utanpotlassport.hu 2019.05.15 11:46 Frissítve: 2019.05.15 11:50

Kézilabda: ifj. Rosta Miklós ősztől már a Szegedet erősíti

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNagyszerű szezont futott a Grundfos Tatabánya felnőtt férfi kézilabdacsapata: Vladan Matics együttese az NB I-ben egy fordulóval a vége előtt már biztosan bronzérmes, míg az EHF-kupában a negyeddöntőig menetelt. És bár még nagyobb bravúrt is elérhettek volna a tatabányaiak, a szezon előtt gondolkodás nélkül elfogadták volna a végeredményt. Különösen nagyot alakított a 20 éves, 203 centiméter magasra nőtt beállós, ifj. Rosta Miklós, aki az évad közben kezdőjátékossá lépett elő, ezáltal letette névjegyét itthon és a nemzetközi porondon is.

 

Ifj. Rosta Miklós kezdőjátékossá nőtte ki magát Tatabányán, a következő évadban pedig már Szegeden játszik Forrás: Grundfos Tatabánya KC

Ifj. Rosta Miklós kezdőjátékossá nőtte ki magát Tatabányán, a következő évadban pedig már Szegeden játszik  •  Forrás: Grundfos Tatabánya KC

 

– Eltelt egy újabb évad, nagyot fordult a világ néhány hónap alatt, egy csapásra a csapat első számú beállósává lépett elő. Mennyire volt nehéz megbirkózni ezzel a kihívással?

Vladimir Vranjes sajnálatos sérülése miatt jutottam több játéklehetőséghez, ugyanakkor nekem az volt a feladatom, hogy a legjobban kihasználjam az ölembe hullott esélyt. Azt gondolom, hogy sikerült is élnem a játékpercekkel. Ráadásul nemcsak az NB I-ben, hanem az EHF-kupában is sok időt tölthettem a pályán, így nemzetközi tapasztalatot is szereztem.

– A nagyszerű teljesítménye nem maradt „következmények” nélkül. Meghívót kapott a felnőttválogatottba is, ráadásul az oroszok elleni idegenbeli Eb-selejtezőn az első góljait is megszerezte. Emlékszik még arra a bizonyos, áttörést jelentő találatra?

Hogy is lehetne azt elfelejteni!? Valószínűleg egész életemben emlékezni fogok rá, nagy mérföldkőnek számít a karrieremben. Ráadásul, már az első meccsen összejött, ami még emlékezetesebbé tette a debütálást.

– A nyáron még egyszer, utoljára visszatér a korosztályos válogatottba, júliusban a spanyolországi U21-es világbajnokságra utaznak. Ígéretes játékosokból áll a magyar csapat, mi várható a tornán?

Ez így van, de rajtunk kívül bőven vannak még erős válogatottak, a francia és a portugál együttesből is sokan a Bajnokok Ligájában edződnek. A legjobb nyolc közé be akarunk jutni, és akkor egy meccsen már bármi megtörténhet. Akkor volnék igazán boldog, ha elődöntőt játszanánk.

 

Rosta nagyon sokat köszönhet a Tatabányán töltött négy évnek Fotó: Hagymási Bence/Grundfos Tatabánya KC

Rosta nagyon sokat köszönhet a Tatabányán töltött négy évnek  •  Fotó: Hagymási Bence/Grundfos Tatabánya KC

 

– Különleges helyzetben van, hiszen édesapja szintén beállósként, 130-szor szerepelt a felnőttválogatottban. Mennyiben jelent előnyt a család kézilabdás múltja?

– Édesapám szinte az összes mérkőzésemen kint van, és a puszta jelenléte is sokat jelent. Kinézek rá, és egy-egy biztató pillantás erőt tud adni. És persze, a mérkőzések, de előfordul, hogy még az edzések után is megbeszéljük a történteket, elmondja a véleményét, amit természetesen mindig meghallgatok.

– Ez volt a negyedik szezonja Tatabányán, és egyben az utolsó is. Milyen érzésekkel hagyja el a csapatot? Mennyit köszönhet az ott töltött éveknek?

Nagyon sokat. Tizenhat éves koromban kerültem ide, már a kezdetekkor az első csapattal edzhettem, ami elég keveseknek adatik meg, sőt még az első évadban bemutatkozhattam az élvonalban. Tényleg rengeteget tanultam itt a kézilabdáról, és hálás vagyok a bizalomért, amelyet az elmúlt években kaptam.

– A nyártól azonban következik az új kaland, a bajnoki címvédő, Bajnokok Ligájában szereplő MOL-Pick Szeged csapatába igazol. Mit vár a 2019/20-as évadtól?

Természetesen szeretnék minél többet játszani már az első évben is. De talán még annál is fontosabb, hogy tanuljak a világklasszis csapattársaktól és az új edzőimtől. Tudom, hogy jó helyre kerülök, de előtte még szombaton hátra van egy bajnokink a Tatabányával, addig csak az számít.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.