utanpotlassport.hu 2019.01.06 11:09 Frissítve: 2019.01.06 11:40

Jégkorong: a vb elitkörét célozza meg leány U18-as csapatunk

Január 7-én, hétfőn kezdődik az ausztriai Radentheinben az U18-as leány divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság. A tavalyi vb-n a magyar csapat nagy izgalmak közepette vívta ki a bentmaradást a csoport alsóházában, az idén azonban már az elitkörbe való feljutás sem tűnik elérhetetlennek.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.hu Egészséges önbizalommal és sikeres szereplésben bízva vág neki hétfőn az U18-as leány divízió I/A csoportos világbajnokságnak korosztályos válogatottunk, amely a tavalyi világversenyen – nagy izgalmak közepette – az utolsó mérkőzésen vívta ki a bentmaradást a csoportban. Az idei évben azonban már jóval merészebb célokat fogalmazott meg Bedő Botond vezetőedző, aki a vb-n a dobogóra várja együttesét, de az elitkörbe való feljutást sem tartja irreálisnak.

Merész világbajnoki álmokat szövöget az U18-as lány jégkorong-válogatott Forrás: jegkorongblog.hu

Merész álmokat szövöget az U18-as leány jégkorong-válogatott  •  Forrás: jegkorongblog.hu

Az optimizmusra leginkább az ad okot, hogy a keret minden tagja motivált, és kitűnő a csapategység is. A szakmai stáb végül olyan játékosokkal vág neki a tornának, akik a legkülönbözőbb játékhelyzetekben is helyt tudnak állni. Rutinban sincs hiány, hiszen több kerettag is megfordult már a női felnőtt válogatottnál.

Egy sikeres világbajnoki szereplés nagyot lendíthet a hazai utánpótlás helyzetén is, s ennek eredményeként valószínűleg még több lány kapna kedvet a jégkoronghoz. A szövetség hosszú távon is tervez: ha minden jól alakul, a mostani U18-as csapatból idővel egyre több fiatalt építenek majd be a felnőttek közé.

De ne szaladjunk ennyire előre! Pénteken már a torna helyszínén ismerkedett a jéggel a magyar csapat: utolsó felkészülési mérkőzésén 1-0-ás győzelmet aratott a világversenynek otthon adó Ausztria korosztályos válogatottja ellen. A szombati nap nagyrészt pihenéssel, regenerálódással és további „finomhangolással” telt, míg a csapat első hivatalos edzésére vasárnap, a verseny nulladik napján kerül sor.

A hétfőtől vasárnapig tartó világversenyen az olaszok elleni meccs lesz az első állomás a feljutásért vívott küzdelemben, majd ezt követően egyre erősebb ellenfelek következnek: tavaly az elitcsoportban szereplő Németországgal és a házigazda Ausztriával a hét második felében találkozik a magyar együttes. Leereszteni azonban az utolsó találkozóra sem szabad: zárásként a csoportújonc és sikeréhes Dánia ellen játszik a csapat. Ez alapján úgy tűnik, hogy a tavalyi vb-hez hasonlóan az idén sem lesz hiány izgalmakban, bár ezúttal jobb lenne, ha az utolsó találkozón nem a kiesés miatt kellene aggódnunk, hanem a feljutásért szorítanunk.

A keret:
Kapusok:
Szabó Fruzsina, Tóth Zsófia
Hátvédek: Faggyas Lilla, Fecske Maja Ágnes, Gaitz Hanna Anett, Gengeliczky Dorottya, Lázár Csenge, Preisinger Dorka, Szamosfalvi Petra, Timkó Blanka
Csatárok: Horváth Imola, Ivády Nina, Józsa Orsolya, Kerekes Kármen, Kreisz Emma, Puskás Noémi, Seregély Míra, Strobl Lara Katalin, Szelényi Nina, Váradi Orsolya

A program:
Január 7., hétfő: Magyarország−Olaszország, 12.30 
Január 8., kedd: Magyarország−Szlovákia, 16.00
Január 10., csütörtök: Magyarország−Németország, 12.30
Január 12., szombat: Magyarország−Ausztria, 19.30
Január 13., vasárnap: Magyarország−Dánia, 16.00 

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.