Kajak-kenu: az ifi vb-győztes Redl András korosztályt lépett

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.25. 18:14
Címkék
„Hatalmas önbizalomlöketet adott a két aranyérem, azóta tényleg hiszek magamban” – mondja a tavalyi pitesti ifjúsági vb-n duplázó Redl András. A KSI 18 éves kajakosa a koronavírus-járvány miatt idő előtt hazatért a sevillai edzőtáborból, azóta otthon tölti napjait. Pihenésről, korosztályváltásról és a tavalyi áttörést jelentő sikerekről beszélgettünk vele.

A kajakosok kőkemény felkészülését is félbeszakította a világszerte gyorsan terjedő koronavírus-járvány. Kedden egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, és alighanem a nyárra tervezett sportesemények is hasonló sorsra jutnak.

A sportolók otthon folytatják a felkészülésüket, így tesz a kétszeres ifjúsági világbajnok Redl András is, aki a járvány miatt több válogatott kajakossal együtt a tervezettnél két héttel korábban hazatért a spanyolországi edzőtáborból.

Redl Andráséknak idő előtt haza kellett jönniük a sevillai edzőtáborból
Redl Andráséknak idő előtt haza kellett jönniük a sevillai edzőtáborból

Redl Andráséknak idő előtt haza kellett jönniük a sevillai edzőtáborból

„Minden rendben van, jól vagyok, másokhoz hasonlóan én is itthon töltöm ezeket a napokat – kezdte az Utanpotlassport.hu-nak KSI 18 éves kajakosa. – A jelenlegi helyzet nyilván senkinek nem tesz jót, de igyekszem kihozni ebből is a maximumot, amit tudok, itthon megteszek annak érdekében, hogy megőrizzem a formámat.”

Redl téli felkészülése nem úgy ért véget, ahogyan azt eltervezte. A sevillai edzőtáborból idő előtt kellett hazajönniük.

„Sajnálom, hogy nem tudtuk befejezni az ott elkezdett munkát, azt éreztem, hogy nagyon jó folyamatot szakítunk meg. Februárban három hetet töltöttünk Dél-Afrikában, ami hatalmas pozitív váltás volt az itthoni jeges Dunához képest, majd egy hetet itthon töltöttünk, utána indultunk Spanyolországba erre az egyhetesre sikerült kalandra.”

A hazatérés után ő is belecsöppent az iskolai távoktatásba, ami viszont a számára cseppet sem volt ismeretlen: azt mondja, annyit van távol az óráktól, hogy neki már-már az a normális, ha egyedül, emailen kapott utasítás alapján kell megtanulnia az anyagot.

A mostani otthon töltött napokban pedig akár arra is lehet ideje, hogy felidézze az előző év sikereit, mert van mire visszaemlékezni. A tavalyi pitesti ifjúsági világbajnokságon 500 és 1000 méteren is győzött egyesben, s ezzel alaposan letette a névjegyét a nemzetközi színtéren is.

A KSI kajakosa a tavalyi ifjúsági vb-n két aranyérmet nyert
A KSI kajakosa a tavalyi ifjúsági vb-n két aranyérmet nyert

A KSI kajakosa a tavalyi ifjúsági vb-n két aranyérmet nyert

„Rengeteget jelentett. Annak hatására az ősszel bekerültem a Párizs-keretbe, azaz azon versenyzők közé, akik eljuthatnak a kvalifikációs versenyekre. Éreztem, hogy a szövetség is bízik bennem. Személy szerint pedig hatalmas önbizalomlöketet adott a két aranyérem, azóta tényleg hiszek magamban. Úgy vagyok vele, hogy ha már egyszer képes voltam rá, akkor miért netörténhetne meg újra.”

A következő hónapokat azonban még bizonytalanság övezi, a pluszpihenőt – tekintve hogy az idén valószínűleg nem lesznek jelentős versenyek, nem bánja – mert a tavalyi évben nagy terhelésnek volt kitéve.

„Eléggé rejtélyesek az előttünk álló hónapok, senki nem tudja, mi fog történni. Viszont így sem múlik el nyomtalanul ez a szezon: felléptem az U23-as korosztályba és a felnőttekkel is tudtam edzeni. Rögtön felismertem, hogy ez már nem gyerekjáték, kőkemény munka és profi hozzáállás jellemzi ezt a közeget. Azt gondolom, hogy sikerült felvennem a ritmust, szeretnék hosszú távon ehhez a társasághoz tartozni.”

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik