HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.03.11 13:17 Frissítve: 2019.03.11 13:23

Kézilabda: utánpótláskorú férfiak markáns előretörése a klubokban

Játszanak? Nem játszanak? Az utóbbi hetekben pozitív választ adtak a kérdésre az utánpótláskorú férfi kézilabdázók, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. Az EHF-kupában remekeltek a balatonfüredi és tatabányai fiatalok is, miközben az FTC tizenévesek sorával izzasztotta meg a BL Final Fourba igyekvő Veszprémet az NB I-ben.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu„Azt látjuk, hogy a legtöbben a magyar kézilabdát a Veszprémen és Szegeden keresztül ítélik meg. Pedig az egészen más kategória, ott alig hallani magyar szót. Régen a válogatott kilencven százaléka e két csapatból érkezett, ma már a Tatabánya, a Balatonfüred és a Ferencváros adja a csapat nagy részét” – mondta néhány nappal a csalódást keltő tizedik hellyel zárult felnőtt férfi kézilabda-világbajnokság után a magyar együttes egyik szövetségi kapitánya, Vladan Matics. A párhuzamosan a harmadik számú hazai csapatot, a Grundfos Tatabányát is irányító szakvezető szerint a magyar játékosoknak egyszerűen idegen az a tempó, amelyet a német-dán közös rendezésű vb-n tapasztaltak, éppen ezért teljesen reális az ott elért eredmény.

Máthé Dominik (balra) és Szita Zoltán az egész évadban remekül teljesít Balatonfüreden Forrás: Balatonfüredi SKE

Máthé Dominik (balra) és Szita Zoltán az egész évadban remekül teljesít Balatonfüreden  •  Forrás: Balatonfüredi SKE

Azóta persze nem változott meg a világ, a magyar válogatott nem került egy csapásra a világ élmezőnyébe, de az utóbbi néhány hétben tűntek fel olyan még utánpótláskorú játékosok, akik reménykedésre adnak okot.

A Balatonfüredből már a felnőtt-világbajnokságon is bizonyított a 19 éves Máthé Dominik és a 21 esztendős Szita Zoltán, az előbbi a svédek, az utóbbi a dánok ellen produkált emlékezetes debütálást. És azóta is szórják a gólokat az NB I-ben, na meg az EHF-kupában. Igaz, Szita sérülés miatt hiányzott az első néhány fordulóban, és a csapat pont nélkül a negyedik helyen áll a kvartettben, de így is olyan jó nevű együttesek ellen szerezhetnek rutint, mint a német Füchse Berlin, a francia Saint-Raphaël vagy a spanyol La Rioja. És amikor pályán vannak, bizonyítják is, hogy a „nagyok” között sincsenek elveszve.

Szintén az EHF-kupában szerepel a bajnoki bronzérmes Tatabánya, olyannyira, hogy Maticsék jelenleg a horvát Nexe mögött és a német Hannover, valamint a macedón Rabotnik előtt továbbjutásra állnak, a gyengének szintén nem nevezhető csoportban. Ráadásul fiatalok főszereplésével, ugyanis Vladimir Vranjes sérülése miatt a 20 éves, a nyártól a MOL-Pick Szegedet erősítő ifj. Rosta Miklós lépett elő első számú beállósnak az együttesben, mellette pedig a 19 esztendős Borzas Uros is produkált emlékezetes pillanatokat a nemzetközi találkozókon, például a Hannover hazai legyőzésekor. És akkor még a szombati, Szeged elleni bajnoki ikszről nem is beszéltünk...

Rosta Miklós remekül lépett elő első számú beállósnak Tatabányán Fotó: Hagymási Bence

Rosta Miklós remekül lépett elő első számú beállósnak Tatabányán  •  Fotó: Hagymási Bence

És a négy juniorválogatott játékoson kívül az NB I-ben is hétről hétre láthatunk kiemelkedő produkciókat az utánpótláskorú sportolóktól. Elég, ha csak a szombati FTC–Telekom Veszprém találkozóra gondolunk, hiszen alaposan megizzadt a Népligetben, és csak 27–26-ra nyert a bakonyi sztárcsapat. Miközben a fővárosi együttes tele volt korosztályos válogatott játékosokkal, mint például a nyolcgólos Prainer Viktor (17), Holdosi Bence, Lukács Péter, Imre Bence vagy Ónodi Jánoskuti Máté, és még folytathatnánk a sort.

Azaz láthatóan megkapják a lehetőséget a fiatalok a hazai felnőttélvonalban és néhányan még a nemzetközi kupában is. A következő lépés természetesen – ami egyébként az utánpótlás-nevelés eredeti célja –, hogy idővel a nagyválogatottnak is rendszeresen hasznára legyenek a korosztályos mezőnyben villogó játékosok. Persze, addig még nagyon hosszú út vezet.

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

2019.02.26 15:52:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A címvédő Genk ugyan távol marad a tizenkettedik Puskás−Suzuki-kupától, így is bombaerős mezőny gyűlik össze a hagyományosan pünkösdkor rendezett felcsúti U17-es tornán. A Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz mellett zsinórban harmadszor érkezik a Bayern München, míg Európán kívülről a brazil Flamengo jelezte részvételét. A szomszédos országokból ezúttal a román Hagi Akadémia, illetve az újonc Eszék igyekszik megakadályozni a házigazdák első sikerét a torna történetében.