Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.09.16 15:58 Frissítve: 2020.09.16 15:59

Kajak-kenu: csütörtökön rajtol Szegeden az ORV

Csütörtöktől vasárnapig Szegeden rendezik az év legnagyobb nemzetközi viadalát, az ORV-t; a várakozásokról Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitányt kérdeztük.

Minden idők legnagyobb létszámú csapatával, több mint száz fővel áll rajthoz a magyar válogatott a csütörtökön kezdődő kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyén. Az MKKSZ (Magyar Kajak-kenu Szövetség) tájékoztatása szerint viadalra a koronavírus-járvány okozta válságos helyzet dacára is huszonhárom országból érkeznek versenyzők, hogy négy korosztályban mérjék össze az erejüket.

Az idén ugyanis – az elmaradt korosztályos világ- és Európa-bajnokság miatt – az utolsó éves ifjúságiaknak is lehetőséget kívántak biztosítani a szervezők, így valóban igazi gigaversenyre készülődnek a szegedi Maty-éren.

A rajt előtt honlapunk megkereste az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányát, Makrai Csabát, aki elmondta, hogy a viadalt megelőző tesztek során nyolc-tíz pozitív eredmény született (a fertőzött versenyzők értelemszerűen kikerültek a keretből), a többiek viszont továbbra is zavartalanul, teljes erőbedobással készülhetnek az év legfontosabb versenyévé „előléptetett” ORV-re.

Zupkó Vanda és Szellák Szabina is nagy esélyes az ORV-n Forrás: MKKSZ

Zupkó Vanda és Szellák Szabina is nagy esélyes az ORV-n  •  Forrás: MKKSZ

„Nagyon komoly előkészületeteket és szervezőmunkát igényelt az egész verseny, a vírusra vonatkozó szabályokat mindvégig figyelembe kellett venni. A sportágat viszont ilyen körülmények között is működtetni kell, és a sok résztvevő ország a bizonyíték rá, hogy nem vagyunk egyedül a véleményünkkel. Mindenkitől nagyon pozitív hozzáállásra van szükség, és itt jegyzem meg: minden dicséretet megérdemelnek a versenyzőink és az edzőink, akik egész évben a sok bizonytalanság ellenére ugyanolyan motiváltan és odaadóan készültek, remélem, csütörtöktől meglesz a munkájuk gyümölcse.”

A tavalyi szlovákiai viadalt kis-világbajnokságként aposztrofálta Makrai, s bár az idén, Szegeden érthető okokból kevesebben lesznek, a verseny jelentősége talán mégis nagyobb, mint valaha.

„Egyfajta hiánypótló szerepet is felvesz az idei verseny, a megkoronázása lehet a fiataljaink egész évben végzett kemény munkájának. Mert elsősorban lelkileg nagyon nehéz időszakon vannak túl, még ha a felkészülésükön ez nem is látszott. Tesztversenyekkel próbáltuk fenntartani a motivációt, amennyire láttam, ez sikerült is. Az utolsó éves ifiknek viszont valamilyen szinten kárba veszett az utánpótlásban végzett munkája azzal, hogy az idén nem rendeztek világ- és Európa-bajnokságot. Reméljük, valamennyire vigasztalódnak az ORV-n elért sikerekkel.”

A magyar indulók listája elérhető ITT

Mindenre odafigyelnek

Természetesen szigorú szabályokat hoztak meg a szervezők a versenyen, a jelenlegi helyzetben minimalizálni akarják a fertőzéssel kapcsolatos kockázatokat.

Schmidt Gáborék szigorú szabályokat hoztak a versenyre Forrás: MKKSZ

Schmidt Gáborék szigorú szabályokat hoztak a versenyre  •  Forrás: MKKSZ

„A résztvevő nemzetek sportági szövetségeit az elmúlt hetekben folyamatosan tájékoztattuk a Magyarországra való belépés feltételeiről – nyilatkozta a szövetség honlapjának Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. –  Állandó kapcsolatban állunk a Külügyminisztériummal, és az Országos Rendőr Főkapitánysággal (ORFK), csak azok a csapatok utazhatnak be országba, és léphetnek a pálya területére, amelyeknek minden tagja rendelkezik egészen friss, negatív PCR-teszttel.” 

De nemcsak a külföldi résztvevőkre vonatkozik a szigor. Az MKKSZ a magyar csapat több mint 120 tagját is teszteli, a pályán pedig szigorú biztonsági protokollt vezettek be a szervezők.

„Rengeteg kézfertőtlenítő állomást helyeztünk el a létesítményben, a zárt területeken kötelezővé tettük a maszkviselést, az eredményhirdetések alatt tiltjuk a kézfogást, és általában ügyelünk a megfelelő távolságtartásra is. Ennek megfelelően nézőket ezen az eseményen nem fogadunk, de a csütörtöki első döntőktől, egészen a vasárnap délutáni futamokig élő internetes közvetítést láthatnak azok, akik a verseny oldalára kattintanak.”

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.