utanpotlassport.hu 2019.04.16 09:17 Frissítve: 2019.04.16 09:33

Jégkorong: a tizenöt esztendős Kreisz Emma a világelitben

Történelmet írt a felnőtt női jégkorong-válogatott a budapesti divízió I/A csoportos világbajnokságon: Pat Cortina együttese feljutott a legjobbak közé. A soraiban a 15 éves Kreisz Emmával, aki életre szóló élményekkel gazdagodott a hazai rendezésű tornán, és már most várja a jövő évi A csoportos vb-t.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Harmadszor jutott fel magyar jégkorong-válogatott a sportág elitjét jelentő A csoportba. Viszont először sikerült a bravúr a női együttesnek, és szintén első ízben valósult meg az álom hazai környezetben. A Vasas Jégcentrumban szombaton zárult tornán ráadásul három tizennyolc éven aluli játékos (Kreisz Emma, Mayer Fruzsina, Seregély Míra) is jelentős szerephez jutott Pat Cortina csapatában.

Kreisz Emma részese volt „budapesti csodának”, a felnőtt női válogatott feljutott a legjobbak közé Forrás: MJSZ

Kreisz Emma részese volt „budapesti csodának”, a felnőtt női válogatott feljutott a legjobbak közé  •  Forrás: MJSZ

Közülük a legponterősebb a MAC Budapest 15 éves hátvédje, Kreisz Emma volt, aki három gólpasszt is kiosztott. Ahogy a többi játékos, ő is felejthetetlen élményekkel gazdagodott az öt mérkőzés alatt.

„Elképesztő, hogy ennyire jól sikerült az első felnőtt-világbajnokságom, hiszen történelmet írtunk. Annak pláne örülök, hogy sokat játszottam, és nekem is sikerült hozzátennem a csapat játékához, így még édesebb a siker.”

A válogatott a norvégok elleni diadallal, majd a szlovákok ellen, hosszabbításban elszenvedett vereséggel indította a világbajnokságot. Így a dánok felett aratott siker kulcsfontosságú volt, pláne, hogy kétgólos hátrányból fordítottak Kreiszék.

„Több momentumra is jó visszagondolni, de amikor a dánok ellen átvettük a vezetést, az mindenképpen fordulópontot jelentett az egész tornán, nagyon sokat adott nekünk. A másik igazán kellemes emlék pedig természetesen az éremátadás, amikor már ki lehetett mondani: megcsináltuk!”

A történelmi eredmény elérésében elévülhetetlen érdemei vannak a sikeredzőnek, Pat Cortinának; nem mellesleg ő lett az egyetlen tréner, aki férfi és női válogatottat is a világelitbe vezetett. Az 54 éves kanadai szakvezető alig egy hónappal a rajt előtt vette a csapatot, és Szapporó után újra csodát tett.

„Megérkezett, és mindent a feje tetejére állított. És ezt most a lehető legjobb értelemben mondom. Fantasztikus embert ismerhettünk meg a személyében, aki részint rendkívül barátságos, részint viszont tud nagyon szigorú is lenni. A legfontosabb, hogy mindig tudta, mit kell mondania, remekül motivált bennünket.”

A női jégkorong – nem utolsó sorban a hazai rendezésű vb-nek köszönhetően – mind nagyobb népszerűségnek örvend itthon, és egyébként világszerte is. Ezt bőven megtapasztalták a női válogatott játékosai is a világbajnokság alatt.

„Talán még soha nem közvetített a tévé női hokimeccset, már eleve ez óriási dolog. Na meg amúgy is óriási figyelem hárult ránk, rengeteg interjút adtunk, sokan gratuláltak, vagyis mi is tapasztaltuk: kezd új szintre lépni a női szakág Magyarországon.”

Kreisz EmmaA MAC Budapest fiú U16-os csapatában edződő hátvéd mindössze egyéves volt, amikor a bátyja, a jelenleg a klub szlovák Extraligában szereplő együttesének csatára, Kreisz Brúnó elkezdett jégkorongozni. Attól kezdve az ő sorsa is el volt rendelve, háromesztendős korában megkapta az első korcsolyáját, és onnan nem volt megállás.

Ahogyan a vb-diadal után sem csillapodott az étvágya. Ugyanis a világ tíz legjobb csapata közé kerültek, és készülhetnek a 2020-as kanadai A csoportos tornára.

„Nagyon remélem, hogy újra sikerül kivívnom a csapattagságot. Még alig ért véget a mostani vébé, de máris várom a következőt, amelyen már tényleg a legjobbak ellen bizonyíthatunk. Egyelőre kicsit rémisztő kimondani, hogy a svédeknél vagy a franciáknál magasabban jegyzett válogatott vagyunk, de meg tudnám szokni.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.