Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.09.27 08:44 Frissítve: 2020.09.27 08:52

Foci: Preisinger az Eb-n és vb-n szereplő válogatott fiataljairól

Az előző évben az U17-es Európa-bajnokságon ötödik helyezett, a korosztályos vb-n is induló magyar válogatott sikerkapitányával, Preisinger Sándorral beszélgettünk, aki négy év közös munka után elbúcsúzott tanítványaitól, hogy az NB II-es Békéscsaba 1912 Előre vezetőedzője lehessen.

Tavaly óriási futballsikert ért el az U17-es válogatott azzal, hogy az Európa-bajnokságon a belgákat tizenegyespárbajban legyőzve, megszerezte az ötödik helyet, s ezzel a korosztály történetében először kijutott a brazíliai vb-re. A 2002-es születésűekből álló gárda irányítását egészen mostanáig Preisinger Sándor vezette, a jövő tavaszi Eb-selejtezőkre viszont már nem ő készíti fel a csapatot.

„Valóban nehéz döntést kellett meghoznom, hiszen U15-től kezdve, tehát négy évet dolgoztunk együtt a fiúkkal, és szerintem sikeres munkát végeztünk. Rengeteg szép emléket őrzök a közös időszakról: nyilván, ami első helyen szerepel, az a tavalyi Eb-szereplésünk, mert neves ellenfeleket sikerült legyőzni, és talán sok embernek meglepetést okoztunk. Azért távoztam, mert mindig is az volt a célom, hogy egyszer felnőtt csapatot irányíthassak, és úgy éreztem, a Békéscsaba ajánlatával most jött el az a lehetőség a karrieremben, amire le kell csapnom. Ettől függetlenül nem szakad meg a kapcsolat a játékosokkal. Bármelyikük bármikor megkereshet, engem megtalálnak.”

Preisinger Sándor továbbra is nyomon követi a 2002-es korosztály fejlődését Forrás: mlsz.hu

Preisinger Sándor továbbra is nyomon követi a 2002-es korosztály fejlődését  •  Forrás: mlsz.hu

A szakvezető arról is szót ejtett, hogy a továbbiakban is figyelemmel kíséri majd a 2002-es korosztály fejlődését, szerinte jó úton haladnak a magyar labdarúgás reménységei.

„Ott tartanak, ahol kell. A nemzetközi focit sajnos eléggé felbolygatta a koronavírus, remélem, hogy akik külföldön légióskodnak, továbbra is erősségei maradnak csapatuknak. Itthon pedig vannak, akik az egyre erősödő NB II-ben nyújtanak megbízható teljesítményt, de említhetem például Komáromi Györgyöt, aki az élvonalban bizonyíthat. Mindig is hittem benne, hogy ezek a gyerekek fel tudják venni a felnőttek tempóját, csak játszatni kell őket, hogy ez kiderüljön.”

Ami azt illeti, az NB II-es tabella második helyén álló, még mindig veretlen békéscsabaiaknál sem kell nagyítóval keresni a bizonyítani akaró fiatalokat.

„Faramuci helyzet, hogy a szabályok szerint egy utánpótláskorút minden bajnokin a kezdőbe kell nevezni, hiszen így egy helyért olykor hárman-négyen is versenyeznek a csapatban. Én mindig is forszíroztam, hogy a 2001-es, 2002-es és 2003-as fiataloknak játszaniuk kell az NB II-ben, persze, ha jól teljesítenek, természetesen alanyi jogon is be fogom vetni őket.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.