utanpotlassport.hu 2018.07.02 12:31 Frissítve: 2018.07.02 12:35

Karate: a 16 éves Baranyi Zsófia kvalifikálta magát az ifi olimpiára

Semmi túlzás nincs a minősítésben: sporttörténeti súlyú és egyedülálló sikert aratott a 16 éves Baranyi Zsófia azzal, hogy a fiatal karatésok hétvégi horvátországi világkvalifikációján döntős lett az 59 kilósok kategóriájában, s ezzel kijutott az őszi argentínai ifjúsági olimpiára. A küzdősport históriájában első és egyetlen magyarként hajtotta végre a bravúrt. Az már csak a nagyszerű plusz az egészben, hogy meg is nyerte a szombat esti finálét.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A karatésok umagi viadala kínálta az utolsó lehetőséget az ifi olimpiai kvóta kiharcolására, és bár Baranyi Zsófinak azzal, hogy a világranglistán súlycsoportjában a negyedik pozíciót foglalta el, „helyből” megvolt az esélye a Buenos Aires-i szereplésre, ő a küzdőtéren akarta és – amint a példa mutatja - tudta is szó szerint kiverekedni magának a részvétel jogát.

Baranyi Zsófia a horvátországi Umagban váltotta meg a repülőjegyét Buenos Airesbe

Baranyi Zsófia a horvátországi Umagban váltotta meg a repülőjegyét Buenos Airesbe

Diadalában nagy szerepet játszott egyéniségének egyik fő jellemzője: az akaraterő. Továbbá a szorgalom, a kitartás, az eredményességet megalapozó és hosszabb távon is biztosító töretlen harci szellem, a nagyfokú fegyelmezettség.

„Ötéves korától nálam karatézik, s az elmúlt tizenegy esztendőt rendíthetetlen céltudatossággal dolgozta végig. Soha nem volt nála hullámvölgy, kihagyás, megtorpanás, ideális versenyző, olyan, amilyet egy edző álmodhat magának” -  mondta róla mestere, Fischer Mihály, aki az MTK Budapestben pallérozza Zsófit, s nem tagadja: nagy reményeket fűz tanítványához, aki már kellő rangot vívott ki magának a karatésok világában. A legkisebbek, a kadétok között nyert már Európa-bajnoki ezüstöt, juniorként pedig világbajnoki ötödik helyig jutott, de ettől a korosztálytól sem szeretne világversenyes érem nélkül búcsúzni. A lehetőség legközelebb a jövő év elején jön el, amikor is Dániában rendezik a junior Európa-bajnokságot.

Előtte azonban még ott az októberi argentínai ifjúsági olimpia, amelyre kategóriája egyik legjobbjaként utazhat ki.

„Van realitása, hogy ott is érmes legyen” – mondta lakonikusan az edző.

Zsófia határozottabban fogalmazott:

„Én nyerni akarok, úgy utazom ki Buenos Airesbe is, ahogy Umagba: az első hely a cél, de mindenképpen valamilyen érem.”

Előtte azonban ráfér egy is kikapcsolódás. Július végéig Svájcban, édesapjánál fog pihenni a Kölcsey Ferenc Gimnázium sporttagozatos diákja, aztán augusztustól – új energiákkal felvértezve - visszatér a karatéhoz, jönnek az edzőtáborok, az újabb versenyek, majd néhány nappal 17. születésnapja után kezdődik az ifi olimpia.

Ő is tudja, mi is, mi lenne az igazi ajándék…

További korosztályos KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.