Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.11.05 14:30 Frissítve: 2019.11.05 14:32

Cselgáncs: messze a várakozások felett az U23-as Eb-n

Özbas Szofi (63 kg), Gőz Roland (90 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) aranyérmet, Tóth Benedek (81 kg) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg) pedig bronzmedált szerzett az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon. A Pánczél Gábor és Radics Attila vezette magyar küldöttség − hatalmas bravúrral − a második helyen zárta a csapatrangsort.

„Nagy kérdés minden évben, melyik ország, mennyire veszi komolyan ezt a kontinenstornát. Az oroszok, grúzok, beloruszok, azeriek általában a legjobb embereiket küldik, rajtuk kívül ugyanakkor kevés olyan válogatott van, amely  megteheti ugyanezt. A franciák például szinte soha nem vesznek részt az Eb-n; hiszen a nemzeti bajnokságukkal szinte egy időben van. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nők mezőnye általában kicsit gyengébb, mint a férfiaké. Ennek okán a hölgyektől remélhetünk medált, a fiúkkal szemben viszont nem lehet elvárás” − nyilatkozta az U23-as cselgáncsválogatott csapatvezetője, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor az izsevszki U23-as kontinensbajnokság előtt honlapunknak.

Gőz Roland ezúttal aranyérmet szerzett Forrás: IJF

Gőz Roland ezúttal aranyérmet szerzett  •  Forrás: IJF

Az elmúlt másfél hónapban több cikkünkben foglalkoztunk a junior dzsúdósokkal . Nem véletlenül: ugyanazok a fiatalok szereztek ugyanolyan színű érmet a korosztályos Európa-, illetve világbajnokságon. Özbas Szofi (63 kg) nyakába két arany került, Gőz Roland (90 kg) ezüstökkel gazdagodott, bronzmedálokkal pedig Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) tért haza Finnországból és Marokkóból.

A vezetőség úgy döntött, hogy − néhány ifjú kivételével − a komplett juniorcsapat bizonyíthat Oroszországban is. Vég Zsombor kivételével, akit az utazás előtt egy nappal − porcleválás miatt − műteni kellett, így hathetes pihenőre kényszerült.

A juniorok ezúttal sem hazudtolták meg magukat. Özbas ezúttal s briliáns volt, ismét letaglózta Európát: elsőéves juniorként aratott újabb győzelmet Európa felett. Nem is akárhogyan! Egészen sima finálét követően: a rivális az a szerb Anja Obradovics volt, akit Szofi a marrákesi vb-döntőben már legyőzött. Ezúttal is a magyar nyert; ipponnal, 2:38 perc alatt.

„Lehengerlő volt, önbizalommal telt. Az éremátadás után már látszott rajta, a fáradtság. Ez normális, ha az ember másfél hónap alatt három világversenyt nyer... Extraklasszis, efelől nem lehet semmi kétség” − mondta Pánczél.

Az arany mellett bronzérem is született szombaton: azok után, hogy Tóth Benedeknek (81 kg) nem úgy sikerültek a junior-világversenyek, ahogyan eltervezte, megtörte a jeget Oroszországban. Szép skalpokat szerezve állt végül a dobogó harmadik fokára.

Vasárnap aztán minden várakozást felülírtak a magyarok: Gőz Roland és Sipőcz Richárd egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott, így mindketten fényesíteni tudták az eddig sem csúnya idei éremkollekciójukat.

„Nagyon összeszedték magukat fejben, koncentráltak voltak. Érdekes, hogy Roland ezúttal nem volt annyira ráhangolódva a versenyre, mint az Eb-re vagy a vb-re. Reggel be kellett vetni nála némi pszichológiai cselt, így feltüzelte magát. Ami Richárdot illeti: azt hiszem, zseni a nehézsúlyúak között” − így a mester.

A már U23-as korú, tavaly junior Eb-aranyérmes Szigetvári Mercédesz (+78 kg) is szépen küzdött a zárónapon, ő bronzmedált szerzett az orosz Anna Guscsina legyőzésével.

A magyarok Kovács Kitti (57 kg) révén ötödik hellyel is gazdagodtak, és összességében a parádésnak nevezhető második helyet szerezték meg a csapatrangsorban.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.