Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.02.27 08:59 Frissítve: 2020.02.27 09:08

Kézilabda: nagyobb klubok is figyelnek Kácsor Gréta nevelőegyesületére

Bár a magyar sport – benne az utánpótlás – létesítményhelyzete sokat javult az utóbbi időben, a jövő ígéretei nem mindenütt készülhetnek pompázó pályákon és csillogó csarnokokban. A mi kis falunk elnevezésű sorozatunkban kistelepülések olyan nevelőműhelyeit mutatjuk be, amelyek sikert sikerre halmoznak, vagy éppen csak körülményeikhez képest érnek el elismerésre méltó eredményeket. E heti főszereplőink a tápiószelei kézilabdázók.

Amikor a hazai női kézilabda-utánpótlás sikereinek okát kutatjuk, elsőre nyilván mindenkinek a balatonboglári NEKA, a Győri Audi ETO KC, az FTC vagy a DVSC ugrik be, hiszen ezek a klubok adják a játékosok nagy részét a válogatottba. Ugyanakkor a juniorválogatott két fantasztikus érmében vastagon benne van a tápiószelei műhely is, elvégre egykoron onnan indult a sportág egyetlen magyar junior világ- és Európa-bajnoka, Kácsor Gréta.

A Cegléd melletti, 6500 lakosságú kisvárosban – itt kérünk elnézést a rovatcímért és a „lefaluzásért” – igazi példaképnek számít a ma már a Váci NKSE együttesét erősítő 19 éves balátlövő, akit a múlt nyáron a junior Európa-bajnokság All Star-csapatába is beválasztottak. Így nem csoda, hogy a kis szelei kézilabdacsarnokban – vagy inkább iskolai tornateremben – az összes kislánynak Kácsor a példaképe.

Tápiószelén sokat jelent a fiataloknak a kézilabda; különösen mióta kiderült, hogy a csúcsra is el lehet jutni Forrás: EURONOVEX USE

Tápiószelén sokat jelent a fiataloknak a kézilabda; különösen mióta kiderült, hogy a csúcsra is el lehet jutni  •  Forrás: EURONOVEX USE

„Szerintem fantasztikus dolog, hogy junior világ- és Európa-bajnok játékos tudott innen kinőni – kezdi a tápiószelei EURONOVEX USE szakosztályvezetője, Gurics Attila. – A körülmények finoman fogalmazva sem nevezhetőek ideálisnak. Hogy mást ne mondjak, a termünk nem felel meg a szövetség szabályainak, ezért az összes meccsünket idegenben, a szomszédos városokban játsszuk. Gréta példája mégis bizonyíték a manapság itt szaladgáló lányoknak, hogy igen, innen is el lehet jutni a legjobbak közé. És Kácsor mellett még megemlíteném az NB I-ben játszó Sziráki Boglárkát vagy a most NB I/B-ben szereplő Rubint Evelint, rájuk szintén nagyon büszkék vagyunk.”

A szakosztályvezetőről illik elmondani, hogy az édesapja a világbajnok, olimpiai bronzérmes birkózó – később a válogatott legendás mestere –, Gurics György, az édesanyja pedig a világbajnok kézilabdakapus, Pásztor Erzsébet. Gurics Attila elmondta: húsz-huszonöt éves múltra tekint vissza az egyesület, de a valódi fejlődés bő egy évtizede kezdődött, amikor egy helyi, családi szponzor is beszállt a klub támogatásába. Akkor kezdett többek között kézilabdázni Kácsor Gréta is, aki azóta már az olimpiai selejtezőre készülő felnőttválogatott összetartására is meghívót kapott.

Van mire büszkének lenniük a szeleieknek, ugyanakkor új, ambiciózus terveket szövögetnek. Vissza akarnak térni a felnőtt másodosztályba, természetesen szinte kizárólag utánpótláskorú játékosokkal a soraikban.

„Az előző szezonban is az NB II-ben szerepeltünk, és a miénk volt az NB-s bajnokságok  legfiatalabb csapata, mindössze tizenhét év volt az átlagéletkor. Az idén eredetileg a középmezőnyt céloztuk meg, ehhez képest jelenleg vezetünk, és jó esélyünk van feljutni a másodosztályba, az NB I/B-be.”

Ezen kívül az U14-es és az U12-es bajnokság rájátszását is előkelő pozícióból várják, azt azonban tudják, bizonyos keretek között kell maradniuk. Az EURONOVEX USE természetesen nem tud minden ígéretes játékost megtartani, sokan vagy a továbbfejlődés, vagy a továbbtanulás miatt idővel eligazolnak. A tápiószeleiek azonban nem keseregnek emiatt, sokkal inkább büszkék arra, hogy sok ígéretes pályafutást indítottak el.

„Jó a kapcsolatunk a nagyobb klubokkal, sok játékosunk került a váci akadémiára, de van korábbi gyerekünk a NEKÁ-n is. Sikerült országosan megmutatnunk magunkat, a nagyobb klubok is figyelnek ránk, ahogyan a kézilabdázók már az egész országban tudják, hogy az ENUSE Tápiószeléhez tartozik, erre pedig nagyon büszkék vagyunk.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".