utanpotlassport.hu 2019.06.12 18:41 Frissítve: 2019.06.13 07:37

Kézilabda: felnőtt NB I-re pályázik a NEKA

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

Az idén nyáron ünnepli hatodik születésnapját a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely az elmúlt évadban a fiú ifjúsági és a leány serdülőbajnokságban diadalmaskodott, a fiú serdülő- és a leány ifjúsági ligában ezüstérmet szerzett, emellett pedig a férfi, valamint női NB I/B-ben is dobogós helyezést ért el.

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást Forrás: MKSZ

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást  •  Fotó:Tompos Gábor/NEKA

A balatonboglári komplexumban tett látogatásunkkor az akadémia sportszakmai igazgatója, Hajdu János elmondta, remek döntésnek tartja, hogy annak idején csatlakozott 2013-ban indult projekthez.

„Elég sok mindent megéltem már a kézilabdában, de amit itt találunk az már-már meseszerű. Minden igényt kielégítőek a körülmények, itt minden adott, ami a gyerekek fejlődéséhez szükséges. Végül is az a fő értékmérő, hogy honnan hova jutnak el a játékosok, az eredményesség csak másodlagos.”

A Balaton-parton nemcsak a sportolók képzése a cél. Az akadémia egyik szlogenje a teljes ember nevelése. Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője elmondta, a gyerekek személyiségfejlesztése legalább annyira fontos, mint a sikeresség a korosztályos ligákban. Mert bár a gyerekek 13-14 éves korukban  elszakadnak a családjuktól, a legkevésbé sem engedik el a kezüket, az akadémiai nevelők folyamatosan korrepetálják, felügyelik a gyerekek tanulmányait.

A korábbi 119-szeres válogatott jobbátlövő úgy fogalmazott, egyfajta NEKA-kultúrát, értékrendet is sikerült meghonosítaniuk. Már egészen a belépéstől a profi sportolói hozzáállásra sarkallják a fiatalokat, az idősebbek példát mutatnak a kevésbé rutinosaknak. Talán mondanom sem kell, nem tudtunk úgy találkozni akadémistával, hogy ne köszönt volna már méterekről.

A sikerek közé tartozik emellett, hogy a bogláriak jó pár fiatalt delegáltak a múlt nyáron a világot végigverő korosztályos leányválogatottakba. Na meg az is, hogy már 29 játékost (14 fiú, 15 lány) adtak az élvonalba, ezzel pedig a magyar kézilabda érdekeit hosszú távon is szolgálni kívánják. A következő évadban pedig szintet lépnének.

„Akik tőlünk kikerülnek még nem kész NB I-es játékosok, leszámítva néhány kiemelkedően tehetséges, kivételt képező játékost – mondta Sótonyi László, a NEKA fiú ifjúsági csapatának vezetőedzője. – Bizony felmerült bennünk, hogy túl korán engedjük ezeknek el a gyerekek kezét, ezért megfogalmaztuk azt a célt, amitől már az idén sem voltunk messze. A közeljövőben szeretnénk élvonalbeli csapatot Balatonboglárra, ezáltal segítenénk őket ebben a roppant nehéz átmeneti időszakban.”

A célok tehát megvannak a 2019/20-as idényre is, s a szakemberek, na meg a játékosok sikeréhségét elnézve, egyáltalán nem kizárt, hogy a közeljövőben lesz NB I-es együttes az ország vezető utánpótlás-nevelő műhelyében.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.  

2019.06.01 05:48:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A decemberi U20-as vb-n parádézott, felgyorsult a világ talán legerősebb juniorbajnokságának szintjére, és jövőre már a felnőttválogatottban bizonyítana. Az év ifjúsági korú magyar jégkorongozójának választott, az USHL-es Madison Capitols gárdájában edződő Papp Kristóffal beszélgettünk.