B. Z. utanpotlassport.hu 2020.02.15 19:02 Frissítve: 2020.02.15 19:06

Fitnesz: Frauenberger Panna az év junior versenyzője

A szövetség másodjára választotta meg az év junior fitneszversenyzőjének a 18 éves Frauenberger Pannát, aki a világbajnoki dobogós helyezései mellett a versenyekre való felkészülés nehézségeiről, a kemény diétáról, céljairól és „szuperhőssé” változásáról is mesél.

Ősszel élete legnagyobb sikereit érte el a magyar fitnesz egyik legígéretesebb versenyzője, Frauenberger Panna. A tizennyolcadik születésnapját decemberben ünneplő sportoló a budapesti junior testépítő és fitnesz-világbajnokságon ezüstérmet szerzett, majd egy hétre rá a pozsonyi felnőtt-világbajnokságon lett harmadik. Az országos bajnoki elsőségek és a 2018-as junior Európa-bajnoki cím után már megkapta az év junior versenyzője elismerést, február elején másodszor ítélte neki oda a díjat a szövetség.

Frauenberger Panna másodszor lett az év junior fitneszversenyzője Forrás: IFBB Hungary

Frauenberger Panna másodszor lett az év junior fitneszversenyzője  •  Forrás: IFBB Hungary

„Nagyon sok jó versenyző van a junior fitnesz kategóriában. Sok lány már kisgyerek kora óta csinálja és mára a nemzetközi mezőnyben is eredményesen szerepel, ezért igen értékes számomra, hogy újra én kaptam az elismerést, amit leginkább az előző évben felmutatott teljesítmény alapján ítélnek oda. Szerencsére, nekem a két világbajnokság nagyszerűen sikerült. Máig elönt a boldogság, ha felidézem a döntők pillanatait. 2019-ben sikerült magamból kihoznom a legtöbbet, és bár rengeteg munka kellett hozzá, meg tudtam mutatni, hogy a világ élmezőnyében a helyem.”

Itt a kulcsszó a munka. Panni meséli, hogy az évet tavaszi és őszi szezonra bontják, mindkét időintervallumba tartozik egy-egy fő verseny, ami sokszor Európa- vagy világbajnokság. Ezekre az eseményekre már négy-öt hónappal a nyitónap előtt elkezd készülni, de persze, abban a kevés pihenőidőszakban sem feledkezhet meg céljairól.

A junior-világbajnoki serlegével... Forrás: IFBB Hungary

A junior-világbajnoki serlegével...  •  Forrás: IFBB Hungary

„Leginkább az étkezésre kell figyelni. Például csokit egyáltalán nem eszem. Amikor a diétát elkezdem, még nem olyan kemény. Az edzőm folyamatosan nézi, milyen formában vagyok, és ha kell, változtatunk. A verseny hetében három napig csak csirkét eszem és rengeteg folyadékot iszom, az utolsó napokban jöhet kis szénhidrát és jöhet a folyadékcsökkentés.”

Maroshévizi Krisztina tanítványa juniorkorba lépve, 14 évesen kezdett komolyabban odafigyelni a táplálkozásra, ugyanis ekkor csatlakozik a versenyekhez az úgynevezett testforduló, maga a testépítés pontozása. Panni elmondása szerint ez a rész mindig is közelebb állt hozzá, mint a kategória másik felét adó, zenés, akrobatikus elemekre épülő bemutató.

„Teljesen megszoktam már, hogy nem eszek például krumplit. Ez életmódváltás, először is fejben kell eldöntened, te ezt akarod. Persze, sokak csak kívülről látnak és nem értik, miért éheztetem magam. Nem tudják, mekkora sikerélmény egy-egy hosszú diéta után elérni a célod és felállni a színpadra. A negatív visszajelzéseket igyekszem kizárni. Ami a zenés gyakorlatot illeti, a mozgásom elég feszes, ezért nem választunk nagyon táncolósat, mégis úgy próbálunk összhangot teremteni, hogy a lehető legütősebb legyen a produkció. A ruhámat mindig én tervezem meg. Ezáltal is belekerül a személyiségem a bemutatóba, ami nagyon fontos, mert a bírók kerek előadást szeretnének látni. Alapvetően tök szerény lány vagyok, de amikor rajtam a versenyruha, a smink, a barnító és felmegyek a színpadra, teljesen átszellemülök. Ilyenkor mutatom meg a másik énem, a sokkal magabiztosabbat.”

... és felnőtt-vb ereklyéivel  Forrás: IFBB Hungary

... és felnőtt-vb ereklyéivel  •  Forrás: IFBB Hungary

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium végzős diáklánya jót nevet azon, ha a színpadi „átszellemülést” a képregények hétköznapi figuráinak szuperhőssé változásához hasonlítják, de nem tagadja, igazán szemléltető a példa. Panni a sport mellett az iskolában is igyekszik megfelelni, jogi pályára készül, így fontos, hogy kiválóan sikerüljön az érettségije. Ezért csak ősszel folytatja a versenyzést, akkor viszont megkettőzött erővel és egyre nagyobb célokért.

„Évről évre jobb fizikummal rendelkezem. Azért dolgozom tovább, hogy a világbajnoki dobogó legfelső fokára is felállhassak. Ehhez továbbra is sok munka kell, de felkészítőimtől minden támogatást megkapok. Az egyik legnagyobb segítsem anyukám. Minden versenyemen ott van, szurkol, barnít, főzi a kajákat. Szükségem van a jelenlétére, ő már a kis kabalám.”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.