HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.10.13 08:34 Frissítve: 2018.10.16 06:37

Ifi olimpia: Késely és Milák is a csúcson búcsúzott el

Milák Kristóf és Késely Ajna is a csúcson búcsúzott el utánpótláséveitől a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia úszóversenyeinek zárónapján. Az érdiek klasszisa 200 m pillangón, a Kőbánya SC kiválósága 400 m gyorson szerezte meg a harmadik elsőségét Argentínában, a magyar úszóválogatott pedig összesen hét arany- és egy ezüstéremmel zárt. A két tréner Selmeci Attila és Turi György természetesen boldogan értékelt a viadal után.

HIRDETÉS

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA magyar úszók egyetlen éremmentes napja után péntek este újabb tűzijátékra számíthattunk a Natatorium Uszodában, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Ugyanis egyaránt fő számán ugrott vízbe a küldöttség két addig legsikeresebb versenyzője, Milák Kristóf (200 m pillangó) és Késely Ajna (400 m gyors). Vagyis számíthattunk rá, hogy a korosztályos úszóválogatott már amúgy is impozáns mérlege (öt arany-, egy ezüstérem) még tovább fog javulni.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Milák Kristóf aranyéremmel búcsúzott utánpótláséveitől Forrás: MÚSZ

Milák Kristóf aranyéremmel búcsúzott utánpótláséveitől  •  Forrás: MÚSZ

Az érdiek 18 éves klasszisa a zárónapon talán legerősebb számára, a 200 m pillangóra koncentrált, ezért bár hetedik idővel finalista volt, visszalépett a 100 m gyors döntőjétől. Bár azt már nem tudjuk meg, mi sült volna ki belőle, ha szűk fél órán belül kétszer is a medencébe ugrik, az biztos, hogy a „kétszáz pillén” ismét bizonyította klasszisát.

Milák erősen kezdett, csak az olasz Federico Burdisso bírta valamelyest a tempóját, de ő is csak egy darabig… Az utolsó hosszra fordulva már nem lehetett kérdés, hogy meglesz a hatodik magyar elsőség az uszodában, 1:54.89-es idővel, a mezőnyből megint kiemelkedve győzött. Így átvehette harmadik aranyérmét az ifjúsági olimpián, egy másik olimpiai bajnoktól, Gyurta Dánieltől.

Trénere, Selmeci Attila elmondta, a mostani biztonsági úszás volt, nem az időeredményen volt a hangsúly.

„Tegnap meg voltam ijedve, mert nagyon fáradtnak láttam Kristófot, ezért léptettem vissza a száz gyors döntőjéből. De ma már biztos voltam benne, hogy meg fogja nyerni. Azt gondolom, hogy erősebb idő is benne van, azonban ezúttal a győzelem volt a fontos. Nagyon boldogan tekinthetünk vissza az elmúlt két évre: Európa- és világbajnoki címeket, három aranyat nyert az ifi olimpián, kétszáz pillangón ő tartja a junior-világrekordot, vagyis fantasztikus utánpótláskarriert hagy most maga mögött.”

Aztán Késely Ajna foglalta el a színpadot. A Kőbánya SC versenyzője 200 és 800 m gyorson már maga mögött hagyta a mezőnyt, a négyszáz méter volt az utolsó feladat. Milákhoz hasonlóan ő is már az elején erős tempót diktált, fétávnál azonban még rátett egy lapáttal, és minimális esélyt sem hagyott riválisainak, több, mint három másodperccel hagyta le (4:07.14) az ezüstérmes argentin Pignatiellót.

Késely Ajna is triplázott Buenos Airesben Fotó: Szalmás Péter/MOB

Késely Ajna is triplázott Buenos Airesben  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A célegyenesbe fordulva a kommentátor csak annyit mondott: „Ajna Kesely is another class!” Nehéz lenne vele vitatkozni. Késely Ajna Buenos Airesben valóban bebizonyította: magasabb osztályban, külön dimenzióban úszik kortársaihoz képest.

Turi György csütörtökön úgy nyilatkozott, örömúszást vár Ajnától a zárónapon. De vajon megvalósult-e a mester kívánsága?

