Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.01.23 09:35 Frissítve: 2020.01.23 10:56

Kézilabda: Novák András az új akadémiai rendszerről

A kormány átalakította az akadémiai rendszert három látványsportágban, labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában. Az új koncepció lényege, hogy az immár az államtól kapott pénzt kizárólag sportakadémiai célra, utánpótlás-nevelésre fordíthatják a kijelölt központok. A változások révén a magyar kézilabdázás pozíciói tovább erősödhetnek. Azok tartalmáról Novák Andrást, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatóját kérdeztük, akinek szívügye az utánpótlás, hiszen korábban maga is korosztályos képzési szakemberként dolgozott.

Hallani már régóta lehetett róla, azaz nem érkezett meglepetésként a kormányzat által kialakított új akadémiai koncepció, de valódi kereteket csak januárban kapott a rendszer. Mint kiderült, három látványcsapatsportágban hoznak létre kiemelt centrumokat: labdarúgásban tízet, kézilabdában hatot, kosárlabdában pedig négyet.

Az elmúlt néhány esztendőben a kézilabdázók sikereitől volt hangos a hazai utánpótlássport, és a tervezett akadémiai központok helyén működő klubokból sorra nőttek ki az ígéretes játékosok. Ezért a megújulást hosszú ideje ösztönző MKSZ operatív igazgatóját, Novák Andrást kértük arra, hogy magyarázza el: milyen változásokat hozhat az átalakítás?

Novák András szerint az új akadémiai koncepcióval történelmi jelentőségű döntés született

Novák András szerint az új akadémiai koncepcióval történelmi jelentőségű döntés született

„A sportág szempontjából történelmi jelentőségű döntés született az akadémiai rendszerről szóló jogszabállyal, hiszen az elitképzés új lendületet adhat az utóbbi években rengeteget fejlődő utánpótlásképzésnek. Egyúttal nagyon örvendetesnek tartjuk azt is, hogy a kormány egyértelműsíti az akadémia fogalmát. Miként szintén pozitívum, hogy emellé forrást is rendel a kabinet megfelelő, szigorú anyagi elszámoltatás mellett.”

Ami a sportági bázisok konkrét helyszíneit illeti, lesz egy budapesti központ (fiú, lány), és további négy vidéki: Szegeden (fiú), a Balatonfüred-Veszprém régióban (fiú), Győrben (leány) és Debrecenben (leány). Természetesen megmarad a NEKA is (mindkét nemben), azonban az eddigi megkülönböztetett státusza nélkül.

„A balatonboglári akadémia világszínvonalú intézmény nagyszerű képzéssel, tehetségekkel. A NEKA-n a hagyományos klubokkal ellentétben kizárólag tizenévesek játszanak, nincsenek meg a nagy klubokra jellemző példaképek, de kétségtelen, hogy ebből a modellből is jöttek ki tehetségek. A NEKA a jövőben beolvad az akadémia rendszerbe a nagy egész értékes alkotórészeként.”

A szövetség a jövőben is nagy súlyt helyezne a határon túli fiatal kézilabdázók felkarolására. Novák szerint vétek lenne ott nem folytatni a tehetségkutatást, ahonnan korábban Sterbik Árpád, Ilyés Ferenc vagy éppen Szöllősi-Zácsik Szandra érkezett. Ugyanakkor kiemeli: építkezni mennek a székelyföldi, a partiumi, a felvidéki és a vajdasági területre, nem pedig téglákat elhozni onnan. A legfontosabb feladatnak azt tekintik, hogy még jobban fellendítsék a határon túli kézilabdaéletet.

A jövőben a NEKA is egy lesz a hat másik akadémiai központ közül Forrás: neka.hu

A jövőben a NEKA is egy lesz a hat másik akadémiai központ közül  •  Forrás: neka.hu

Az MKSZ a diáksportszövetséggel is szorosabbra fűzné a kapcsolatát a Kézilabda az iskolában programra támaszkodva, vagyis szinte minden alapfokú oktatási intézménybe eljuthat a sportág, amellyel a gyerekek helyben ismerkedhetnek meg. Így lesz kerek a rendszer.

„Küldetésünknek tekintjük, hogy az országhatáron innen és túl megtaláljuk azt a hozzávetőleg kétszáz fiatalt, aki aztán a magyar kézilabda jövőjét alkothatja. Az akadémiák hosszú távon tehát nem csak anyaklubjaiknak nevelhetik ki a tehetségeket, hanem általuk az egész NB I és a válogatottak is tovább erősödhetnek. A feladatunk, hogy a sportág valamennyi szereplője – azaz az akadémiákon és a klubokban dolgozók, a játékosok, az edzők és a testnevelők – egyaránt elégedettek legyen. A meglévő, erős utánpótlásbázis fejlesztésének pedig a válogatottak szereplésében kell tükröződnie. Az akadémiai rendszerrel, az egyéni képzést előtérbe helyező, kibővülő elitprogrammal és az iskolai kézilabdázással minden láncszem a helyére kerül, és mindebből az egész sportág profitálhat. Meggyőződésem, hogy olyan komplex rendszert építünk fel közösen, amelyhez fogható még nem volt a hazai kézilabdasportban.”

Csak az utánpótlásra!
Az új koncepció lényege, hogy a sportakadémiákat a jövőben egységes szabályozási és minőségbiztosítási feltételek alapján minősítik, ezzel garantálható, hogy az intézmények azonos (egyben magas) színvonalú szakmai munkát végezzenek. Működésükhöz a kormány támogatást nyújt azzal a feltétellel, hogy azt kizárólag a sportakadémiai képzés céljaira fordíthatják. Elsőként a kézi- és a kosárlabda, valamint a labdarúgás sportakadémiai rendszere kezdi meg működését.
A sportakadémiáknak éves beszámolási kötelezettségük lesz. A szabályozásban foglalt garanciákkal megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – például az adott klub profi csapatának finanszírozására – használhassák fel.
Az akkreditált akadémiák sportágaként
Labdarúgás (10): Diósgyőri VTK, Debreceni LA, ETO FC Győr, Puskás Akadémia FC, Ferencvárosi TC, Budapest Honvéd FC, Illés Akadémia Szombathely, MTK Budapest, Kisvárda FC, Vasas Kubala Akadémia
Kézilabda (6): Debreceni VSC, Ferencvárosi TC, Balatonfüredi KSE/Telekom Veszprém, Győri ETO KC, NEKA, Pick Szeged
Kosárlabda (4): Budapesti Honvéd SE, Soproni Darazsak Akadémia, Debreceni KA, Nemzeti KA Pécs

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".