Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu 2019.08.13 15:51 Frissítve: 2019.08.13 19:09

Junior birkózó-vb: magyar szabadfogású nem nyert meccset délelőtt

Felidézzük a kedd délelőtti, szabadfogású program magyar vonatkozású eseményeit, és kiemeltünk néhány, igencsak érdekes helyzetet a Tallinnban zajló junior birkózó-világbajnokságról.

Kisütött a nap Tallinnban! Vasárnap óta először. Igaz, csak két órára, ám nagy szüksége volt a rövid ideig tartó jó időre a junior-birkózóknak, akiknek a világbajnokságán a második, szabadfogású versenynap kezdődött kedden, a Tondiraba Jégcsarnokban. Kedden, az esti programban már az első helyosztókra is sor kerül, és − ahogyan azt az esemény főszervezője, Velja Andruse is elmondta − ekkor pompázhat tökéletes formájában a világszínvonalú esemény. Magyar érdekelt is lesz; az elődöntőben vereséget szenvedett Mester Milán (79 kg) méri össze tudását az izraeli Maksz Kaszperoviccsal, az idei junior Eb 14. helyezettjével, aki a vigaszágon 5–0-ra nyert az algériai Fateh Benferzsallah ellen.

Korcsog Milánnak (pirosban) nagy falat volt az indiai kadét-világbajnok Fotó: Martin Gábor

Korcsog Milánnak (pirosban) nagy falat volt az indiai kadét-világbajnok  •  Fotó: Martin Gábor

De térjünk vissza a délelőtthöz:  nem indult jól a nap. Az Érdi Spartacus fiatalja, Végh Richárd (92 kg) rögtön az elején beleszaladt a török Polat Polatci négypontos dobásába, tushelyzetbe került, ám kifordult belőle. A földről ugyanakkor kétszer is megpörgette junior Európa-bajnoki nyolcadik vetélytársa (0−8). Ezután szép lábra támadást mutatott be a magyar, de csak egy pontért hajtotta végre. Ismét lábra ment Polatci, kettőért levitte Richárdot, és egyszer megpörgette, tehát technikai tussal nyert, 12–1-re. A török aztán alulmaradt az orosz kadét-világbajnok, Alan Bagajev elleni nyolcaddöntőben, Richárdnak tehát véget ért a megméretés.

Bízni lehetett kadét-világbajnoki bronzérmesünk, Korcsog Milán (86 kg) jó szereplésében, ám a nyolcaddöntőben nem akárkivel találkozott: a kétszeres Ázsia-bajnok, kadét vb-arany- és junior vb-ezüstérmes Dipak Punjával. Az első pontot − passzivitásnak köszönhetően − a magyar szerezte, de ezután beindult az indiai, háromszor levitte, kétszer felfordította Korcsogot, így ő jutott a nyolc közé (1−10). Milán reménykedhet a vigaszágban, hiszen Punja a folytatásban nagy csatában győzött a kanadai, junior Pánamerika-bajnoki ezüstérmes Hunter Jeffery Leevel szemben. Ahhoz, hogy a magyarnak esélye legyen a harmadik helyre, az indiainak a grúz kadét-világbajnok, junior Európa-bajnoki címvédőt, Mirjani Majszuradzét kell felülmúlnia a kedd esti programban.

„Őszintén szólva, nem ismertem az indiait, fogalmam sem volt a korábbi eredményeiről − mondta a Csepeli BC versenyzője közvetlenül a mérkőzés után. − Azért fájó a vereség, mert nem tudtam szorosabbá tenni a meccset, közel sem nyújtottam tudásom legjavát. Remélem, beverekszi magát a fináléba, és megmutathatom, mire vagyok képes.”

Egyébként elképesztő ütközeteknek lehettek szemtanúi a nézők. Rengeteg, parádés fordítás történt a szőnyegen. Richárd súlyában például az dél-afrikaiak reménysége, Machiel Grobler 0−8-as álláskor vitte földre a kínai Tuerdahen Ayituoliekét, és tusolta 25 másodperccel a vége előtt. Ugyanebben a kategóriában hajrázott óriásit a mongol Batmagnaj Enhtuvsin: az első menetet 10–2-re nyerte a bolgár junior-Eb-harmadik Todorov, aki aztán teljesen elfogyott, és a második menetben a mongol szó szerint beaprította: 14−10-es diadalt aratott.

A nehézsúlyúak (125 kg) között is volt kiemelkedően parádés mérkőzés: a kínai Ázsia-bajnoki ezüstérmes Buheerdun két négypontosat dobott a török Pasa Karabuluton az első felvonásban. A másodikban jött a válasz, nem is akárhogyan! Karabulut repítette el kétszer négyért a kínait, majd ugyanennyiszer levitte, egyszer meg kitolta, és 13−8-ra hozta a mérkőzést.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Szabadfogás, 2. programcsomag, kedd délelőtti program
A magyar szereplők
61 és 74 kg: nincs magyar induló. 86 kg (26 induló): Korcsog Milán (Csepeli BC), 92 kg (21 induló): Végh Richárd (Érdi Spartacus), 125 kg: nincs magyar induló.
Selejtező
Polat Polatci (török)−Végh Richárd 12−1
Nyolcaddöntő
Dipak Punja (indiai)−Korcsog Milán 10−1

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).