utanpotlassport.hu 2019.03.21 08:57 Frissítve: 2019.03.21 09:03

Evezés: nyílt vízi idénynyitó a soroksári Duna-ágon

Szombaton rendezik az evezős évad idei első nagy nyílt vízi eseményét, a tavaszi hosszútávú versenyt, amelyen a serdülőktől kezdve a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát. Rajthoz állnak a korosztályos válogatottak tagjai is: jó szereplés esetén kedvező rangsorolást kapnak a három hét múlva esedékes válogatóversenyen.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huNagy létszámmal képviselteti magát a serdülő, az ifjúsági és az U23-as korosztály is a szombati tavaszi hosszútávú versenyen, amelyen az összes evezős egyesület indít versenyzőket.

Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány örvendetesnek nevezte, hogy a klubok sok utánpótláskorú versenyzőt neveztek a soroksári Duna-ágon rendezendő versenyre, különösen a serdülőkorosztályban. Ami az U23-asokat illeti: itt is jóval több az induló a korábbi évekhez képest, így a kapitánynak nagyobb a válogatási lehetősége.

Sokan neveztek az idei tavaszi hosszútávú versenyre Forrás: evezosclub.hu

Sokan neveztek az idei tavaszi hosszútávú versenyre  •  Forrás: evezosclub.hu

„Elsősorban mint megfigyelő veszek részt a versenyen, az én szerepem majd az áprilisi válogatóversenyen jön el. Nehéz lenne most bármit is megjósolni a verseny végkimenetelével kapcsolatban, hiszen az evezősök minden korosztályban egyenként indulnak, így kizárólag magukkal és az órával kell felvenniük a versenyt, nem pedig egymással. Ráadásul a téli felkészülési időszakban kifejezetten sokat fejlődhetnek a versenyzők a serdülő és az ifjúsági korosztályban, vagyis az őszi formájuk alapján nehéz lenne bármit is most megjósolni” – magyarázta a szakember.

Kötelező az indulás az utánpótlás-válogatottaknak, akiknek létszáma meghaladja a hatvanat. A minél jobb helyezések elérése azért is fontos számukra, mert ez alapján rangsorolják őket az április 13-i válogatóversenyre.

Mindazon túl, hogy árgus szemekkel figyel a kapitány, igyekszik begyűjteni minél több információt is a válogatottakról.

„Ilyenkor nem nyílik lehetőség, hogy a kerettagokkal személyesen beszéljek, de – néhány kivételtől eltekintve – nem is szoktam. Inkább a felkészítő edzőktől tájékozódom az aktuális formájukról, hiszen elsősorban ők irányítják a felkészülési folyamatokat, ők látják jobban egy-egy versenyző állapotát. A szombati verseny eredményeit is a lehető leghamarabb kiértékeljük” – mondta Lőrincz.

Örömmel újságolta a kapitány, hogy szinte minden egyesület ad utánpótláskorú evezőst a korosztályos válogatottakba, a legtöbbet a hagyományos nevelőműhelyek: a Vác, a Csepel és a Szeged.

Az idei tervekről azt is elmondta Lőrincz Attila, hogy az április válogatóversenyt követően  a válogatottak már célirányosan készülnek a különböző nemzetközi versenyekre.

„A közös felkészülési terv mindenki számára elérhető helyen, a szövetség honlapján található. A válogató versenyekig ez a terv az irányadó, utána azonban már eltérő edzésprogram alapján kell készülnie a versenyzőknek attól függően, hogy ki milyen megmérettetésen indul el az idén: máshogyan kell készülni az Olimpiai Reménységek Versenyére vagy a  Jeunesse-kupára, nem is beszélve az Eb-ről vagy a vb-ről” – magyarázta a kapitány.

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.04.25 15:44:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pályafutása során először került a felnőtt női kosárlabda-válogatottba a 16 éves Dombai Réka. A Vasas játékosa remek NB I-es szezont futott, az alapszakaszban a liga egyik legponterősebb játékosa volt, vélhetően annak köszönheti Székely Norbert meghívóját a csapat 18 fős, bő keretébe.

2019.04.25 08:54:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ritkaság, hogy nemzetközi labdarúgó utánpótlástorna döntőjében két magyar légiós néz farkasszemet a kezdőcsapatokban. A svájci Bellinzonában a Major Sámuellel felálló osztrák Red Bull Salzburg a döntőben a Németh Andrást is a soraiban tudó belga Genket legyőzve nyerte meg a Wambo-kupát. A két U17-es válogatott játékos a jövő héten már közösen harcol az írországi Európa-bajnokságon. A tornáról és az Eb-ről Major Sámuelt kérdeztük.

2019.04.24 11:14:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Győri Audi ETO Kézilabda Club bizalomra és bizonyítási lehetőségre hivatkozva kötött profiszerződést a következő szezontól két 17 esztendős lánnyal, Világos Diánával és Tóth Nikolettel.

2019.04.22 19:44:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a 3. helyen zárt a VIII. Honvéd-kupán, miután a bronzmeccsen 0–1-ről fordítva, a kétgólos Benczenleitner Barna vezérletével 4–1-re legyőzte az izraeli Maccabi Petah Tikvát.

2019.04.22 18:34:17

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kocsis Mihály testnevelő tanár élete és munkássága címmel jelent meg könyv a Központi Sportiskola egykori igazgatójáról, aki máig érvényes irányt szabott a magyar sport utánpótlás-nevelésének. A kötet – illusztris szerzők tolmácsolásában – a 20. század hazai történelmének és sportjának is árnyalt tükörképe.