Kézilabda: Ubornyák Dávid a junior Európa-bajnokságon bizonyítana

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.28. 17:10
Címkék
Mindössze két és félhetes "nyári szünete" alatt sem pihenhetett Ubornyák Dávid, mivel a junior férfi kézilabda-válogatott tagjaként már Balatonbogláron készül a júliusi szlovéniai Európa-bajnokságra. Ezt követően a Telekom Veszprémből a Gyöngyöshöz igazol, ahol új kihívások várnak rá egy nagy cél érdekében.

G.G. – utanpotlassport.hu„Két és fél hét szünetünk volt, én nagyon szeretek horgászni, ezért gyakran kimentem a tóra, ott tudok a legjobban relaxálni, ugyanakkor mindvégig voltak súlyzós edzések a klubban, tehát ez inkább olyan aktív pihenés volt" - nyilatkozta honlapunknak a 19 éves irányító, aki ezt követően csatlakozott a korosztályos nemzeti csapathoz, amely Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián tréningezik. „A válogatottal most a felkészülés második hetében járunk, az első részben az erőfejlesztésen és az állóképességen volt a hangsúly, mára inkább a taktikai rész került előtérbe, a hétvégén pedig Horvátországba utazunk, ahol két edzőmérkőzést játszunk majd" – jegyezte meg.utanpotlassport.hu„Két és fél hét szünetünk volt, én nagyon szeretek horgászni, ezért gyakran kimentem a tóra, ott tudok a legjobban relaxálni, ugyanakkor mindvégig voltak súlyzós edzések a klubban, tehát ez inkább olyan aktív pihenés volt" - nyilatkozta honlapunknak a 19 éves irányító, aki ezt követően csatlakozott a korosztályos nemzeti csapathoz, amely Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián tréningezik. „A válogatottal most a felkészülés második hetében járunk, az első részben az erőfejlesztésen és az állóképességen volt a hangsúly, mára inkább a taktikai rész került előtérbe, a hétvégén pedig Horvátországba utazunk, ahol két edzőmérkőzést játszunk majd" – jegyezte meg.

Ubornyák
Ubornyák

A fiatal játékos viszonylag későn, csak az általános iskola végén kezdett el kézilabdázni, szülővárosában, Várpalotán a testnevelő tanára - aki kézilabdaedző volt - tanácsára próbálta ki magát. „Mivel Veszprém nagyon közel van Várpalotához, ezért igen sokat játszottunk edzőmeccseket az ő korosztályos csapataikkal. Aztán az egyik ilyen mérkőzés után Gulyás Péter jött oda hozzám, hogy menjek el Veszprémbe, próbáljam meg. Természetesen nem mondhattam nemet, hiszen ki ne akarna a Veszprémben kézilabdázni" – mondta Ubornyák, akit 2017-ben Xavi Sabaté felvitt a nagycsapatba.

„Először nagyon furcsa volt, hiszen láthattam, hogy a pályán kívül ugyanolyan emberek, mint bárki más, ugyanakkor a mérkőzésen valóban a világ legjobb játékosai. Mindenki rendkívülbarátságos volt, ott segítettek a pályán, ahol csak tudtak, ha például rosszul helyezkedtél, egyből megmondták, mit is kellene csinálni" – emlékezett vissza a játékos, aki egy Gyöngyös elleni mérkőzésen mutatkozott be az első osztályban. (Érdekesség, hogy most a nyáron éppen ehhez a klubhoz igazol.)

„Először az edzőim véleményét kértem ki, szerintük pedig Konkoly Csaba személye garancia arra, hogy Gyöngyösön folyamatosan fejlődni tudok majd. A lehető legjobb teljesítményt akarom nyújtani annak érdekében, hogy egyszer visszatérjek majd Veszprémbe. Elsősorban gyorsulnom kell, cselező készségben és erőben fejlődnöm, hiszen például a Veszprémben már olyan felépítésűek a játékosok, hogy az egy más szint" – mondta az irányító, aki 187 centiméter magas és 81 kilogramm, azaz hasonló Lékai Mátéhoz. „Neki fantasztikus az improvizatív készsége, felismeri a hirtelen jött lehetőségeket, bebújik a lyukakba és onnan lő ziccereket. Igyekszem ellesni tőle, amit csak lehet."

A juniorválogatott Szlovéniában Franciaország, Dánia, Portugália ellen játszik majd a csoportküzdelmek során, Ubornyák Dávid bízik a továbbjutásban: „Az első meccsünkkön szeretnénk legyőzni a dánokat, véleményem szerint képesek vagyunk rá. Utána következnek a franciák, akik ebben a korosztályban is a világ legjobbjai, majd jön Portugália, amely elsőre ugyan verhetőnek tűnik, de rendkívül sok jó játékosuk van, és mint tudjuk, a kötelező győzelmek mindig a legnehezebbek. Ezzel együtt szeretnénk legalább csoportmásodikként továbbjutni, a keresztbe játszásnál pedig bármi lehet."

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik