B. V. utanpotlassport.hu 2020.02.26 15:48 Frissítve: 2020.03.01 12:58

Női kézi: Jelena Mihajlicsenko lehet az oroszok következő ásza

Évek óta az utánpótlás-világversenyek egyik legjobbja, decemberben bronzérmet nyert a felnőtt kézilabda-vb-n, januárban pedig az EHF megválasztotta a hónap játékosának. Portré a 18 éves Jelena Mihajlicsenkóról, akit a sportág következő nagy orosz csillagának tartanak.

Az elmúlt két év korosztályos kézilabda-világversenyeiről jól emlékezhetünk az oroszok 18 éves kiválóságára, Jelena Mihajlicsenkóra. S nem csak azért, mert előbb az U18-as vb-n, majd az U19-es győri Eb-n megválasztották a torna MVP-jének (legértékesebb játékosának). Mindkét alkalommal a magyar válogatott is keresztezte az útját.

„A tavalyelőtti világbajnokság egyértelműen pályafutásom eddigi legtökéletesebb tornája volt. Elképesztő érzések játszódtak le akkor bennem, el sem akartam hinni, hogy igaz – mesélt az európai szövetség honlapjának Jelena Mihajlicsenko. Akkor a vb-döntőben éppen a mieinket múlták felül. Egy évvel később a junior Eb-n, Győrben elérkezett a visszavágás ideje, az elődöntőben Golovin Vlagyimir együttese drámai csatában nyert. – Sajnálom, hogy nem tudtuk véghez vinni ugyanazt a bravúrt Magyarországon, remélem, legközelebb sikerül.”

Jelena Mikhajlicsenkót az orosz kézilabda legnagyobb ígéretének tartják Forrás: EHF

Jelena Mikhajlicsenkót az orosz kézilabda legnagyobb ígéretének tartják  •  Forrás: EHF

A fiatal balátlövő a decemberi, Japánban rendezett felnőtt-világbajnokságon a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, sőt mindjárt első világversenyén bronzérmet nyert.

„Időnként nagy nyomást helyezek magamra és kicsit túlstresszelem a helyzeteket, amikor azt látom, hogy világsztárok és olimpiai bajnokok vesznek körül a pályán. De szerencsére a csapattársak és az edzők ebben is sokat segítettek, nyugtattak, biztattak, csak azt kellett játszanom, amit tudok.”

Mihajlicsenko azonban nemcsak a válogatottban, hanem klubcsapatában, a Lada Togliattiban is kitűnően szerepel. Az orosz együttessel a negyeddöntőbe jutott az EHF-kupában, 67 góllal vezeti a sorozat góllövőlistáját, így az sem csoda, hogy az európai szövetség megválasztotta őt januárban a hónap játékosának.

Azt mondja, remekül érzi magát Togliattiban, de gyerekkora példaképe, Anna Szeny jelenleg éppen a nagy rivális Rosztov-Don alakulatát erősíti.

„Győrben játszott, és az akkoriban különleges volt számomra, hogy orosz játékos magyar klubban kézilabdázik. A másik oka az volt, hogy poszttársak vagyunk, és ugyanúgy nyolcasban szerepelt, mint én. A válogatottban már játszottunk együtt, viszont még nem mondtam meg neki, hogy ő volt a kedvencem.”

S az sem kizárt, hogy hamarosan a 18 éves oroszt és Szenyt is láthatjuk Győrben, hiszen márciusban az orosz csapat olimpiai selejtezőt játszik, többek között Magyarországgal.

„Remélem, hogy újra megkapom az esélyt a bizonyításra. Egyébként nem szeretek túlságosan előre gondolkodni, mindig a mának élek, nem akarom tudni, mit tartogat számomra a jövő” – zárta gondolatait az oroszok felnőtt vb-bronzérmese.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.