B. Z. utanpotlassport.hu 2019.10.08 19:20 Frissítve: 2019.10.11 13:33

Fitparádé: gáláznak a népszerű edzőtermi, erő- és ügyességi sportok

A hétvégén immáron tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Fitparádét, melynek helyszíne a budapesti MOM Sport lesz. A kétnapos sporteseményen a juniorkorú versenyzők is szerephez jutnak, a kilátogatók pedig ízelítőt kapnak többek között a levegősportok, a fitnesz, a szkander vagy éppen a bothúzás világából.

Október 12-én és 13-án a budapesti MOM Sport szolgál helyszínéül a számos sportágat felvonultató, tizenhetedik alkalommal rendezendő Fitparádénak. A hétvégi eseményen sor kerül a „fitnesz Forma-1-es versenyének” nevezett IFBB Pro Bodybuilding és Bikini Grand Prix-re, amely a Las Vegas-i Mr. Olympia kvalifikációja is egyben.

A Fitparádé a legnépszerűbb edzőtermi, erő- és ügyességi sportokra épül. A szervezők 2005-ben nyitottak a tömegsportok irányába, prevenciós célzattal, a fiataloktól az idősekig minden korosztálynak mutatva alternatívát az egészséges életmódra, számos sportággal ismertetve meg a látogatókat.

fitn

A fitnesz a gyerekek körében is igen népszerű  •  Forrás: IFBB Hungary

A kétnapos esemény több sportági szövetség rangos magyar és nemzetközi bajnokságait foglalja magába, ahol nemzetközi- és hazai sportikonok népszerűsítik az erő-, esztétikai-, állóképességi és ügyességi sportokat. A kétnapos multisport fesztivál keretében show-elemekkel, egészséges életmódra épülő kiállítással és gyerekversenyekkel (vízilabda bajnokságok, háromtusa kupa), valamint regisztráció ellenében ingyenes szabadtéri gyerek- és családi programokkal színesítik a sportversenyek és bemutatók széles skáláját.

A MOM Sport kertjében lévő szabadtéri gyerekzónában arcfestéssel, ugrálóvárral, Nickelodeon játszóparkkal, bootcamp gyermek akadálypályával, kézműves foglalkozásokkal várják a családosokat. A versenyen pedig utánpótláskorú sportolók is megmutatják magukat.

„Junior fitnesz és bikini verseny is szerepel a szombati programban – tájékoztat Buranits Ildikó, a rendezvény promótere. – Bikiniben nagyobb az érdeklődés, talán azért is, mert abban nem kell a ritmikus gimnasztikára hasonlító akrobatikus elemeket építeni, mint a fitneszbe. Az utánpótlásnak nálunk is nagy szerepe van, hiszen ők a jövő. A gyerekek bevonása, még ha nem is célzottan sportági szinten, de mindenképpen a mozgás által, az egyik legfontosabb feladat. Ez is a szerepe az ingyenes játszóparknak, ahol akadálypályákon sportolhatnak a gyerekek. A legjobbak ajándékot is kapnak. Ha eljön egy család az eseményre, körbesétál és megnézi, milyen versenyek folynak, lehet, hogy a gyerek abban a pillanatban szeret bele abba a sportágba, amivel először találkozik. Később pedig már aktívan űzheti azt. Van, aki eleve a fitnesz szakágba kapcsolódik be, de sok váltanak menet közben. Ezért is dolgozunk multisportrendszerben. A szülők bátran adhatják a fitneszsportba gyereküket, hiszen lesz önbizalma, nagyobb tartása, jobban fog tanulni és jól fog kinézni.”

