Evezés: nyílt vízi idénynyitó a soroksári Duna-ágon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.21. 08:57
Címkék
Szombaton rendezik az evezős évad idei első nagy nyílt vízi eseményét, a tavaszi hosszútávú versenyt, amelyen a serdülőktől kezdve a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát. Rajthoz állnak a korosztályos válogatottak tagjai is: jó szereplés esetén kedvező rangsorolást kapnak a három hét múlva esedékes válogatóversenyen.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huNagy létszámmal képviselteti magát a serdülő, az ifjúsági és az U23-as korosztály is a szombati tavaszi hosszútávú versenyen, amelyen az összes evezős egyesület indít versenyzőket.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huNagy létszámmal képviselteti magát a serdülő, az ifjúsági és az U23-as korosztály is a szombati tavaszi hosszútávú versenyen, amelyen az összes evezős egyesület indít versenyzőket.

Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány örvendetesnek nevezte, hogy a klubok sok utánpótláskorú versenyzőt neveztek a soroksári Duna-ágon rendezendő versenyre, különösen a serdülőkorosztályban. Ami az U23-asokat illeti: itt is jóval több az induló a korábbi évekhez képest, így a kapitánynak nagyobb a válogatási lehetősége.

Sokan neveztek az idei tavaszi hosszútávú versenyre Forrás: evezosclub.hu
Sokan neveztek az idei tavaszi hosszútávú versenyre Forrás: evezosclub.hu

Sokan neveztek az idei tavaszi hosszútávú versenyre  •  Forrás: evezosclub.hu

„Elsősorban mint megfigyelő veszek részt a versenyen, az én szerepem majd az áprilisi válogatóversenyen jön el. Nehéz lenne most bármit is megjósolni a verseny végkimenetelével kapcsolatban, hiszen az evezősök minden korosztályban egyenként indulnak, így kizárólag magukkal és az órával kell felvenniük a versenyt, nem pedig egymással. Ráadásul a téli felkészülési időszakban kifejezetten sokat fejlődhetnek a versenyzők a serdülő és az ifjúsági korosztályban, vagyis az őszi formájuk alapján nehéz lenne bármit is most megjósolni” – magyarázta a szakember.

Kötelező az indulás az utánpótlás-válogatottaknak, akiknek létszáma meghaladja a hatvanat. A minél jobb helyezések elérése azért is fontos számukra, mert ez alapján rangsorolják őket az április 13-i válogatóversenyre.

Mindazon túl, hogy árgus szemekkel figyel a kapitány, igyekszik begyűjteniminél több információt is a válogatottakról.

„Ilyenkor nem nyílik lehetőség, hogy a kerettagokkal személyesen beszéljek, de – néhány kivételtől eltekintve – nem is szoktam. Inkább a felkészítő edzőktől tájékozódom az aktuális formájukról, hiszen elsősorban ők irányítják a felkészülési folyamatokat, ők látják jobban egy-egy versenyző állapotát. A szombati verseny eredményeit is a lehető leghamarabb kiértékeljük” – mondta Lőrincz.

Örömmel újságolta a kapitány, hogy szinte minden egyesület ad utánpótláskorú evezőst a korosztályos válogatottakba, a legtöbbet a hagyományos nevelőműhelyek: a Vác, a Csepel és a Szeged.

Az idei tervekről azt is elmondta Lőrincz Attila, hogy az április válogatóversenyt követően a válogatottakmár célirányosan készülnek a különböző nemzetközi versenyekre.

„A közös felkészülési terv mindenki számára elérhető helyen, a szövetség honlapján található. A válogató versenyekig ez a terv az irányadó, utána azonban már eltérő edzésprogram alapján kell készülnie a versenyzőknek attól függően, hogy ki milyen megmérettetésen indul el az idén: máshogyan kell készülni az Olimpiai Reménységek Versenyére vagy a Jeunesse-kupára, nem is beszélve az Eb-ről vagy a vb-ről” – magyarázta a kapitány.

További korosztályos hírekEVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik