utanpotlassport.hu 2019.06.12 18:41 Frissítve: 2019.06.13 07:37

Kézilabda: felnőtt NB I-re pályázik a NEKA

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

Az idén nyáron ünnepli hatodik születésnapját a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely az elmúlt évadban a fiú ifjúsági és a leány serdülőbajnokságban diadalmaskodott, a fiú serdülő- és a leány ifjúsági ligában ezüstérmet szerzett, emellett pedig a férfi, valamint női NB I/B-ben is dobogós helyezést ért el.

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást Forrás: MKSZ

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást  •  Fotó:Tompos Gábor/NEKA

A balatonboglári komplexumban tett látogatásunkkor az akadémia sportszakmai igazgatója, Hajdu János elmondta, remek döntésnek tartja, hogy annak idején csatlakozott 2013-ban indult projekthez.

„Elég sok mindent megéltem már a kézilabdában, de amit itt találunk az már-már meseszerű. Minden igényt kielégítőek a körülmények, itt minden adott, ami a gyerekek fejlődéséhez szükséges. Végül is az a fő értékmérő, hogy honnan hova jutnak el a játékosok, az eredményesség csak másodlagos.”

A Balaton-parton nemcsak a sportolók képzése a cél. Az akadémia egyik szlogenje a teljes ember nevelése. Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője elmondta, a gyerekek személyiségfejlesztése legalább annyira fontos, mint a sikeresség a korosztályos ligákban. Mert bár a gyerekek 13-14 éves korukban  elszakadnak a családjuktól, a legkevésbé sem engedik el a kezüket, az akadémiai nevelők folyamatosan korrepetálják, felügyelik a gyerekek tanulmányait.

A korábbi 119-szeres válogatott jobbátlövő úgy fogalmazott, egyfajta NEKA-kultúrát, értékrendet is sikerült meghonosítaniuk. Már egészen a belépéstől a profi sportolói hozzáállásra sarkallják a fiatalokat, az idősebbek példát mutatnak a kevésbé rutinosaknak. Talán mondanom sem kell, nem tudtunk úgy találkozni akadémistával, hogy ne köszönt volna már méterekről.

A sikerek közé tartozik emellett, hogy a bogláriak jó pár fiatalt delegáltak a múlt nyáron a világot végigverő korosztályos leányválogatottakba. Na meg az is, hogy már 29 játékost (14 fiú, 15 lány) adtak az élvonalba, ezzel pedig a magyar kézilabda érdekeit hosszú távon is szolgálni kívánják. A következő évadban pedig szintet lépnének.

„Akik tőlünk kikerülnek még nem kész NB I-es játékosok, leszámítva néhány kiemelkedően tehetséges, kivételt képező játékost – mondta Sótonyi László, a NEKA fiú ifjúsági csapatának vezetőedzője. – Bizony felmerült bennünk, hogy túl korán engedjük ezeknek el a gyerekek kezét, ezért megfogalmaztuk azt a célt, amitől már az idén sem voltunk messze. A közeljövőben szeretnénk élvonalbeli csapatot Balatonboglárra, ezáltal segítenénk őket ebben a roppant nehéz átmeneti időszakban.”

A célok tehát megvannak a 2019/20-as idényre is, s a szakemberek, na meg a játékosok sikeréhségét elnézve, egyáltalán nem kizárt, hogy a közeljövőben lesz NB I-es együttes az ország vezető utánpótlás-nevelő műhelyében.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.