Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.08.23 15:42 Frissítve: 2020.08.23 15:48

Kézilabda: újra villoghatnak a fiatalok a nemzetközi porondon

Fiatalok sora kaphatja meg a lehetőséget a következő évadban az EHF Európa Ligában; az előjelek szerint a magyar csapatok közül szinte valamennyiben mély vízbe dobhatnak utánpótláskorú játékosokat a vezetőedzők.

Az előző évadban többször is beszámolhattunk arról az örömteli tényről, hogy az utánpótláskorú kézilabdázók nemcsak az NB I-ben, hanem a nemzetközi porondon is lehetőséget kapnak, és élnek is azzal.

Az idei induló csapatokat és az igazolásokat látva valószínűleg az idén sem lesz másképpen. A Bajnokok Ligájában szereplő csapatok közül a Veszprém, Szeged, Győr hármasban nehéz elképzelni, hogy bárki is meghatározó szerephez jusson, még úgy is, hogy a Tisza-partiaknál elvétve kaptak már lehetőséget utánpótláskorúak a felkészülési időszakban, például a juniorválogatott és korábbi ifjúsági világbajnoki-MVP jobbszélső, Kecskés Dániel és persze az elmúlt évadban BL-gólt is szerzett Bajus Brunó.

Az előző csonka évad után a Bajnokok Ligájába szerencsésen becsusszanó FTC-vel kapcsolatban kicsit más a helyzet, hiszen már az edzőmérkőzéseken is látszik, hogy a korábbiaknál nagyobb szerep juthat a bal- és jobbátlövőként, valamint irányítóként is bevethető 19 éves Tóth Nikolettre, még úgy is, hogy alaposan megerősítették a zöld-fehérek a belső posztokat.

Vámos Petra még fontosabb szerephet juhtat a DVSC-ben Fotó: Gurbán György

Vámos Petra még fontosabb szerephet juhtat a DVSC-ben  •  Fotó: Gurbán György

Az EHF-kupa utódsorozatában az EHF Európa Ligában a BL-lel szemben már fiatal főszereplőkkel is számolhatunk. A nőknél a címvédő Siófokot leszámítva minden csapat tele van utánpótláskorúakkal: az előző évadban nagyszerűen teljesítő DVSC-ben továbbra is, sőt talán még fontosabb szerepben számítanak a felnőttválogatottban is bemutatkozott Vámos Petrára, valamint jobbszélsőposzton a két juniorválogatottra, Arany Rebekára és az FTC-ből kölcsönbe érkezett Bánfai Kírára.

A nyáron a koronavírus-fertőzésen átesett váciak sem változtattak a játékospolitikájukon, továbbra is az NB I egyik legfiatalabb átlagéletkorú keretével szállnak harcba. Mások mellett a junior Európa-bajnok Kácsor Gréta, Kuczora Csenge és az ifi Eb-aranyérmes kapus, Bukovszky Anna is fontos tagja lehet Szilágyi Zoltán együttesének. Az Érd helyett induló Alba Fehérvárban is rendre megkapják a lehetőséget a tehetségek: a Győrből érkezett kapus Tóth Nikolett, Afentaler Sára, Varga Emőke és Gerháth Kincső mellett a saját nevelésű Utasi Linda is sokat tehát az eredményes nemzetközi szereplésért.

A sérülésből visszatért Bálint Bencére komoly erősítésként tekinthet Vladan Matics vezetőedző Forrás: Grundfos Tatabánya

A sérülésből visszatért Bálint Bencére komoly erősítésként tekinthet Vladan Matics vezetőedző  •  Forrás: Grundfos Tatabánya

A tavasszal nagyszerű EHF-kupa csoportkört produkált Tatabányában hosszú sérülése után végre pályán lehet a juniorválogatott Bálint Bence, meg hozzá hasonlóan a két nyári igazolás, a Veszprémből érkezett Hornyák Bence, valamint a NEKÁ-ról igazolt Bognár Nándor is. Balatonfüreden az elmúlt évekkel szemben várhatóan nem az utánpótláskorúak húzzák majd a csapatot, de azért így is ott lehet a pályán a szintén juniorválogatott Határ Péter, Kőhegyi Ákos, Brandt Balázs vagy éppen Draskovics Gellért.  Az idén debütáló Gyöngyösben pedig az előző évadban Papp Bence kapta a legtöbb lehetőséget, alighanem az idén rá is számít Konkoly Csaba vezetőedző, és érkezhetnek még új arcok az utánpótlásból, mint Gráf Martin vagy Jaros Olivér.

Utánpótláskorúak, akik a következő évadban a nemzetközi porondon szerepelhetnek:
Férfiak:
Veszprém: -
Szeged: Bajus Brunó (19 éves), Kecskés Dániel (18)
Tatabánya: Bálint Bence (20), Bognár Nándor (18), Hornyák Bence (19)
Balatonfüred: Brandt Balázs (20), Draskovics Gellért (20), Határ Péter (19), Kőhegyi Ákos (20)
Gyöngyös: Gráf Martin (19), Jaros Olivér (18), Papp Bence (20)
Nők:
Győr: -
FTC: Tóth Nikolett (19)
Siófok: -
DVSC: Arany Rebeka (19), Bánfai Kíra (20), Petrus Mirtill (18), Poczetnyik Luca (19), Vámos Petra (19)
Vác: Bukovszky Anna (18), Kácsor Gréta (20), Kuczora Csenge (20)
Fehérvár: Afentaler Sára (19), Gerháth Kincső (19), Utasi Linda (20), Tóth Nikolett (18), Varga Emőke (20)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.