K. B. utanpotlassport.hu 2020.07.17 19:59 Frissítve: 2020.07.17 20:37

Ifjúsági olimpia: immár hivatalos - elhalasztják a 2022-es játékokat

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Kulcsár Krisztiánnak a véleményét kértük az után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa elfogadta a 2022-es dakari ifjúsági olimpia négyéves halasztásáról szóló javaslatot.

Szerdán közöltük a hírt, miszerint a NOB végrehajtó bizottsága jóváhagyta, hogy két év múlva ne rendezzék meg Dakarban az ifjúsági olimpiát. A javaslatot a szervezet kongresszusának még el kellett fogadnia; erre ma került sor. Az eseményen részt vett a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián is, őt kérdeztük a történtekről:

Kulcsár Krisztián szerint az ifi olimpia négyéves halasztása tovább növelheti a fiatalok játékával kapcsolatos aggályokat Forrás: M4 Sport

Kulcsár Krisztián szerint a fiatalok olimpiájának négyéves halasztása tovább növelheti az ifi játékok rendszerével kapcsolatos problémát  •  Forrás: M4 Sport

„Miután a rendező Szenegál jelezte, hogy két év múlva nem tud otthont adni a játékoknak, a NOB ellenszavazat nélkül fogadta el a végrehajtó bizottság javaslatát arról, hogy 2022 helyett 2026-ban rendezzék meg a következő nyári ifjúsági olimpiát. Arról nincs tudomásom, hogy felvetődött volna annak a lehetősége, hogy az eredeti időpontban, de máshol szervezzék meg a fiatalok olimpiáját.”

Önmagában az a tény több kérdést vet fel, hogy az utánpótláskorúaknak négyévente rendezik meg a játékokat, ily módon ugyanis vannak olyan korosztályok, amelyek amúgy sem vehetnek részt rajta. Ebből adódóan érdekes lehet, milyen fényt vet az ifi olimpiára, hogy ezúttal nyolc év esik ki a rendszerből (legutóbb 2018-ban, Buenos Airesben versenyezhettek az ifjak – a szerk.).

„Az esemény négyéves ciklusaiból adódóan valóban, több korosztálynak nincs esélye arra, hogy megtapasztalhassa, milyen a hangulata az ifjúsági játékoknak. A NOB egyelőre nem adott semmilyen választ arra, hogy miként lehetne ezt a fajta igazságtalanságot kiküszöbölni, sőt a mostani döntés is tovább mélyíti a problémát.”

Egyértelmű, hogy azok, akik érdekeltek lehettek volna a 2022-es dakari játékokon, a hír hallatán letörnek.

„Sok olyan fiatal sportoló van, akinek az ezzel kapcsolatos álmai most szertefoszlottak, ezt nagyon sajnálom. Ugyanakkor bízom abban, hogy ezek a fiatalok a saját sportáguk nemzetközi bajnokságain bizonyítanak, és hogy egyszer a felnőttek között majd átélhetik az olimpia semmihez sem hasonlítható hangulatát.”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.