utanpotlassport.hu 2019.06.12 18:41 Frissítve: 2019.06.13 07:37

Kézilabda: felnőtt NB I-re pályázik a NEKA

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

Az idén nyáron ünnepli hatodik születésnapját a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely az elmúlt évadban a fiú ifjúsági és a leány serdülőbajnokságban diadalmaskodott, a fiú serdülő- és a leány ifjúsági ligában ezüstérmet szerzett, emellett pedig a férfi, valamint női NB I/B-ben is dobogós helyezést ért el.

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást Forrás: MKSZ

Sótonyi László és a NEKA ifjúsági csapata jövőre megcélozná az NB I-be jutást  •  Fotó:Tompos Gábor/NEKA

A balatonboglári komplexumban tett látogatásunkkor az akadémia sportszakmai igazgatója, Hajdu János elmondta, remek döntésnek tartja, hogy annak idején csatlakozott 2013-ban indult projekthez.

„Elég sok mindent megéltem már a kézilabdában, de amit itt találunk az már-már meseszerű. Minden igényt kielégítőek a körülmények, itt minden adott, ami a gyerekek fejlődéséhez szükséges. Végül is az a fő értékmérő, hogy honnan hova jutnak el a játékosok, az eredményesség csak másodlagos.”

A Balaton-parton nemcsak a sportolók képzése a cél. Az akadémia egyik szlogenje a teljes ember nevelése. Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője elmondta, a gyerekek személyiségfejlesztése legalább annyira fontos, mint a sikeresség a korosztályos ligákban. Mert bár a gyerekek 13-14 éves korukban  elszakadnak a családjuktól, a legkevésbé sem engedik el a kezüket, az akadémiai nevelők folyamatosan korrepetálják, felügyelik a gyerekek tanulmányait.

A korábbi 119-szeres válogatott jobbátlövő úgy fogalmazott, egyfajta NEKA-kultúrát, értékrendet is sikerült meghonosítaniuk. Már egészen a belépéstől a profi sportolói hozzáállásra sarkallják a fiatalokat, az idősebbek példát mutatnak a kevésbé rutinosaknak. Talán mondanom sem kell, nem tudtunk úgy találkozni akadémistával, hogy ne köszönt volna már méterekről.

A sikerek közé tartozik emellett, hogy a bogláriak jó pár fiatalt delegáltak a múlt nyáron a világot végigverő korosztályos leányválogatottakba. Na meg az is, hogy már 29 játékost (14 fiú, 15 lány) adtak az élvonalba, ezzel pedig a magyar kézilabda érdekeit hosszú távon is szolgálni kívánják. A következő évadban pedig szintet lépnének.

„Akik tőlünk kikerülnek még nem kész NB I-es játékosok, leszámítva néhány kiemelkedően tehetséges, kivételt képező játékost – mondta Sótonyi László, a NEKA fiú ifjúsági csapatának vezetőedzője. – Bizony felmerült bennünk, hogy túl korán engedjük ezeknek el a gyerekek kezét, ezért megfogalmaztuk azt a célt, amitől már az idén sem voltunk messze. A közeljövőben szeretnénk élvonalbeli csapatot Balatonboglárra, ezáltal segítenénk őket ebben a roppant nehéz átmeneti időszakban.”

A célok tehát megvannak a 2019/20-as idényre is, s a szakemberek, na meg a játékosok sikeréhségét elnézve, egyáltalán nem kizárt, hogy a közeljövőben lesz NB I-es együttes az ország vezető utánpótlás-nevelő műhelyében.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.