Kézilabda: a nagycsapat sem elérhetetlen álom a győri fiataloknak

Vágólapra másolva!
2020.02.24. 17:10
Címkék
Sorakoznak Győrben az ígéretes fiatal kézilabdázók a világklasszis nagycsapat mögött. Az Audi ETO KC U19-es együttesének három ifjúsági válogatott játékosát (Farkas Johannát, Koronczai Petrát és Kürthi Laurát), valamint a két edzőt, Kun Attilát és Pigniczki Krisztinát látogattuk meg.

Azt már megszoktuk, hogy a Győri Audi ETO KC felnőttcsapata parádézik az NB I-ben és a Bajnokok Ligájában, az előbbi sorozatot az elmúlt négy, az utóbbi az elmúlt három évben folyamatosan megnyerték, és az sem volna bombameglepetés, ha újra összejönne a triplázás; Danyi Gábor együttese vasárnap éppen a francia Brest Bretagne vendégeként győzött hatalmas mérkőzésen.Győri Audi ETO KC felnőttcsapata parádézik az NB I-ben és a Bajnokok Ligájában, az előbbi sorozatot az elmúlt négy, az utóbbi az elmúlt három évben folyamatosan megnyerték, és az sem volna bombameglepetés, ha újra összejönne a triplázás; Danyi Gábor együttese vasárnap éppen a francia Brest Bretagne vendégeként győzött hatalmas mérkőzésen.

A világsztárok sora mögött azonban ott sorakoznak a fiatal, ígéretes játékosok, hiszen azt is meg kell jegyezni, hogy az ETO utánpótlás-nevelő műhelye az egyik legjobb az országban. Így az sem meglepő, hogy január elsejétől a győri klub a hat kiemelt akadémia egyikeként funkcionál.

A Győr három ifjúsági válogatott játékosát (balról: Farkas Johanna, Kürthi Laura, Koronczai Petra) motiválja a világsztár felnőttcsapat
A Győr három ifjúsági válogatott játékosát (balról: Farkas Johanna, Kürthi Laura, Koronczai Petra) motiválja a világsztár felnőttcsapat

A Győr három ifjúsági válogatott játékosát (balról: Farkas Johanna, Kürthi Laura, Koronczai Petra) motiválja a világsztár felnőttcsapat

A tehetségek közül is kiemelkedik az egyesület három ifjúsági Európa-bajnok játékosa az irányító Farkas Johanna, valamint a két átlövő, Kürthi Laura és a januárban Dunaújvárosból szerződtetett Koronczai Petra.

Ők egyelőre a Győr U19-es csapatában szerepelnek; az NB I/B-ben az ötödik, az ifjúsági bajnokság Nyugati csoportjában pedig az első helyen állnak. S láthatóan jó kezekben vannak, hiszen a győri felnőttcsapatban és ifjúsági válogatottban is stábtag Kun Attila és a korábbi 149-szeres válogatott játékos, Pigniczki Krisztina irányítja az edzéseiket. A klasszis átlövőt edzéslátogatásunkkor arra, kértük, mondjon néhány szót a tanítványokról.

„Johannának a gyorsasága, cselezőképessége mindenképpen figyelemfelkeltő, Laurának nagyon jó a balkeze, és szerencsére nagyon jó feje is van hozzá – mondta az Utanpotlassport.hu-nak Pigniczki. – Petra pedig nemrég érkezett hozzánk, még az ismerkedés fázisában tartunk, de az már most látszik, hogy vérbeli átlövőről van szó, ami továbbra is hiányposzt a magyar utánpótlásban.”

A friss igazolás Koronczai Petra még nem töltött sok időt a kisalföldi együttesben, de azt már most látja, hogy nem döntött rosszul, amikor az ETO-ba szerződött.

„Nagyon megtisztelő volt, hogy megkerestek, és azóta is nagyon sok játéklehetőséget kapok az NB I/B-ben. Még nem sikerült tökéletesen beilleszkednem, de nagyon motiváló a közeg, itt van előttünk példának a felnőttcsapat. Szerintem minden fiatal kézilabdázónak az az álma, hogy egyszer a Bajnokok Ligájában szerepeljen, és ha már van lehetőség, akkor Magyarországon, a Győrben tegye ezt meg.”

A jobbáltövő Kürthi Laura is egyetért újdonsült csapattársával, szerinte is rengeteget jelent a győri fiataloknak, hogy a testközelből láthatják a világ legjobbjait.

„Természetesen sokat segít. Emlékszem, amikor együtt edzettünk velük, az óriási lökést adott a folytatásra. Azóta pedig amikor látjuk őket, hogy utánunk jönnek a pályára, és milyen teljesítményt nyújtanak akár az NB I-ben, akár a Bajnokok Ligájában. Hatalmas motivációt jelent.”

Győrben többek között a 149-szeres válogatott Pigniczki Krisztinától tanulhatnak a fiatalok Forrás: gyorhirek.hu
Győrben többek között a 149-szeres válogatott Pigniczki Krisztinától tanulhatnak a fiatalok Forrás: gyorhirek.hu

Győrben többek között a 149-szeres válogatott Pigniczki Krisztinától tanulhatnak a fiatalok  •  Forrás: gyorhirek.hu

A csapat irányítója, Farkas Johanna pedig azt emelte ki, hogy rengeteg példakép van előttünk, akire fel tudnak nézni. Az ő kedvence posztjából fakadóan nem túl nagy meglepetésre a Győr norvég irányítója.

„Egyértelműen Stine Oftedal, hiszen alkatilag is nagyon hasonlóak vagyunk. Tőle rengeteget tanultam már, többször edzettünk együtt, akár technikai, akár taktikai elemekben nagyon sokat segített már. De még nagyon sok játékost említhetnék a felnőttcsapatból.”

A három egyelőre az NB I/B-ben villog. A legutóbbi, vasárnapi bajnokin, amikor a harmadik helyezett Kozármislenyt verte 28–23-ra a csapat, együtt huszonkét gólt szereztek (Farkas 10, Kürthi 8, Koronczai 4). A felnőttek közé lépés azonban így is óriási lépcsőfok lesz számukra, erről Kun Attila vezetőedző beszélt.

„Most nálunk, Győrben olyan tendencia indult, hogy kiemelten kezeljük a tehetséges fiataljainkat, próbáljuk őket a felnőttcsapat irányába terelgetni. Azt viszont tudni kell, hogy közülük nagyon kevesen fognak tényleg odakerülni a világsztárok közé. A legfontosabb, hogy olyan játékrutinhoz jussanak – akár kölcsönben más klubokban –, hogy a későbbiekben esetleg vissza tudjanak kerülni hozzánk, és ETO-nevelésként igazi ETO-játékosokká váljanak.”

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik