Munkatársainktól utanpotlassport.hu 2020.10.13 19:11 Frissítve: 2020.10.13 19:20

Körkép: hatalmas teremhiánnyal küzdenek az utánpótlássportban

Három sportág szakembereitől érdeklődtünk, hogyan érinti a fiatal sportolókat, és milyen következményekkel járhat, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehet tanórán kívüli tevékenységet végezni az utánpótlás-nevelő műhelyek tömegének otthont adó iskolai tornatermekben.

Október elsejétől a köznevelési intézményekbe az ott dolgozókon, a gyerekeken, valamint a tanulót kísérő nagykorú személyen kívül más nem léphet be – áll a kormányrendeletben. A határozat az utánpótlássportot alapjaiban érinti, hiszen a téli edzések zöme eddig éppen az iskolai tornatermekben zajlott. Most a legtöbb ilyen csarnokot nem használhatják a fiatalok délután, a tanórákat követően sem.

TÉLEN NYARALÓBAN

„Nagyon rossz helyzetben vagyunkkezdi lényegre törően a Magyar Karate Szövetség elnöke, Mészáros János. – A versenyrendszerünkben körülbelül tizenháromezer karatéka érdekelt, és a bázisunk nagyjából hetven százalékát érinti a szóban forgó probléma. A klubok ellehetetlenültek, de keresik a lehetőségeket: tudok olyan egyesületről, amely nyaralót bérelt ki az edzések megtartásához, de olyanok is akadnak, amelyeknek az önkormányzat segít másik, használható helyiséget találni.

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt Forrás: edzesinfo.hu

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt  •  Forrás: edzesinfo.hu

Nem csak az a gond, hogy sokan terem nélkül maradtak; az utánpótlásbázis is csökkent.

„Szeptemberben már látszódott, hogy sok fiatalt elveszítettek a klubok, ám azt egyelőre nem lehet pontosan felmérni, milyen mértékben csökkent a bázis. Tavasszal húsz-harmincszázalékos visszaesést tapasztaltunk, ez az arány azóta rosszabbodhatott. Tisztán csak akkor láthatunk, amikor jövőre ismét regisztrálják a versenyzőiket a szakosztályok.”

Mészáros hozzátette, természetesen az a legfontosabb, hogy megőrizzék az emberek egészségét, és felelős döntéseket kell hozni.

„Ettől függetlenül vannak olyanok, akik különösen rosszul járnak: a legtöbb karatemester abból él, hogy a tanítványainak edzéseket tart a klubjában. Nagyon nehéz helyzetbe kerültek azok az edzők, akiket a járvány ellehetetlenít a munkájuktól, és nincs másodállásuk sem.”

TÚLÉLŐ IDŐSZAK

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt Forrás: pickhandball.hu

A legtöbb karatéka edzéshelyszín nélkül maradt  •  Forrás: pickhandball.hu

Jelentős problémákkal küzd a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata is, amelynek számos játékosát nélkülöznie kellett az eddigi egyetlen Bajnokok Ligája-mérkőzésén. De nem csak ez a probléma: a klub nemrégiben kiemelt állami akadémiai státuszt kapott utánpótlásrészlege jelentős pályahiánnyal küzd. A részletekről a fiú ifjúsági válogatott nyáron Szegedre költözött szövetségi edzőjét, a Pick-akadémia igazgatóját, Kárpáti Krisztiánt kérdeztük.

„Az iskolakezdéssel és a visszatérő járvánnyal összekuszálódott minden. Alapvetően kilenc létesítményben béreltünk volna termet, főként iskolákban, ezekből azonban hatot bezártak előttünk. Nagyon komoly szervezőmunkára  van szükség, hogy minden csapatunknak megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani. A környező városokban, falvakban próbálunk teremidőt kiharcolni, de ez ilyenkor nem egyszerű, mert ott – értelemszerűen – a helyi egyesületeket részesítik előnyben. Mindenesetre megpróbáljuk valahogyan túlélni ezt az időszakot.”

AZ ÉGIEKBEN BÍZVA

Az atlétáknál sem fényesebb a helyzet. Kovács Zoltán utánpótlás-referens elmondta, hogy számos egyesületben okoz gondot a kialakult teremhiány. Külön is kiemelte, hogy a téli „hontalanok” között szerepel az ország legnagyobb utánpótlásbázisaként jegyzett Ikarus BSE is. A XVI. kerületi klub szakosztályvezetőjét, Csúr Attilát kérdeztük az állapotokról.

Az Ikarusban nagyjából négyszáz fiatal reked a szabad ég alatt Forrás: Ikarus BSE

Az Ikarusban nagyjából négyszáz fiatal reked a szabad ég alatt  •  Forrás: Ikarus BSE

„A kerületi iskolákban szoktunk tornatermeket bérelni, de a tankerületi központtól már szeptember elején értesítést kaptunk, hogy ez most várhatóan nem működik. Egy futófolyosónk van, de tekintettel a négyszáz fős létszámunkat, ez édeskevés. Abban bízunk, hogy a legjobbjaink most is tréningezhetnek a BOK Csarnokban, bár nem lehetünk biztosak benne, hogy ott nem lesznek-e korlátozások. Nincs ötletünk. A meghirdetett termek számunkra kicsik és drágák. Most érezzük igazán a hiányát annak a munkacsarnoknak, amelynek építésére 2015-ben kaptunk ígéretet a szövetségtől. A tervek már rég elkészültek, mégis húzódik a dolog.”

A szakosztályvezető a kisebb korcsoportokban lemorzsolódással számol, sőt úgy véli, az idősebbek is könnyen szakíthatnak a klubbal.

„Egy ígéretes serdülő-, ifi-, vagy juniorversenyző karrierjének szempontjából fontos, hogy milyen körülmények között edzhet. Egy olyan klub, amelyben télen is megoldható a magas szintű felkészülés, természetesen vonzóbb a számára, és ez egyesületváltáshoz is vezethet. A szülőknek annyit mondtunk, hogy készüljenek, a gyerekek jó eséllyel továbbra is szabadban edzenek majd, és talán az időjárás kegyes lesz hozzánk.”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.