utanpotlassport.hu 2019.03.24 17:29 Frissítve: 2019.03.24 17:33

Jégkorong: a fehérvári ifjak nyerték az osztrák bázisú bajnokságot

A tavalyi ezüstérem után a 2018/19-es évad végén csúcsra ért a Fehérvár AV19 ifjúsági csapata. A Volán a Klagenfurt elleni aranycsata negyedik meccsén 3–1-re győzött, és ezzel megnyerte az osztrák bázisú korosztályos jégkorongbajnokságot.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huHullámhegyek és hullámvölgyek jellemezték a Fehérvár AV19 ifjúsági jégkorongcsapatának 2018/19-es osztrák bajnoki évadját: az alapszakaszban elsőként zárt a gárda, utána viszont felsőházban komoly gödörbe került, és csupán a negyedik kiemelési helyet szerezte meg a rájátszás előtt. A végjátékban viszont a fehérvári ifjak visszatértek a győzelmek ösvényére: a negyeddöntőben a Debrecent, az elődöntőben a MAC-ot múlták felül.

Jogos a fehérvári öröm: a Klagenfurt legyőzésével EBJL-bajnok az ifjúsági csapat Forrás: Fehérvár AV19

Jogos a fehérvári öröm: a Klagenfurt legyőzésével EBJL-bajnok az ifjúsági csapat  •  Forrás: Fehérvár AV19

És a Klagenfurt elleni fináléban is 2–1-es vezetéshez jutottak, azaz lehetőségük nyílt rá, hogy vasárnap hazai pályán megtegyék az utolsó lépést az aranyéremig vezető úton.

A párharc negyedik mérkőzésén megtört az átok, végre született gól az első harmadban is, igaz, ennek a hazaiak ezúttal kevésbé örültek: a 10. percben Ambrus Gergő kiállítása után Alexander Moser váltotta gólra csapata első emberelőnyét. A találat láthatóan megfogta a Volánt, sorra jöttek a vendéghelyzetek, de a szlovén kapus Val Usnik rendre a helyen volt. A harmad végén pedig jött a csattanó, Németh Kristóf kapu mögötti korongszerzése után Rétfalvi Kristóf higgadtan váltotta gólra az előtte adódó ziccert (1–1).

A második húsz percben már sokkal inkább az történt a jégen, amit a székesfehérváriak akartak. Sorra dolgozták ki a helyzeteket, és a kitűnő korongjáratás végén a harmad elején a csapatkapitány Horváth Milán távoli bombája vágódott Fabian Horn mellett a hálóba, és ezzel még egy lépéssel közelebb került az álom beteljesüléséhez a kékmezes gárda (2–1).

Pláne, hogy a záró etapot emberelőnyben kezdhette Nagy András legénysége… És a fórt bő ötven másodperc alatt ki is használta az első sor, Horváth az első villanásához kísértetiesen hasonló löketet eresztett meg a klagenfurti kapura, és naná, hogy a második kísérlet is bement (3–1).

A csapatkapitány, Horváth Milán két bombája Volán-aranyat ért

A csapatkapitány, Horváth Milán két bombája Volán-aranyat ért

A hátralévő szűk húsz percben így már „csak” meg kellett tartani a kétgólos előnyt. Az osztrákok nagy lendülettel jöttek, egyre feszültebbek lettek, de ez a fehérváriakat nem zavarta meg. És amikor mégis eljutott az ellenfél a kapuig, Usnik bravúrosan védett. A döntőhöz méltó magas hőfokú mérkőzés utolsó másodperceiben még a két pad között is feszültség támadt, de ez a hazai örömöt a legkevésbé sem rontotta el.

A dudaszó után másodpercekkel a pályán volt játékos, edző, mindenki, aki hozzájárult ahhoz, hogy a nehéz szezont aranyéremmel koronázza meg a Fehérvár. A Klagenfurt 3–1-es legyőzését követően Horváth Milán megérdemelten emelhette a magasba az EBJL-bajnoknak kijáró trófeát, és kezdődhetett az ünneplés.

Igaz, az arany megszerzése után még nem ereszthet le a társaság, ugyanis a hazai bajnokság hajrája még hátra van. Az újabb elsőséghez a DVTK-n és a nagy rivális MAC-on keresztül vezethet az út a székesfehérváriaknak

OSZTRÁK U18-AS BAJNOKSÁG (EBJL), DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
FEHÉRVÁR AV19–KLAGENFURT (osztrák) 3–1 (1–1, 1–0, 1–0)
Gól:
Horváth M. 2 (33., 41.), Rétfalvi (18.), ill. Moser (10.)
A párharc végeredménye:
3–1-re nyert a Fehérvár.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.