B. V. utanpotlassport.hu 2020.02.26 15:48 Frissítve: 2020.03.01 12:58

Női kézi: Jelena Mihajlicsenko lehet az oroszok következő ásza

Évek óta az utánpótlás-világversenyek egyik legjobbja, decemberben bronzérmet nyert a felnőtt kézilabda-vb-n, januárban pedig az EHF megválasztotta a hónap játékosának. Portré a 18 éves Jelena Mihajlicsenkóról, akit a sportág következő nagy orosz csillagának tartanak.

Az elmúlt két év korosztályos kézilabda-világversenyeiről jól emlékezhetünk az oroszok 18 éves kiválóságára, Jelena Mihajlicsenkóra. S nem csak azért, mert előbb az U18-as vb-n, majd az U19-es győri Eb-n megválasztották a torna MVP-jének (legértékesebb játékosának). Mindkét alkalommal a magyar válogatott is keresztezte az útját.

„A tavalyelőtti világbajnokság egyértelműen pályafutásom eddigi legtökéletesebb tornája volt. Elképesztő érzések játszódtak le akkor bennem, el sem akartam hinni, hogy igaz – mesélt az európai szövetség honlapjának Jelena Mihajlicsenko. Akkor a vb-döntőben éppen a mieinket múlták felül. Egy évvel később a junior Eb-n, Győrben elérkezett a visszavágás ideje, az elődöntőben Golovin Vlagyimir együttese drámai csatában nyert. – Sajnálom, hogy nem tudtuk véghez vinni ugyanazt a bravúrt Magyarországon, remélem, legközelebb sikerül.”

Jelena Mikhajlicsenkót az orosz kézilabda legnagyobb ígéretének tartják Forrás: EHF

Jelena Mikhajlicsenkót az orosz kézilabda legnagyobb ígéretének tartják  •  Forrás: EHF

A fiatal balátlövő a decemberi, Japánban rendezett felnőtt-világbajnokságon a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, sőt mindjárt első világversenyén bronzérmet nyert.

„Időnként nagy nyomást helyezek magamra és kicsit túlstresszelem a helyzeteket, amikor azt látom, hogy világsztárok és olimpiai bajnokok vesznek körül a pályán. De szerencsére a csapattársak és az edzők ebben is sokat segítettek, nyugtattak, biztattak, csak azt kellett játszanom, amit tudok.”

Mihajlicsenko azonban nemcsak a válogatottban, hanem klubcsapatában, a Lada Togliattiban is kitűnően szerepel. Az orosz együttessel a negyeddöntőbe jutott az EHF-kupában, 67 góllal vezeti a sorozat góllövőlistáját, így az sem csoda, hogy az európai szövetség megválasztotta őt januárban a hónap játékosának.

Azt mondja, remekül érzi magát Togliattiban, de gyerekkora példaképe, Anna Szeny jelenleg éppen a nagy rivális Rosztov-Don alakulatát erősíti.

„Győrben játszott, és az akkoriban különleges volt számomra, hogy orosz játékos magyar klubban kézilabdázik. A másik oka az volt, hogy poszttársak vagyunk, és ugyanúgy nyolcasban szerepelt, mint én. A válogatottban már játszottunk együtt, viszont még nem mondtam meg neki, hogy ő volt a kedvencem.”

S az sem kizárt, hogy hamarosan a 18 éves oroszt és Szenyt is láthatjuk Győrben, hiszen márciusban az orosz csapat olimpiai selejtezőt játszik, többek között Magyarországgal.

„Remélem, hogy újra megkapom az esélyt a bizonyításra. Egyébként nem szeretek túlságosan előre gondolkodni, mindig a mának élek, nem akarom tudni, mit tartogat számomra a jövő” – zárta gondolatait az oroszok felnőtt vb-bronzérmese.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.