utanpotlassport.hu 2019.07.21 19:24 Frissítve: 2019.07.21 21:19

EYOF, birkózás: Kiss Benedek útja az első magyar éremig

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Két fogásnem 55 kg-os súlycsoportjának is volt magyar szereplője az EYOF birkózóversenyének első napján: a kötöttfogásban az esztergomi Vitek Amadeusz, a szabadfogásban pedig a szegedi Kiss Benedek. A sors(olás) úgy hozta, hogy mindketten kihagyhatták a selejtezőt, és a nyolcaddöntőben kezdtek.

Mindketten győzelemmel.

A további útjuk azonban eltért. Noha a negyeddöntőben mindketten vereséget szenvedtek, Kiss legyőzője, az idei kadét Eb aranyérmese, az olasz Piroddu később a döntőbe jutott, a Viteket verő, török Ates viszont nem, így az esztergomi birkózó kiesett.

Benedek a bronzmérkőzésen fogságba ejtette az ukrán ellenfél lábát Forrás: birkozoszov.hu

Benedek a bronzmérkőzésen fogságba ejtette az ukrán ellenfél lábát  •  Forrás: birkozoszov.hu

Az olasz az elődöntőben 10–2-re bizonyult jobbnak az ukrán Pannál, majd a fináléban is diadalmaskodott (10–5-re) az azeri Naszirov ellenében. Kiss a vigaszágon sikerrel küzdött meg (8–1) a finn Nevalainennel, és az ukrán Jehor Pan várt rá a bronzmérkőzésen.

Benedek remekelt a bronzcsatában, ukrán ellenfelet verni mindenképpen jeles tett a birkózószőnyegen. Az pedig, hogy ráadásul technikai tussal, már hab a tortán. Az első nap négy aranyából kettő Azerbajdzsánban maradt, míg egy-egy kerül fehérorosz, illetve olasz földre.

Kiss Benedek révén tehát a birkózók nyerték az EYOF első magyar érmét. Ráadásul a fiatal sportoló a sikerével méltó emléket állított egyesülete, a Szegedi VSE nemrég elhunyt elnökének, Kremser Péternek, aki a sportág nagy barátja, több birkózástörténeti könyv szerzője volt.

Az első versenynap magyar szereplői
Szabadfogás, 55 kg (18 induló): Kiss Benedek (Szegedi VSE). Kötöttfogás, 55 kg (17 induló): Vitek Amadeusz (Esztergomi BSE)
A magyar mérkőzések
Nyolcaddöntő. Kiss–Bartosz Soltys (lengyel) tus, 16–4-nél, Vitek–Akseli Erkkola (finn) 8–0. Negyeddöntő. Simone Vincenzo Piroddu (olasz)–Kiss technikai tus, 10–0, Bekir Ates (török)–Vitek 3–1. Vigaszág. Kiss–Roni Nevalainen (finn) 8–1. Bronzmérkőzés. Kiss–Jehor Pan (ukrán) technikai tus, 10–0
A két súlycsoport végeredménye
Szabadfogás, 55 kg: 1. Simone Vincenzo Piroddu (Olaszország), 2. Abdulfaz Naszirov (Azerbajdzsán), 3. Kiss Benedek (Magyarország) és Magomed-Emi Jeltemirov (Oroszország)
Kötöttfogás, 55 kg: 1. Hleb Makarenka (Fehéroroszország), 2. Romeo Beridze (Georgia), 3. Nihat Mammadli (Azerbajdzsán) és Danyiil Grigorjev (Oroszország), …9. Vitek Amadeusz
A további két súlycsoport aranyérmese
Szabadfogás, 45 kg: Marad Hagvordiev (Azerbajdzsán), kötöttfogás, 45 kg: Farid Szadihli (Azerbajdzsán). Magyar induló nem volt.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.02 20:08:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

„Minden várakozásunkat felülmúlta a pénteki versenynap. Persze, tudtuk, erősek vagyunk, ugyanakkor azzal nem számoltunk, hogy ilyen jó lesz a kezdés” − mondta büszkén a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya, Gellért Gábor a racicei utánpótlás Európa-bajnokság pénteki versenynapja után, amelyen egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyarok.

2019.08.01 14:28:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Szerdán az U16-os korosztály döntőjével folytatódott az MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar Bajnokság a Lupa-tónál. A dobogó tetejére a lányoknál Gubik Hanna és Puskás Sára, a fiúknál Udvarhelyi Márton és Zarka Márton állhatott fel.

2019.07.29 20:28:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A H-Moto Team 17 éves gyorsasági motorosa, Kovács Bálint a hétvégén ezúttal Schleizben, az IDM Suzuki-kupa sorozatának harmadik fordulójában állt rajthoz, és akárcsak az előző versenyhétvégén, a belgiumi Zolderben, itt is övé lett a pole pozíció, a versenyben futott leggyorsabb köridő, továbbá mindkét futamon őt intették le elsőként. A magyar fiú ezzel megerősítette vezető helyét összetettben is, előnye 31 pontra nőtt vetélytársai előtt.

2019.07.25 13:49:17

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

„A fiúknak mindig azt mondom: kis hittel nem lehet fellépni a pályára, meg kell próbálni megszerezni az első két hely valamelyikét, hogy bejussunk a legjobb nyolcba. A realitás azt diktálja, hogy a kilenc-tizedik hely valamelyikén végzünk, de igyekszünk ennél jobban szerepelni” – mondta az U18-es fiú kosárválogatott vezetőedzője, Forray Gábor a korosztályos B divíziós nagyváradi Európa-bajnokság előtt.

2019.07.21 23:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.