utanpotlassport.hu 2019.07.21 19:24 Frissítve: 2019.07.21 21:19

EYOF, birkózás: Kiss Benedek útja az első magyar éremig

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Két fogásnem 55 kg-os súlycsoportjának is volt magyar szereplője az EYOF birkózóversenyének első napján: a kötöttfogásban az esztergomi Vitek Amadeusz, a szabadfogásban pedig a szegedi Kiss Benedek. A sors(olás) úgy hozta, hogy mindketten kihagyhatták a selejtezőt, és a nyolcaddöntőben kezdtek.

Mindketten győzelemmel.

A további útjuk azonban eltért. Noha a negyeddöntőben mindketten vereséget szenvedtek, Kiss legyőzője, az idei kadét Eb aranyérmese, az olasz Piroddu később a döntőbe jutott, a Viteket verő, török Ates viszont nem, így az esztergomi birkózó kiesett.

Benedek a bronzmérkőzésen fogságba ejtette az ukrán ellenfél lábát Forrás: birkozoszov.hu

Benedek a bronzmérkőzésen fogságba ejtette az ukrán ellenfél lábát  •  Forrás: birkozoszov.hu

Az olasz az elődöntőben 10–2-re bizonyult jobbnak az ukrán Pannál, majd a fináléban is diadalmaskodott (10–5-re) az azeri Naszirov ellenében. Kiss a vigaszágon sikerrel küzdött meg (8–1) a finn Nevalainennel, és az ukrán Jehor Pan várt rá a bronzmérkőzésen.

Benedek remekelt a bronzcsatában, ukrán ellenfelet verni mindenképpen jeles tett a birkózószőnyegen. Az pedig, hogy ráadásul technikai tussal, már hab a tortán. Az első nap négy aranyából kettő Azerbajdzsánban maradt, míg egy-egy kerül fehérorosz, illetve olasz földre.

Kiss Benedek révén tehát a birkózók nyerték az EYOF első magyar érmét. Ráadásul a fiatal sportoló a sikerével méltó emléket állított egyesülete, a Szegedi VSE nemrég elhunyt elnökének, Kremser Péternek, aki a sportág nagy barátja, több birkózástörténeti könyv szerzője volt.

Az első versenynap magyar szereplői
Szabadfogás, 55 kg (18 induló): Kiss Benedek (Szegedi VSE). Kötöttfogás, 55 kg (17 induló): Vitek Amadeusz (Esztergomi BSE)
A magyar mérkőzések
Nyolcaddöntő. Kiss–Bartosz Soltys (lengyel) tus, 16–4-nél, Vitek–Akseli Erkkola (finn) 8–0. Negyeddöntő. Simone Vincenzo Piroddu (olasz)–Kiss technikai tus, 10–0, Bekir Ates (török)–Vitek 3–1. Vigaszág. Kiss–Roni Nevalainen (finn) 8–1. Bronzmérkőzés. Kiss–Jehor Pan (ukrán) technikai tus, 10–0
A két súlycsoport végeredménye
Szabadfogás, 55 kg: 1. Simone Vincenzo Piroddu (Olaszország), 2. Abdulfaz Naszirov (Azerbajdzsán), 3. Kiss Benedek (Magyarország) és Magomed-Emi Jeltemirov (Oroszország)
Kötöttfogás, 55 kg: 1. Hleb Makarenka (Fehéroroszország), 2. Romeo Beridze (Georgia), 3. Nihat Mammadli (Azerbajdzsán) és Danyiil Grigorjev (Oroszország), …9. Vitek Amadeusz
A további két súlycsoport aranyérmese
Szabadfogás, 45 kg: Marad Hagvordiev (Azerbajdzsán), kötöttfogás, 45 kg: Farid Szadihli (Azerbajdzsán). Magyar induló nem volt.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.