Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.11.08 17:00 Frissítve: 2019.11.11 15:43

Kézi: hova vezet az út a férfi juniorválogatott játékosainak?

A magyar fiúk nyáron mindenkit megleptek a játékukkal, és az ötödik helyen végeztek a Szkopjéban rendezett U19-es világbajnokságon. Az ígéretes korosztály új szövetségi edzője, Sótonyi László szerint azonban kevés játékosa kap szerepet a hazai élvonalban. Utánajártunk, hol tartanak a juniorválogatott tagjai.

Emlékezetes sikereket aratott, és minden idők legjobb szereplésével tért haza augusztusban Észak-Macedóniából, az U19-es fiú kézilabda-világbajnokságról a magyar válogatott. Akkor még Kárpáti Krisztián szövetségi edzővel többek között legyőzte a franciákat (kétszer), a spanyolokat és a torna legfontosabb meccsén, a nyolcaddöntőben a horvátokat is. Mindez ötödik helyet eredményezett.

A nyáron minden idők legjobb szereplésével tért haza az ifjúsági vb-ről az válogatott Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A nyáron minden idők legjobb szereplésével tért haza az ifjúsági vb-ről a válogatott  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A játékosok bizonyították, tizenkilenc éves korukra eljutottak oda, hogy a világ bármely együttesével szemben felveszik a versenyt. Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az utánpótlás első számú célja nem a sikerek halmozása, hanem a felnőttsportra való felkészítés. Vagyis a nyári remek ötödik helynél is fontosabb, hogy mi történik a játékosokkal a következő egy-két évben.

Ezért is érdekes az új szövetségi edző, Sótonyi László múlt heti nyilatkozata, amit honlapunknak adott. Miközben az időközben juniorkorosztályba lépett válogatott védekezését és motiváltságát dicsérte, egyúttal aggodalmát fejezte ki. Szerinte kevés játékos játszik az élvonalban, és közülük sem mindenki kap megfelelő mennyiségű játéklehetőséget.

„Nagyon oda kell figyelnünk a játékosaink menedzselésére, hiszen nagy értékei a magyar kézilabdának. Viszont a világelitbe tartozó vetélytársak fiataljai közül sokan már most topligákban játszanak, például a Bundesligában vagy a francia élvonalban. És a mi gyerekeink esetében is a következő egy-két évben dől el, hogy pályafutásuk milyen ívet vesz. Egyelőre csupán hárman játszanak rendszeresen az NB I-ben, ami kevés, ezen változtatnunk kell.”

S valóban, ha megnézzük a férfi kézilabda NB I eddigi mérkőzéseit és a fiatalok szereplését, nem alaptalanok a szövetségi edző aggodalmai. A gólok számát tekintve a váci Bognár Alex a legeredményesebb játékos, az irányító meghatározó szerepet játszik a kiesés elől menekülő alakulatban, összesen 28-szor, az elmúlt fordulóban, Orosházán tizenkétszer talált be. Szintén rendre számítanak Papp Bencére, a Gyöngyös jobbátlövőjére. Az NB I-ben harmadik helyen álló Heves megyei együttesben eddig kilenc mérkőzésen huszonháromszor talált be. S ugyanúgy meg kell említeni Győri Kristófot, az FTC kapusát, aki minden mérkőzésen szóhoz jut, és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a zöld-fehér együttesben.

Sótonyi László szerint a játékosai nem játszanak eleget az NB I-ben Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Sótonyi László szerint a játékosai nem játszanak eleget az NB I-ben  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A többieknek viszont általában epizódszerep jut az élvonalban, és bár általában szerepelnek az NB I/B-ben, nem a legmagasabb szinten játszanak. Idetartozik a NEKA-s és a veszprémi különítmény is (a balatonbogláriak értelemszerűen az NB I-ben nem szerepelnek). Igaz, a bakonyiak fiataljai kétszer is megmérethették magukat a SEHA-ligában, és hasznosan töltötték az időt, oda-vissza megverték a Szpartak Moszkvát.

Számszerűleg azonban általánosságban így is kijelenthető, kevés igazán magas hőfokú mérkőzést játszanak a férfi juniorválogatott játékosai. S ahogyan Sótonyi is mondta, a következő egy-két éven hihetetlenül sok múlik.

Az mindenesetre biztató lehet, hogy az előző korosztály esetében is felmerült a játékhiány, és mára közülük négyen (Máthé Dominik, ifj. Rosta Miklós, Szita Zoltán, Ubornyák Dávid) bemutatkoztak a felnőttválogatottban. A válogatott keret egy része megtalálta a számításait a hazai első osztályban.

A NYÁRI IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁGON SZEREPLŐ MAGYAR KERET:
Győri Kristóf (FTC), Merkovszki Pál (FTC), Nagy Benedek (Telekom Veszprém), Bajusz Brúnó (MOL-Pick Szeged), Bognár Alex (Váci KSE), Dely Márton (NEKA), Gál Dominik (NEKA), Holdosi Bence (FTC), Hornyák Bence (Telekom Veszprém), Kecskés Dániel (NEKA), Kőhegyi Ákos (Balatonfüredi KSE), Kovács Gergő (NEKA), Melnyicsuk Viktor (Telekom Veszprém), Papp Bence (B.Braun Gyöngyös), Prainer Viktor (FTC), Szurharev Lev (Telekom Veszprém), Tóvizi Tamás (Balatonfüredi KSE), Vajda Huba (Balatonfüredi KSE)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.