E-sport: Bereznay Dániel hamiltoni magasságokba törne az F1-ben

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.25. 14:21
Címkék
„Nem fogom azt mondani, hogy bárki, aki a szobájában elkezd játszani, biztosan eljut a virtuális Forma–1-be. Tehetség, szerencse és több ezer óra gyakorlás kell ahhoz, hogy 66 ezer emberből kiválasszanak” – vallja a 19 esztendős Bereznay Dániel, aki két szezont már lehúzott a virtuális száguldó cirkuszban – elsőre második, majd harmadik helyet szerzett –, az Alfa Romeo pilótájaként ráadásul Kimi Räikkönennel is bulizhatott egyet.

Noha a valós versenyzők közül eddig egyedül Baumgartner Zsolt képviselte a magyar színeket, a Forma–1 virtuális világában találni még honfitársunkat, aki letette, illetve jelenleg is leteszi névjegyét a száguldó cirkuszban. A 19 éves Bereznay Dániel mesébe illő története sem magyarázható azonban mással, mint a végtelen tehetség és a kőkemény munka szorzatával.Baumgartner Zsolt képviselte a magyar színeket, a Forma–1 virtuális világában találni még honfitársunkat, aki letette, illetve jelenleg is leteszi névjegyét a száguldó cirkuszban. A 19 éves Bereznay Dániel mesébe illő története sem magyarázható azonban mással, mint a végtelen tehetség és a kőkemény munka szorzatával.

Bereznay Dánielt (19) a virtuális F1 legjobbjai között jegyzik Forrás: Sauber Esports
Bereznay Dánielt (19) a virtuális F1 legjobbjai között jegyzik Forrás: Sauber Esports

Bereznay Dánielt (19) a virtuális F1 legjobbjai között jegyzik  •  Forrás: Sauber Esports

„Ezt még a matek tanárom tanította, és nagyon igaz. Nyilván számít, hogy az ember mennyire tehetséges, illetve főleg az, hogy mennyire szereti, amit csinál. Az egész gyerekkoromat végigkísérte a vezetés, emlékszem, nyolc évesen a 8000 forintos kormányommal kezdtem, majd lépésenként elértem, amiről mindig is álmodtam: a Forma–1-es család részének tudhatom magam. Nem volt könnyű az idáig vezető út: 66 ezer játékosból választott ki a Mercedes, tehát meg kellett vívnom a magam harcát. A valós Forma–1 leginkább a gazdagok sportja, nálunk viszont teljesen más a helyzet, itt mindenki egyenlő, a körülmények mindenkinek ugyanazok.”

A fiatalember az esport-bajnokság második idényében csatlakozott a mezőnyhöz, debütáló évében a Mercedesszel toronymagasan megnyerte a csapatversenyt – egyéniben a második helyen zárta a szezont –, tavaly pedig már az Alfa Romeo színeiben lett harmadik. Mostanság sem unatkozik: koronavírus-járvány ide vagy oda, a Veloce Esports által megrendezett ausztrál és bahreini nagydíjat egyaránt megnyerte, ráadásul valós F1-esversenyzőket is legyőzött ezeken a viadalokon.

„Annyira nem lepődtem meg rajta, hogy mondjuk gyorsabb voltam Lando Norrisnál, tekintetbe véve, hogy nagyjából 1000 órával többet játszottam eddig az életemben, mint ő. Fordított helyzetben, ha beültetnének valamelyik Forma–1-es autóba, és megversenyeztetnének minket, nyilván ő nyerne. Hozzáteszem, nagy a korreláció a valós és a virtuális autóversenyzés között, és a kettő kiegészítheti egymást. Például nem mindenki teheti meg, hogy teszteljen, mi viszont lényegében korlátlan számú kört megtehetünk bármelyik pályán, amelyet lézerrel szkennelnek. Norris, Ocon, Verstappen, ők mind szimulátoroznak otthon, és ez biztosan hozzátesz ahhoz, hogy másként lássanak versenyszituációkat a valóságban.”

A magyar srác a Mercedes által került be a virtuális száguldó cirkuszba Forrás: f1esports.com
A magyar srác a Mercedes által került be a virtuális száguldó cirkuszba Forrás: f1esports.com

A magyar srác a Mercedes által került be a virtuális száguldó cirkuszba  •  Forrás: f1esports.com

Az Alfa Romeo esportolója nem tagadja, az egyre nagyobb népszerűség egyre jobb megélhetést biztosít mindazoknak, akik ezt az utat választják. Mindazonáltal úgy véli, a sztereotípiákat ideje tisztába tenni.

„Nem igaz, hogy temérdek szabadidőnk van. Rengeteget szimulátorozunk, akadnak időszakok, amikor a hét minden napján legalább tíz órát. Emellett különféle tartalmakkal látjuk el a követőinket. Nagyon fontos, hogy fenntartsuk magunk iránt az érdeklődést, hiszen ez hozza a bevételünket. Nem olyan rég közös interjút készítettem Robert Kubicával és Antonio Giovinazzival, amely a Youtube-csatornámon megtekinthető. A Forma–1 világa érinthetetlennek tűnik, ezért nagyon jó érzés, hogy csapattársként kezelhetem a pilótákat, akikért rajongok. A Magyarországon is közkedvelt Kimi Räikkönennel is jól elbeszélgettem a karácsonyi partin, olyan személyes információkat osztott meg velem, amelyeket a nyilvánosságnak nem részletez. Nem volt ez mindig így: amikor először találkoztunk, furcsán nézett, hogy mit keres egy esportoló a csapatban, de aztán egyre nyitottabb lett velem kapcsolatban is, mert a felesége győzködi, hogy igenis használja a közösségi médiát.”

„Az sem helytálló, hogy a fizikális felkészülést elengedhetjük, mert a szimulátorhoz nem kell sportosan kinézni. David Tonizza és Brendon Leigh, az előző két virtuális F1-szezon bajnoka egyaránt 25 kilót leadott, miközben behúzta az elsőséget.”

Az influencer Kimi Räikönennel is megtalálja a közös hangot Forrás: Bereznay Dániel
Az influencer Kimi Räikönennel is megtalálja a közös hangot Forrás: Bereznay Dániel

Az influencer Kimi Räikkönennel is megtalálja a közös hangot  •  Forrás: Bereznay Dániel

Bereznay Dániel eredményein felbuzdulva másoknak is megjöhet a kedve a virtuális autóversenyzéshez, az esportoló szerint azonban nincsen egyértelmű recept a sikerre.

„Nem fogom azt mondani, hogy bárki, aki a szobájában elkezd játszani, biztosan eljut a virtuális Forma–1-be. Tehetség, szerencse és több ezer óra gyakorlás kell ahhoz, hogy 66 ezer emberből kiválasszanak. Ha elkezdenék hirtelen festeni, egész biztosan nem lennék da Vinci. Mindenkinek magában kell megtalálnia, hogy miben tehetséges, és hogy érheti el a kitűzött célokat. Én szerencsésnek érzem magam, hiszen sikerült: azt csinálhatom, amit imádok. A következő szezonban szeretnék bajnok lenni, majd szépen lassan a virtuális autóversenyzés amolyan Lewis Hamiltonjává válni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik