utanpotlassport.hu 2019.01.18 08:59 Frissítve: 2019.01.18 10:10

Kézilabda: Máthé Dominik gyönyörűen nyitott a felnőttek közt

A 19 éves Máthé Dominik hat góllal, három gólpasszal és rendkívül bátor játékkal mutatkozott be a svédek elleni utolsó csoportmérkőzésen a felnőtt kézilabda-világbajnokságon. A balatonfüredi jobbátlövőn a megilletődöttség nyoma sem látszott, új lendületet vitt a magyar csapat támadásaiba, sorra lőtte a gólokat a világklasszis svéd kapusoknak az egyébként nagy csatában, 33–30-ra elvesztett összecsapáson.

B. V. – utanpotlassport.hu„Egész jó ez a Máthé gyerek” – szólt a vélemény a legnépszerűbb közösségi oldalon az egyik kézilabdás szurkolói csoportban a német-dán közös rendezésű felnőtt-világbajnokságon játszott Magyarország–Svédország mérkőzés félidejében. És valóban, a Balatonfüredi KSE 19 éves jobbátlövője kitűnően szállt be a meccsbe élete első felnőtt vb-mérkőzésén. Úgy bombázta be első hétméteresét a világklasszis svéd kapus, Mikael Appelgren mellett, mintha már évek óta a legmagasabb szinten játszana.

Persze a nyíregyházi születésű játékos sem a semmiből került ki a világbajnokságra. Hétről hétre bizonyít az élvonalban a Balaton-parti gárdában, a negyedik helyen telelő együttes eddigi legeredményesebb játékosa az évadban, na meg a nyári junior Európa-bajnokságon is a góllövőlista második helyén végzett. Így nem meglepő, hogy a Csoknyai István, Vladan Matics páros bizalmat szavazott neki, bekerült a bő keretbe, majd Ancsin Gábor sérülése miatt a svédek elleni utolsó csoportmeccsen pályára is léphetett.

Máthé Dominik bátor játékkal és hat góllal mutatkozott be a svédek ellen a felnőtt vb-n Fotó: Illyés Tibor/MTI

Máthé Dominik bátor játékkal és hat góllal mutatkozott be a svédek ellen a felnőtt vb-n  •  Fotó: Illyés Tibor/MTI

A hazai férfiszakág talán legnagyobb ígérete a rá jellemző vagány játékkal hálálta meg a bizalmat. Az első félidőben két átlövésgólja mellé három büntetőt is bevágott, majd a második játékrészben talán a mérkőzés legnagyobb gólját szerezte tíz méterről. Amikor kellett, előkészített, ha arra volt szükség – bár nem az a legnagyobb erőssége –, védekezett. És nem utolsó sorban új színt hozott a sérülésekkel sújtott, végül 33–30-as vereséget szenvedő magyar csapat támadójátékába – láthatóan mindenféle gátlás nélkül játszotta, amit tud. A mérkőzés után azért elárulta, a kezdő sípszót megelőző órákban nem volt nyugodt.

„A srácok a meccs előtt azt mondták, hogy merjek játszani, ha helyzet van lőjjek, ahogy csak tudok. De azért így is eléggé féltem a találkozó előtt. Aztán amikor belőttem az első hetest, átszakadt bennem egy gát. Utána úgy tudtam játszani, ahogyan a klubcsapatomban szoktam, és örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a játékhoz. Az utolsó lövésemet kicsit sajnálom, kár, hogy nem sikerült két gólra csökkenteni a különbséget.”

A válogatott egyik vezéregyénisége, a találkozón végig a magyar csapat támadásait szervező Lékai Máté is csak dicsérni tudta a fiatal játékost.

„Tizenkilenc évesen megmutatta, hogy nincsen betojva, remekül mutatkozott be a nemzetközi porondon. Nagy szükségünk volt rá, hogy valaki előre lépjen támadásban. Ő megtette, le a kalappal előtte.”

Ahogyan dicséretet érdemel az egész magyar csapat, amely a vb-n eddigi legjobb teljesítményével rukkolt elő a svédek ellen. A mieink szombaton a középdöntőben újabb skandináv riválissal, a házigazda dánokkal meccselnek, minden bizonnyal a válogatott legújabb hetes- és jobbátlövőjével, Máthé Dominikkel a fedélzeten.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.