„Csak az utolsó száz méteren. A végére már sima versenyt láthattunk, de Ajna elég feszült volt az elején, nagyon akarta a harmadik olimpiai bajnoki címet. Már csak azért is, mert példaképe és mentora, Egerszegi Krisztina is nyert három aranyat ugyanazon olimpián, és ezzel neki is akart bizonyítani. De az egész magyar csapat teljesítménye fantasztikus, még sosem nyertünk ennyi aranyérmet ifjúsági olimpián, bízom benne, hogy hasonló irányba haladunk tovább, és tudjuk folytatni ezt a sorozatot.”

Milák és Késely is az utolsó korosztályos eseményén szerepelt Argentínában, 2019-től már kizárólag a felnőttek mezőnyéhez tartoznak. És a szép búcsú nem maradt el: tripla itt, tripla ott!

IFJÚSÁGI OLIMPIA, BUENOS AIRES (ARGENTÍNA)
Hatodik nap
Fiúk. Döntők.
100 m gyors: 1. Andrej Minakov (Oroszország) 49.23, 2. Jakub Kraska (Lengyelország), 3. Robin Hanson (Svédország); 200 m hát: 1. Kliment Kolesznyikov (Oroszország) 1:56.14, 2. Daniel Cristian Martin (Románia), 3. Manuel Martos Bacarizo (Spanyolország); 50 m mell: 1. Michael James Houlie (Dél-Afrikai Köztársaság) 27.51, 2. Sun Jiajun (Kína), 3. Alexander Milanovich (Kanada); 200 m pillangó: 1. MILÁK KRISTÓF 1:54.89, 2. Denys Kesil (Ukrajna), 3. Federico Burdisso (Olaszország)
Leányok. Döntők. 50 m gyors: 1. Barbora Seemanova (Csehország) 25.14, 2. Jamamoto Majuka (Japán), 3. Neza Klancar (Szlovénia) és Yang Juanxuan (Kína); 400 m gyors: 1. KÉSELY AJNA 4:07.14, 2. Delfina Narella Pignatiello (Argentína), 3. Marlene Kahler (Ausztria); 200 m mell: 1. Aszaba Siori (Japán) 2:26.80, 2. Kotryna Teterevkova (Litvánia), 3. Wang Heesong (Koreai Köztársaság); 100 m pillangó: 1. Polina Jegorova (Oroszország) 59.22, 2. Angelina Köhler (Németország), 3. Anasztaszija Shkurdai (Fehéroroszország)
Mix. Döntő. 4x100 m vegyes váltó: 1. Kína 3:49.79, 2. Oroszország, 3. Japán

Az úszóversenyeken eddig történt:
1. nap – Gyorson is klasszis
2. nap – Mesterhármas a medencében
3. nap – Újabb vizes csodák
4. nap – Másodszor is verhetetlen
5. nap − Örömúszásra készen

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.18 13:27:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hét sportág 19 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizenegyedik, szerdai versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy bronzérem jutott, ezt a leány kerékpároskettős szerezte a kombinált csapatversenyben. A küldöttség – amely szerdán befejezte szereplését – a csütörtöki zárónap előtt továbbra is a negyedik helyen áll az éremtáblázaton.

2018.10.17 14:07:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Öt sportág 16 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizedik, keddi versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy ezüstérem jutott, ezt Huller Dániel érdemelte a 400 m-es gátfutásban. A küldöttség az éremtáblázaton továbbra is a negyedik helyen áll.

2018.10.16 19:47:10

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.13 09:17:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pénteken kezdődött meg a kajak-kenuzók versenye a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Rögtön az első napon a kajakos Rendessy Eszter megnyerte a játékokat, ezzel együtt megszerezte a magyar csapat kilencedik aranyérmét. A kenus Pállai Balázs a negyedik helyen zárta a versenyt.

2018.10.11 08:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az ötödik aranyérem is megszületett az uszodában a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője, Késely Ajna a nyolcszáz méter után 200 m gyorson is remek hajrával győzött, eközben a fiú 4x100 méteres vegyes váltó a negyedik helyen zárt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS