utanpotlassport.hu 2019.02.10 13:35 Frissítve: 2019.02.10 13:41

Karate: újabb magyar érmek a dániai korosztályos Eb-n

A nyitónapi meglepetésezüst – a kadét Bárdos Ádám formagyakorlatban szerzett második helye – után szombaton újabb, ám már nagyon is remélt magyar sikerek születtek a karatésok dániai korosztályos kontinensviadalán: Ilankovic Aleksandra Európa-bajnok lett, míg Nguyen Hoang An ezüstérmesként zárt.

Jancsó Kornél - utanpotlassport.huMegvan a második ezüstünk is, egyszersmind aranyérmessel is büszkélkedhetünk Aalborgban – összegezhettük elégedetten a kadét, junior és U21-es karate Eb szombati napjának a mi szempontunkból legfontosabb történéseit. Amikor kiderült, hogy szombaton tíz kategóriában van magyar érdekeltség, nemcsak a nagy számok törvényének erejében bízhattunk, hanem abban is, hogy nem is annyira titkos ászaink közül többen eljutottak a diadal kapujába. Kettejüknek – kumitéban, vagyis küzdelemben – a „küszöb” átlépése is sikerült.

Újdonsült Európa-bajnoknőnk, Ilankovic Aleksandra edzőinek társaságában Fotó: karate.hu

Újdonsült Európa-bajnoknőnk, Ilankovic Aleksandra edzőinek társaságában  •  Fotó: karate.hu

Ilankovic Aleksandrával illő kezdenünk, s nem pusztán udvariasságból: az MTK juniorja a lányok 53 kilós súlycsoportjában valósággal hengerelt – olvashattuk a honi szövetség honlapjának beszámolójában. Négy meccsét nyerte meg ellentmondás nélkül, hatalmas pontkülönbséggel – egyet 4-0-ra, aztán kettőt 3-0-ra, majd egyet 8-4-re –, hogy a döntőben se hagyjon kétséget senkiben: mindenkinél jobb, így a német Jill Augelnél is. A fináléban Ilankovic szép ütéssel szerzett vezetést, de ellenfele egy fejrúgással 3-1-re fordított, az utolsó szó, pontosabban a meccset lezáró fejrúgás azonban a magyar lányé volt, aki 4-3-ra módosította az eredményt, és megérdemelten lett Európa-bajnok.

A tavalyi bronz után idén Eb-ezüstöt nyert Nguyen Hoang An Fotó: karate.hu

A tavalyi bronz után idén Eb-ezüstöt nyert Nguyen Hoang An  •  Fotó: karate.hu

A tavaly a juniorok korosztályában, tehát a 16-17 éveseknél Európa-bajnoki bronzérmes Nguyen Hoang An a 68 kilósok között „másolta” Ilankovicot, annyiban legalábbis feltétlenül, hogy első négy meccsét ő is megkérdőjelezhetetlen egyértelműséggel nyerte. Mi több: a vietnami szülők Magyarországon született sarja ellen a riválisok egyike sem tudott pontot elérni. „Sebezhetetlen” maradt a döntőben is, ahol az orosz Vlagyiszlav Taldikinnal csapott össze, s bár a Sportingbudo kiválósága megőrizte kapott pont nélküli mérlegét, bírói döntéssel az oroszé lett az aranyérem.

A nap folyamán színre lépett többi kumitésünk közül az MTK-s Benkő Zsófia éppen hogy csak lecsúszott a bronzról, így végül ötödik lett a juniorok plusz 59 kilós küzdelmi kategóriájában. Ugyanebben a pozícióban végzett a vasasos fiúk – Csicsay Gergely, Forgács Richárd, Mérő Bálint – alkotta junior csapatunk is a katásoknál, vagyis a formagyakorlattal versenyzők mezőnyében.

Három medálunk már van. Két versenynap után ízlelgethetjük a „fémes összízt”, de mért érnénk be ennyivel, amikor a vasárnap még hátra van az aalborgi Európa-bajnokságon?

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.