utanpotlassport.hu 2019.03.11 13:17 Frissítve: 2019.03.11 13:23

Kézilabda: utánpótláskorú férfiak markáns előretörése a klubokban

Játszanak? Nem játszanak? Az utóbbi hetekben pozitív választ adtak a kérdésre az utánpótláskorú férfi kézilabdázók, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. Az EHF-kupában remekeltek a balatonfüredi és tatabányai fiatalok is, miközben az FTC tizenévesek sorával izzasztotta meg a BL Final Fourba igyekvő Veszprémet az NB I-ben.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu„Azt látjuk, hogy a legtöbben a magyar kézilabdát a Veszprémen és Szegeden keresztül ítélik meg. Pedig az egészen más kategória, ott alig hallani magyar szót. Régen a válogatott kilencven százaléka e két csapatból érkezett, ma már a Tatabánya, a Balatonfüred és a Ferencváros adja a csapat nagy részét” – mondta néhány nappal a csalódást keltő tizedik hellyel zárult felnőtt férfi kézilabda-világbajnokság után a magyar együttes egyik szövetségi kapitánya, Vladan Matics. A párhuzamosan a harmadik számú hazai csapatot, a Grundfos Tatabányát is irányító szakvezető szerint a magyar játékosoknak egyszerűen idegen az a tempó, amelyet a német-dán közös rendezésű vb-n tapasztaltak, éppen ezért teljesen reális az ott elért eredmény.

Máthé Dominik (balra) és Szita Zoltán az egész évadban remekül teljesít Balatonfüreden Forrás: Balatonfüredi SKE

Máthé Dominik (balra) és Szita Zoltán az egész évadban remekül teljesít Balatonfüreden  •  Forrás: Balatonfüredi SKE

Azóta persze nem változott meg a világ, a magyar válogatott nem került egy csapásra a világ élmezőnyébe, de az utóbbi néhány hétben tűntek fel olyan még utánpótláskorú játékosok, akik reménykedésre adnak okot.

A Balatonfüredből már a felnőtt-világbajnokságon is bizonyított a 19 éves Máthé Dominik és a 21 esztendős Szita Zoltán, az előbbi a svédek, az utóbbi a dánok ellen produkált emlékezetes debütálást. És azóta is szórják a gólokat az NB I-ben, na meg az EHF-kupában. Igaz, Szita sérülés miatt hiányzott az első néhány fordulóban, és a csapat pont nélkül a negyedik helyen áll a kvartettben, de így is olyan jó nevű együttesek ellen szerezhetnek rutint, mint a német Füchse Berlin, a francia Saint-Raphaël vagy a spanyol La Rioja. És amikor pályán vannak, bizonyítják is, hogy a „nagyok” között sincsenek elveszve.

Szintén az EHF-kupában szerepel a bajnoki bronzérmes Tatabánya, olyannyira, hogy Maticsék jelenleg a horvát Nexe mögött és a német Hannover, valamint a macedón Rabotnik előtt továbbjutásra állnak, a gyengének szintén nem nevezhető csoportban. Ráadásul fiatalok főszereplésével, ugyanis Vladimir Vranjes sérülése miatt a 20 éves, a nyártól a MOL-Pick Szegedet erősítő ifj. Rosta Miklós lépett elő első számú beállósnak az együttesben, mellette pedig a 19 esztendős Borzas Uros is produkált emlékezetes pillanatokat a nemzetközi találkozókon, például a Hannover hazai legyőzésekor. És akkor még a szombati, Szeged elleni bajnoki ikszről nem is beszéltünk...

Rosta Miklós remekül lépett elő első számú beállósnak Tatabányán Fotó: Hagymási Bence

Rosta Miklós remekül lépett elő első számú beállósnak Tatabányán  •  Fotó: Hagymási Bence

És a négy juniorválogatott játékoson kívül az NB I-ben is hétről hétre láthatunk kiemelkedő produkciókat az utánpótláskorú sportolóktól. Elég, ha csak a szombati FTC–Telekom Veszprém találkozóra gondolunk, hiszen alaposan megizzadt a Népligetben, és csak 27–26-ra nyert a bakonyi sztárcsapat. Miközben a fővárosi együttes tele volt korosztályos válogatott játékosokkal, mint például a nyolcgólos Prainer Viktor (17), Holdosi Bence, Lukács Péter, Imre Bence vagy Ónodi Jánoskuti Máté, és még folytathatnánk a sort.

Azaz láthatóan megkapják a lehetőséget a fiatalok a hazai felnőttélvonalban és néhányan még a nemzetközi kupában is. A következő lépés természetesen – ami egyébként az utánpótlás-nevelés eredeti célja –, hogy idővel a nagyválogatottnak is rendszeresen hasznára legyenek a korosztályos mezőnyben villogó játékosok. Persze, addig még nagyon hosszú út vezet.

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.

2020.01.11 14:05:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2020-as szezont is a túraautó-világkupában teljesíti Tassi Attila. A fiatal magyar versenyző azt is nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is a Honda színeiben folytatja a versenyzést, és reméli, a tanuló éve után immár jobban kijön neki a lépés.