B. Z. utanpotlassport.hu 2020.10.12 17:06 Frissítve: 2020.10.12 17:40

Koronglövészet: Kemény Márk és Belcsik Zsolt is korosztályos bajnok

A koronglövő Kemény Márk és Belcsik Zsolt is aranyérmet szerzett a korosztályos országos bajnokságon, míg vegyespárosban új juniorcsúcs született.

A hétvégén két helyszínen is rendeztek országos bajnokságot az utánpótláskorú koronglövők számára. Szombaton Balatonfűzfőn a felnőtt traplövő vegyespárosok mellett az ifjúsági versenyzők is összemérték a tudásukat, míg vasárnap Sarlóspusztán a dupla trapra került sor – a junior fiúk külön mezőnyével.

A trap ifjúsági ob dobogója  Forrás: hunshooting.hu

A trap ifjúsági ob dobogója  •  Forrás: hunshooting.hu

Az ifjúsági traplövők ob-ján az esztergomi szárnyaskoronglövő Európa-bajnokság juniormezőnyében nemrégiben ezüstérmes, 14 éves Kemény Márk bizonyult a legjobbnak 60 koronggal, őt követte Döbörhegyi Bence 56 találattal, míg a harmadik helyen az a Papp Martin végzett 55-tel, aki Kemény Márkkal csapatban lett győztes az említett junior szárnyaskorong Eb-n. Az ifi lányok között Nyitrai Anna és Nemes Dóra lett a sorrend, több induló nem volt. De összességében így is pozitív a kép a szövetség munkatársa, az ob-n többek között a bíróbizottság vezetőjeként is tevékenykedő Vasvári Erzsébet szerint.

„Az ifjúsági trap országos bajnokságon nagyon szép létszám gyűlt össze. Nyolc fiú és két lány. Ez azért számít soknak, mert a korábbi években rendre két-három lövője volt ennek a korosztálynak. Két évvel ezelőtt Igaly Diána és az én vezetésemmel utánpótlásprogram indult, mára a fiatalok létszáma a szakágban megtízszereződött az akkorihoz képest. Addig az volt a jellemző, hogy egy-egy edző nevelgetett egy-egy gyereket. Jelenleg több klub is foglalkozik az utánpótlásképzéssel, és ez örömmel tölt el minden vezetőt a szövetségben. Természetesen a második évre már a versenyeredmények is látványosan javultak, most Kemény Márk is nagyon szép húszas átlagot lőtt: hetvenöt korongból hatvanat. Úgy, hogy ő 2006-os születésűként a legfiatalabb versenyen indítható korosztályt képviseli a koronglövészetben. A lányok csak idén kezdték, még nem tudnak olyan kiváló eredményt produkálni, de fontos, hogy ők is szerephez jussanak. A szabályok szerint legalább hat fő részvételével lehetne országos bajnokságot rendezni, de az utánpótlásprogram miatt engedményt tettünk az ifi és a junior korcsoportban, hogy ha aranyjelvényes minősítést lőnek, ugyanúgy bajnoknak hirdetjük őket, az indulók számától függetlenül. Erre azért is volt szükség, mert a cél az, hogy minél előbb tanuljanak bele a versenyzésbe, akkor is szerezzenek sikerélményt, ha kevesebb a résztvevő, és ez motiválja őket az edzésre járásban, a munkában. Az is pozitívumként említhető meg, hogy immár öt klub fiataljai képviseltették magukat a bajnokságon (Debrecen VLE, Balatonfűzfői LE, Köszolg SC, Mátrahegyi SS, Vasvári KLA – a szerk) .”

Borbényi Flóra és Belcsik Zsolt vegyespárosban lőtt juniorcsúcsot a trap ob-n Forrás: hunshooting.hu

Borbényi Flóra és Belcsik Zsolt vegyespárosban lőtt juniorcsúcsot a trap ob-n  •  Forrás: hunshooting.hu

Szombaton a felnőtt vegyespárosok között is akadtak utánpótláskorúak, sőt a 2000-ben született Belcsik Zsolt, és a nála három évvel fiatalabb Borbényi Flóra junior országos csúcsot ért el 95 koronggal. A kettős fejlődése is töretlennek tűnik, hiszen a saját, tavaly felállított rekordjukat teljesítették túl 20 koronggal.

Vasárnap a dupla trap ob-n a junior fiúk 150 korongos versenyében Belcsik Zsolt nyert 95 koronggal, mögötte Papp Martin (88) és Kiss András Márton (80) végzett. A mezőny öt főből állt, a bajnokságon szereplő huszonhat lövőből hat volt utánpótláskorú, mivel Borbényi Flóra a nők versenyében indult. Ez is jó arány.

„Az elmúlt tíz-tizenöt évben csak véletlenszerűen jöttek a gyerekek a szakágba, nem tudtunk olyan figyelmet fordítani rájuk, mint az utóbbi időben – folytatja Vasvári Erzsébet. – A fiataloknak a szövetség is tud adni némi segítséget. A legjobbaknak egyforma lövészmellényeket rendelünk, a klubok lőszertámogatást kapnak, táborokat szervezünk, és iskolai teendőkhöz igazított versenyeket, kupákat írunk ki. Szerencsére, az elindított utánpótlásprogram már annyira kiteljesedett, hogy a gyerekeket a felnőttekhez hasonlóan, külön rendszerben tudjuk versenyeztetni.”

TRAP ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BALATONFŰZFŐ
FELNŐTT
Vegyespáros

5. Belcsik Zsolt, Borbényi Flóra (95 korong, országos juniorcsúcs), 10. Hettyei Emőke (53, Kovács Istvánnal)
IFJÚSÁGI
Fiúk

1. Kemény Márk (60), 2. Döbörhegyi Bence (56), 3. Papp Martin (55), 4. Vass Máté (54), 5. Gyenes Ábel (49), 6. Revuczky Patrik (43), 7. Kiss András (40), 8. Ternák Tamás (37)
Lányok
1. Nyitrai Anna (30), 2. Nemes Dóra (30)
DUPLA TRAP ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, SARLÓSPUSZTA
FELNŐTT
Nők (150 korong)

5. Borbényi Flóra (52)
JUNIOR
Fiúk

1. Belcsik Zsolt (95), 2. Papp Martin (88), 3. Kiss András Márton (80), 4. Horváth Botond (66), 5. Urbin György (55)

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági alodalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.