Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.10.22 17:01 Frissítve: 2019.10.22 17:12

Kajak-kenu: Makrai Csaba a korosztályos maratoni vb magyar fölényéről

Huszenegy éremmel tért haza a kínai Saohszingból a magyar kajak-kenu válogatott a maratoni világbajnokságról, ebből tizenhármat ifjúsági vagy U23-as versenyző nyakába akasztottak. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány a romániai korosztályos vb után adott értékelőjéhez hasonlóen elégedetten nyilatkozott honlapunknak.

Magyar szempontból ennél jobban nehezen alakulhatott volna az ifjúsági és U23-as kajak-kenusok kínai maratoni világbajnoksága. A mieink ugyanis jócskán kivették a részüket az éremhalmozásból, a küldöttség 22 medáljából 13-at (6 arany, 4 ezüst, 3 bronz) e két kororsztály képviselői szereztek, amivel természetesen első helyen végeztek e két kategória éremtáblázatán. Emlékezetes sikerek sora született Saohszingban: a kajakozó Rendessy Eszter és a kenus Horváth Benedek duplája – vagyis egyesben és kettesben is nyertek –, az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás kajak kettes diadala, de említhetnénk éppenséggel az U23-as Katona Lili szárnyalását.

Az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás kajak kettős nagyszerű győzelmet aratott a kínai maraton vb-n Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás kajak kettős nagyszerű győzelmet aratott a kínai maraton vb-n  •  Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az elsöprő magyar fölény magyarázatát kutatva Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitányhoz fordultunk, aki megkeresésünkre azzal indított, hogy  ifjúsági korban a maratoni versenyzés nagyon jól kiegészíti a felkészülést a síkvízi szezonra, s mivel csak felnőttkorban dől el, ki milyen távon versenyez, ezért a legnagyobb „ászok” utaztak Kínába.

„Magyarországon inkább a síkvízre koncentrálnak a versenyzők, elvégre olimpiai sportágként nyilván az abban elért sikerek révén kapjuk a támogatást. Ettől függetlenül jellemzően jók vagyunk a maratoni világbajnokságokon. Mindazonáltal nagyon komolyan vették a fiatalok a kínai viadalt, hiszen tisztában vannak vele, milyen fontos, hogy még pályájuk elején kellően talpraesetté váljanak, illetve  versenyrutint szerezzenek, amihez ezúttal is kiváló lehetőséget kínált a maratoni vb.”

Bár összesítésben valóban kétszer annyi érmet szereztünk, mint a második legeredményesebb spanyolok, az utánpótlás szövetségi kapitány gyorsan leszögezte, ez nem azért van, mert rajtunk kívül senki nem veszi komolyan ezt a távot, épp ellenkezőleg…

„Azt kell mondanom, hogy a nagy rivális németek mostanában különösen sok energiát fektetnek a maratonira, de a mögöttünk végző spanyoloknál is vígan megélnek a maratonisták. Arrafelé sok pénzdíjas versenyt rendeznek, amelyen több százan indulnak, és helikopterekről filmezik a viadalt, vagyis nem beszélhetünk arról, hogy ott nem lenne nagy hagyománya, népszerűsége a maratoni távnak. Miért vertük meg mégis őket ennyire? Azért, mert síkvízen egyszerűen ennyivel jobbak vagyunk, a mieink hetente többször is teljesítik edzés közben ezt a 20 km-es távot, vagyis benne van a karjukban, és vannak annyira rutinosak, hogy ezt a világbajnokságon is bizonyítsák.”

AZ IFJÚSÁGI ÉS U23-AS KAJAK-KENU MARATONI VB MAGYAR ÉRMESEI
Ifjúsági
Arany (5): Rendessy Eszter (kajak), Horváth Benedek (kenu), Kőhalmi Emese-Rendessy Eszter (kajak), Horváth Benedek-Nagy Olivér (kenu), Őry Zsombor-Erdélyi Tamás (kajak)
Ezüst (4): Csikós Zsóka (kajak), Kollár Kristóf (kenu), Csonka Eszter-Csengeri Evelin (kajak), Molnár Csenge (kenu)
Bronz (1): Petró Vince (kajak)
U23
Arany (1): Katona Lili (kajak)
Bronz (2): Laczó Dániel (kenu), Gyöngyjakab Máté (kajak)

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.