A programot tovább színesíti a szkander-világkupa, az erőemelés, valamint a bothúzás is. Talán utóbbi hangzik a legrejtélyesebbnek a három sportág közül, pedig a magyarok igen csak eredményesek benne és egyre többen ismerkednek vele. A bothúzás közben egymással szemben ülnek le a versenyzők, előre tett lábukat kitámasztják, megragadják az 50 cm hosszúságú botot, onnantól pedig vagy el kell venni a másiktól, vagy áthúzni a botot a saját térfélre. Deli Tamás, a Bothúzó Sport és Kulturális Egyesület elnöke is fontosnak tartja a fiatalok jelenlétét.

rudsportbajnoksag.hu

A rúdsportban a gyermek kategória 6 éves kortól kezdődik  •  Forrás: rudsportbajnoksag.hu

„Tavaly már kisebb városokban szerveztünk iskolai versenyeket. Az alsós, felsős lányokat és fiúkat négy súlykategóriába soroltuk, és a győztesek a Kolonics György Általános Iskolában rendezett nagydöntőn mérték össze erejüket. A sportágunk még gyerekcipőben jár, de célunk, hogy minél több energiát fektessünk az utánpótlásba, egyre több testnevelőtanárt és iskolát tudjunk bevonni. A Kolonicsban már van oktatásunk, heti egy bothúzó edzést tartanak a gyerekeknek, de Szegeden és kisebb városokban is elindult néhány képzés. Úgy gondolom, népszerű a fiatalok körében, hiszen küzdeni mindenki szeret, itt pedig félig játékos módon, de valahogyan el kell venni a botot az ellenféltől. A felnőttversenyeken általában az idősebb korosztály részvétele a jellemzőbb, ettől függetlenül nyáron a könnyűsúlyú női bajnokság negyedik helyén egy 14 éves bothúzólány végzett.”

A Fitparádén a levegősport magyar bajnokságát ugyancsak megrendezik, sőt a juniorok számára is.  A levegősport három szakággal rendelkezik. A rúd, a karika és a silk. Utóbbiban a versenyzők felfüggesztett selyemszalagokon mutatják be gyakorlataikat a magasban. Simkó Gina, a szövetség főtitkára elmondta, az országban már számos olyan stúdió van, amely levegősport-, légtorna- vagy rúdsport stúdiónak hirdeti magát, de tulajdonképpen mindhárom szakág megtalálható bennük. A szövetség pedig igyekszik olyan edzői és versenyfelkészítői hálózatot kiépíteni, amely megfelelő szakmai hátteret jelent, ezáltal a szülők is biztos kezekben tudhatják gyerekeiket. A sportágat egészen fiatalon el lehet kezdeni, a gyermek kategória 6-tól 10 éves korig tart, a junior A 10 és 14, a junior B 14 és 18 éves fiatalokat takar. Ez a két korcsoport mutatkozik be a nagyközönségnek a hétvégi magyar bajnokságon.

„A junior magyar bajnokságon a tagegyesületek versenyzői vehetnek részt, de a verseny előtt lehetőség volt csatlakozni valamelyik klubhoz. A Testnevelési Egyetem sportinnováció konferenciáján, több nemzetközi előadás témája is az utánpótlás volt. A tapasztalat az, hogy a gyerek nehezen tud magának sportágat találni, a tradicionális sportágak sem annyira vonzóak már számára. Ezért is fontos a törekvésünk, miszerint fantáziadús és izgalmas sportágat kívánunk kínálni a fiataloknak, hiszen fel akarjuk venni a versenyt a videójátékokkal és az online világgal. Szerencsére egyre népesebb a junior táborunk. Köztük is van amatőr és profi, attól függően, hogy milyen nehézségi elemeket tartalmaz a koreográfiájuk. Érdemes lesz őket megnézni a hétvégén, a profik közül az első három versenyző a december eleji korosztályos világbajnokságra is kvalifikálja magát.”

A rendezvény mindkét napján 10 órakor kezdődnek a programok, a kerti eseményeket a helyszínen regisztrálók ingyen látogathatják, a sportcsarnokbeli versenyekre az ülőjegy 5000 forintba kerül.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.