B. V. utanpotlassport.hu 2019.10.20 15:49 Frissítve: 2019.10.20 15:52

Kézilabda: újabb fiatalok a felnőtt férfiválogatott keretében

A juniorválogatottból kiöregedett játékosok sorával kezd egyhetes összetartást hétfőn a felnőtt férfi kézilabda-válogatott. Máthé Dominik, Szita Zotlán és ifj. Rosta Miklós mellett újabb fiatalok bizonyíthatnak Gulyás István szövetségi kapitánynak.

A szezon első jelentős válogatott összetartása kezdődik hétfőn Budaörsön az úgynevezett válogatott héten. Szeptember végén ugyan már töltött együtt két napot a társaság, de ez lesz az első huzamosabb összetartás az új szövetségi kapitány, Gulyás István vezetésével.

S ahogyan első keretben, úgy az októberben összehívott garnitúrában is akadnak fiatal, a juniorválogatottból éppen a nyáron kiöregedett játékosok.

A tavaly még juniorkorú Szita Zoltán újra bizonyíthat a felnőttválogatottban Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A tavaly még juniorkorú Szita Zoltán újra bizonyíthat a felnőttválogatottban  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A továbbra is a Balatonfüredet erősítő Máthé Dominik (20), a nyáron a lengyel Wisła Płockba igazolt Szita Zoltán (21) és a mostani évadtól a MOL-Pick Szegedet erősítő ifj. Rosta Miklós (20) esetében ez nem jelent újdonságot, hiszen ők már az előző érában, a Csoknyai István, Vladan Matics vezette alakulatban is szerephez jutottak.

Vannak azonban friss arcok is: bekerült például az ifjúsági, majd juniorválogatott éveken át meghatározó irányítója,  Ubornyák Dávid (21) is, aki folyamatosan nő az NB I-ben egyébként remeklő B.Braun Gyöngyös együttesébe.

Másodszor kapja meg a lehetőséget Gulyás Istvántól a Balatonfüred kapusa, Andó Arián (20) is, aki szintén volt juniorválogatott, az idei szezonban pedig a korábbiaknál lényegesen több játékpercet kap Csoknyai Istvántól, amivel többségében élni is tudott.

Valamint egy hétig a keretben edz a még csak 21 éves Sunajko Stefan is. A zombori születési játékos 2016-ban került Szegedre, majd idén nyáron a svéd Sävehof gárdájába szerződött, ahonnan Gulyás hazahívta a válogatottba.

A néhány hónapja még juniorkorú játékosok sorával tehát látszik, Gulyás István nem a levegőbe beszélt, amikor honlapunknak adott interjújában azt mondta: itt az ideje, hogy új szelek fújjanak a válogatottban.

Akkor előrevetítette, hogy biztosan sok fiatal kipróbálnak a következő hónapokban, hiszen ez a csapat nem elsősorban a 2020-as, hanem 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságra épül, amikorra a most még a felnőttek között zöldfülűnek számító játékosok pályafutásuk csúcsára érhetnek.

A magyar férfi válogatott kerete, 2019. október 21-26., Budaörs:
Kapusok: Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Borbély Ádám (Grundfos Tatabánya), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Ubornyák Dávid (B.Braun Gyöngyös)
Beállósok: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), ifj. Rosta Miklós (MOL-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (La Rioja, spanyol), Nagy Bence (FTC), Jerkovic Srecko (Komló), Szita Zoltán (Wisła Płock, lengyel)
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Sävehof, svéd)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.