Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.10.22 17:01 Frissítve: 2019.10.22 17:12

Kajak-kenu: Makrai Csaba a korosztályos maratoni vb magyar fölényéről

Huszenegy éremmel tért haza a kínai Saohszingból a magyar kajak-kenu válogatott a maratoni világbajnokságról, ebből tizenhármat ifjúsági vagy U23-as versenyző nyakába akasztottak. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány a romániai korosztályos vb után adott értékelőjéhez hasonlóen elégedetten nyilatkozott honlapunknak.

Magyar szempontból ennél jobban nehezen alakulhatott volna az ifjúsági és U23-as kajak-kenusok kínai maratoni világbajnoksága. A mieink ugyanis jócskán kivették a részüket az éremhalmozásból, a küldöttség 22 medáljából 13-at (6 arany, 4 ezüst, 3 bronz) e két kororsztály képviselői szereztek, amivel természetesen első helyen végeztek e két kategória éremtáblázatán. Emlékezetes sikerek sora született Saohszingban: a kajakozó Rendessy Eszter és a kenus Horváth Benedek duplája – vagyis egyesben és kettesben is nyertek –, az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás kajak kettes diadala, de említhetnénk éppenséggel az U23-as Katona Lili szárnyalását.

Az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás kajak kettős nagyszerű győzelmet aratott a kínai maraton vb-n Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás kajak kettős nagyszerű győzelmet aratott a kínai maraton vb-n  •  Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az elsöprő magyar fölény magyarázatát kutatva Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitányhoz fordultunk, aki megkeresésünkre azzal indított, hogy  ifjúsági korban a maratoni versenyzés nagyon jól kiegészíti a felkészülést a síkvízi szezonra, s mivel csak felnőttkorban dől el, ki milyen távon versenyez, ezért a legnagyobb „ászok” utaztak Kínába.

„Magyarországon inkább a síkvízre koncentrálnak a versenyzők, elvégre olimpiai sportágként nyilván az abban elért sikerek révén kapjuk a támogatást. Ettől függetlenül jellemzően jók vagyunk a maratoni világbajnokságokon. Mindazonáltal nagyon komolyan vették a fiatalok a kínai viadalt, hiszen tisztában vannak vele, milyen fontos, hogy még pályájuk elején kellően talpraesetté váljanak, illetve  versenyrutint szerezzenek, amihez ezúttal is kiváló lehetőséget kínált a maratoni vb.”

Bár összesítésben valóban kétszer annyi érmet szereztünk, mint a második legeredményesebb spanyolok, az utánpótlás szövetségi kapitány gyorsan leszögezte, ez nem azért van, mert rajtunk kívül senki nem veszi komolyan ezt a távot, épp ellenkezőleg…

„Azt kell mondanom, hogy a nagy rivális németek mostanában különösen sok energiát fektetnek a maratonira, de a mögöttünk végző spanyoloknál is vígan megélnek a maratonisták. Arrafelé sok pénzdíjas versenyt rendeznek, amelyen több százan indulnak, és helikopterekről filmezik a viadalt, vagyis nem beszélhetünk arról, hogy ott nem lenne nagy hagyománya, népszerűsége a maratoni távnak. Miért vertük meg mégis őket ennyire? Azért, mert síkvízen egyszerűen ennyivel jobbak vagyunk, a mieink hetente többször is teljesítik edzés közben ezt a 20 km-es távot, vagyis benne van a karjukban, és vannak annyira rutinosak, hogy ezt a világbajnokságon is bizonyítsák.”

AZ IFJÚSÁGI ÉS U23-AS KAJAK-KENU MARATONI VB MAGYAR ÉRMESEI
Ifjúsági
Arany (5): Rendessy Eszter (kajak), Horváth Benedek (kenu), Kőhalmi Emese-Rendessy Eszter (kajak), Horváth Benedek-Nagy Olivér (kenu), Őry Zsombor-Erdélyi Tamás (kajak)
Ezüst (4): Csikós Zsóka (kajak), Kollár Kristóf (kenu), Csonka Eszter-Csengeri Evelin (kajak), Molnár Csenge (kenu)
Bronz (1): Petró Vince (kajak)
U23
Arany (1): Katona Lili (kajak)
Bronz (2): Laczó Dániel (kenu), Gyöngyjakab Máté (kajak)

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.