utanpotlassport.hu 2018.07.01 19:44 Frissítve: 2018.07.01 20:15

Kajak-kenu: öt érem az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokság zárónapján

„Nem volt ez rossz, sokat lehet belőle tanulni és remélhetőleg hasznos tapasztalat lesz a versenyzőink számára, ami a cél is volt” – Makrai Csaba, szövetségi kapitány az összességében egy aranyat, négy ezüstöt és két bronzérmet hozó ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság után értékelt honlapunknak. Olaszországba bevallottan nem az élversenyzőket, hanem a másodvonal legígéretesebb képviselőit delegálta a magyar kajak-kenu sport. A zárónapon négy ezüst is született, de Eb-győztest nem avathattunk.

Kocsmár-Tóth István – utánpótlássport.hu „Talán a németek küldtek még hasonló csapatot, ők viszont még ennyi eredményt sem tudnak felmutatni, úgyhogy rendben volt ez” – jelentette ki Makrai Csaba az utánpótlássport.hu-nak. Ahogyan arra a szövetségi kapitány is célzott, a válogatók második helyezettjei utaztak ki az olaszországi, Auronzóban tartott U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokságra. Ezen szemüvegen keresztül jöjjenek tehát az eredmények.

A szombaton megszerzett kettő után a magyar csapat a korosztályos kontinensviadal negyedik, egyúttal zárónapján öt érmet gyűjtött. Másodikként ért célba kétszázon Orosz Adrienn (U23 K-1) és Gábor Netta (ifi K-1), valamint mindkét női kajak négyes 500 méteren (U23: Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Kiss Blanka, Szénási Zsófia; ifi: Potoniec Zsófia, Máró Anna, Posta Réka, Csikós Zsóka), míg a kollekciót Pupp Noémi (U23 K-1) bronza tette teljessé.

„Mindkét négyesünk közel volt a győzelemhez, ott talán egy kis szerencsével aranyérmet is ünnepelhettünk volna. Orosz Adrienn és Gábor Netta esete ettől valamelyest eltér, mindketten nagyon-nagy csatában lettek másodikok, úgy, hogy az első egység picit ellépett a mezőnytől. Minden érmünkre azt tudom mondani, értékes siker, ami segít még tovább építeni a tehetséges versenyzőinket. És még nagyobb konkurenciaharcot ígér a nagy versenyekre.”

Vasárnap további tizenegy döntős eredményt ért el a küldöttség.

„Nem mondom, hogy minden számban kihoztuk magunkból a maximumot, de csak egy-két olyan volt, ahol nem sikerült elérnünk az előzetesen kitűzött eredményeket” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Összesen tizenhárom magyar versenyző nyakába került érem Auronzóban. Makrai Csaba kijelentette, hasznos Európa-bajnokságon van túl mindkét korosztály.

„A fiatalok tűzben tartása volt a legfőbb cél, hogy mindannyian hasznos tapasztalatokkal gazdagodjanak. Ez pedig sikerült. Szerintem mindenki sokat tanulhatott az Eb-n töltött napokból. Egyértelmű, hogy a nemzetközi mezőny egyre erősebb, és nem lehet elvárni, hogy a legjobbjaink nélkül is taroljunk az egyes számokban. Aggódni viszont nincs okunk.”

Magyarország az ifjúsági korosztály éremtáblázatán a 11. helyet szerezte meg, míg a fehéroroszok lettek a legeredményesebbek. Az U23-as mezőnyben a fehéroroszok és a lengyelek zártak az élen holtversenyben, míg a mieink a hatodik legeredményesebb csapatként térhetnek haza Olaszországból.

Folytatás - immáron a válogatók aranyérmeseivel - Lengyelországban, Az ifjúsági és U23-as vébén, július 26. és 29. között.

U23-AS ÉS IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, AURONZÓ
A 200 méteres döntők magyar eredményei
Ifjúságiak
Fiúk
Kajak egyes: 14. Keresztes Kristóf
Leányok
Kajak egyes: 2. Gábor Netta
Kenu egyes: 8. Gönczöl Laura
Kenu kettes: 5. Gönczöl Laura, Opavszky Réka
U23-asok
Nők
Kajak egyes: 2. Orosz Adrienn
Kenu kettes: 8. Kulcsár Dorina, Stolyka Rita

Az 500 méteres döntők magyar eredményei
Ifjúságiak
Fiúk
Kajak egyes: 5. Redl András
Kajak négyes: 13. Gergő Bálint, Tomori Gergely, Szántó Milán, Keresztes Kristóf
Kenu négyes: 5. Hodován Dávid, Bucsi Bálint, Kollár Kristóf, Zupkó Balázs
Leányok
Kajak egyes: 6. Zupkó Vanda
Kajak négyes: 2. Potoniec Zsófia, Máró Anna, Posta Réka, Csikós Zsóka
Kajak kettes: 4. Potoniec Zsófia, Posta Réka
Kenu kettes: 6. Gönczöl Laura, Opavszky Réka
U23-asok
Férfiak
Kajak egyes: 18. Vidákovich Antal (kizárva)
Kajak négyes: 6. Petró Erik, Szendy Márk, Erős Patrik, Mayer Keán
Nők
Kajak egyes: 3. Pupp Noémi
Kajak kettes: 4. Sólyom Dóra, Gamsjager Lisa-Maria
Kajak négyes: 2. Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Kiss Blanka, Szénási Zsófia
Kenu kettes: 4. Kaszás Klaudia, Miskolczy Fruzsina

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.