utanpotlassport.hu 2019.07.05 08:51 Frissítve: 2019.07.07 19:59

Kézilabda: jegyzőkönyvi hiba miatt estek ki a magyarok az U17-es Eb-n

Az EHF-delegált elfelejtette beírni a jegyzőkönyvbe a magyarok utolsó két gólját a fehéroroszok elleni csoportmérkőzésen, így 31–26 helyett hivatalosan 31–24-re nyertek a beloruszok. Mint utóbb kiderült, ezzel az Európa-bajnoki szinten elképzelhetetlennek hitt bakival megfosztották Kopornyik Zsolt csapatát egy esetleges bronzéremtől.

A helyosztók előtt két főcsoportra bontották az U17-es nyílt Európa-bajnokság legjobb nyolc alakulatát. A mieink elsőként jutottak ide hatosukból, és mivel csoportunkból a fehéroroszok csatlakoztak hozzánk, a tőlük elszenvedett, de téves eredményű vereséget vittük magunkkal. A főcsoport aztán nem is alakulhatott volna szorosabban, elvégre a feröeriek után három együttes is két ponttal zárt egy körbeverésnek köszönhetően. A belorusz, magyar, spanyol trióból csak az egyik kaphatott belépőt a bronzcsatára, méghozzá az, amelyiknek az egymás ellen produkált meccseken összesítésben a legjobb volt a gólkülönbsége. Egy gól hiányzott, hogy ne a magyarok nyerjék meg ezt a külön csatát a fehéroroszokkal szemben: így még jobban fáj, hogy kettőt elvett tőlünk a jegyzőkönyvet hiányosan vezető, amúgy rutinos, nemzetközi EHF-delegált.

Kopornyik Zsolt reméli, a sors egyszer visszadja majd tanítványainak, amit elvett tőlük Forrás: Mksz

Kopornyik Zsolt reméli, a sors egyszer visszadja majd tanítványainak, amit elvett tőlük  •  Forrás: Mksz

„A legjobban az bánt, hogy az esélyt sem adták meg nekünk, hogy megmérkőzzünk a bronzéremért” – nyilatkozta feldúltan honlapunknak Kopornyik Zsolt, a magyar korosztályos együttes szövetségi edzője. „Természetesen panaszt nyújtottunk be az EHF-nek, és beismerték, hogy 26 gólt dobtunk azon az ominózus csoportmérkőzésen, mégsem fogadták el a fellebbezésünket. Tudomásunk szerint előfordult már a történelemben, hogy egy EHF-kupa találkozó eredményét utólag felülírták, miután kiderült, hogy emberi mulasztás történt a jegyzőkönyv vezetésekor. Most azonban biztosan nem nyer az igazság. Az EHF illetékesei szerint, mivel minden nap mérkőzéseket rendeznek, nincs már idő a megtörtént hibát meg nem történtté tenni. Ez van, kénytelenek vagyunk Csehország ellen az ötödik helyért játszani.”

Kopornyik Zsolt elképesztőnek tartja, hogy ezen a szinten, egy Európa-bajnokságon ilyesmi történhetett csapatával. Hozzáfűzte, a gyerekek összetörtek, nehezen tudják feldolgozni, hogy nem léphetnek pályára a megérdemelt bronzmeccsen.

„Hónapok óta erre a kontinensviadalra készültek, és még ha utánpótláskorban nem is az eredmény az elsődleges, nagyon szerettek volna egy érmet első nemzetközi megméretésükön. Ráadásul az egész tornán jól szerepeltünk, mindenkivel felvettük a versenyt, igazán büszke vagyok a srácokra. Valamiért minden ellenünk játszik. Csoportelsőként továbbjutunk, majd mi a jutalom? Pályára léphetünk 11:45-kor és 15:45-kor is. Jóformán ebédelni sem volt idejük a gyerekeknek. Ezt nem kifogásból mondom, tényleg az apró technikai bakik miatt kaptunk ki a feröeriektől, amelyek abból fakadtak, hogy nem tudtak eleget pihenni a játékosaim. Ez azért vicces, mert a fehéroroszok, akik mögöttünk masíroztak tovább, 10:30-kor, illetve 17:00-kor viaskodtak, vagyis jóval többet regenerálódhattak nálunk.”

„Ezek tények, amelyek megviselnek engem is, de főleg a gyerekeket. Vigasztalhatatlanok, nyilván nem számítottak erre. És persze tudom, hogy a sportban nincsen ha… Nem biztos, hogy megnyertük volna a bronzmérkőzést, de az, hogy esélyt sem kaptunk bizonyítani, az a legdühítőbb. Pedig megérdemeltük volna, hiszen megküzdöttünk azért a nyamvadt két gólért is, amit nem vettek fel a jegyzőkönyvbe. Nem a fehéroroszoktól sajnálom az esetleges érmet, legyőztek minket, és nyilván nem fognak átpasszolni egy bronzcsatát, ha már az ölükbe hullott. De mi a spanyolok ellen olyan teljesítményt tettünk le az asztalra, ami mindent felülír. Nemcsak a gólkülönbség miatt, hanem mert szó szerint katartikus állapotban kézilabdáztunk. És ha a szabályok szerint is miénk a bronzmeccs, akkor miért a beloruszok vannak ott helyettünk?”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.