utanpotlassport.hu 2019.05.19 10:41 Frissítve: 2019.05.19 10:55

Cselgáncs: már a felnőtteket figyeli a 18 éves Sipőcz Richárd

Kétszeres ifjúsági Európa-bajnokként, EYOF-győztesként lépett feljebb, a juniorok közé a +100 kilogrammos cselgáncsozó Sipőcz Richárd. A Mol alapítvány 18 esztendős támogatottja beszélt az idei céljairól és arról, hogy hamarosan már a felnőttek mezőnyében is igazán ütőképes szeretne lenni.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu „Nagyon vártam már, hogy a juniorok között bizonyíthassak. Félreértés ne essék, szerettem az ifjúsági éveimet, ugyanakkor ez a következő lépcsőfok a karrieremben, és hasonlóan sikeres szeretnék lenni itt is, mint amilyen voltam az elmúlt időszakban” – vélekedik a korosztályváltásról a SZESE cselgáncsszakoszályának utánpótlásklasszisa, Sipőcz Richárd.

Sipőcz Richárd (kékben) nagy dobásra vágyik

Sipőcz Richárd (kékben) nagy dobásra vágyik

A juniorközeg nem új a +100 kilós versenyzőnek, hiszen korábban nyert már Európa-kupa-viadalt ebben a kategóriában, valamint részt vett a korosztály szófiai kontinensviadalán és bahamai világbajnokságán is tavaly.

„Sokkal kiegyenlítettebb ez a korcsoport, mint az ifjúsági – így Sipőcz. – Nincsenek akkora különbségek a cselgáncsozók között, hiszen itt már minden tekintetben közelítünk a felnőttekhez. Nem meglepő, hogy a nehézsúlyban leginkább az erőnlét a mérvadó, éppen ezért már másfél éve azon dolgozunk, hogy ne legyen lemaradásom ezen a téren a többiekkel szemben.”

Richárd szerepelt már idén Európa–kupa-versenyen az idén, Szentpéterváron a dobogó második fokára állt fel.

„Viszonylag erős mezőny gyűlt össze. Három oroszon kellett túljutnom a fináléig, és mondhatni, ez könnyedén sikerült. Az aranycsatában régi ellenfelemmel néztem farkasszemet: a hazai pálya előnyét élvező David Babajannal (tőle kapott ki a 2017-es ifjúsági Eb döntőjében – a szerk.). Szoros mérkőzés volt, amely egészen az aranypontig ment, végül őt találták jobbnak.”

Sipőcz csalódottan távozott Oroszországból, ám a vereség ellenére hasznos visszajelzéseket kapott:

„Kiderült, hogy remekül ment a munka az elmúlt másfél évben, mivel beleerősödtem a kategóriába. Az is bebizonyosodott, hogy sokat tapasztaltam tavaly, és jó következtetéseket vontunk le a világversenyekből. Megítélésünk szerint velem együtt jelenleg öt-hat olyan dzsúdós van Európában a súlycsoportomban, aki azonos szinten áll. Biztos vagyok benne, hogy szeptemberben, Finnországban közöttünk dől el a kontinensbajnoki érmek sorsa.”

A 18 éves ifjú nincs egyszerű helyzetben, mivel nemrégiben bokaszalag-szakadást szenvedett. Csakúgy, mint mindenhez, a rehabilitációhoz is pozitívan áll hozzá:

„Volt négy hetem az erősítésre összpontosítani. Néhány napon belül újra megkezdődhet a kőkemény edzés a tatamin. Az erő-állóképesség, valamint a szőnyegbiztonság az, ami ilyenkor valamelyest gyengül, ám ezt hamar vissza lehet hozni. Szerintem egy hónap múlva már tökéletes formában leszek. Az első viadal, amelyen megméretem magam, a paksi Ek-verseny lesz június végén.”

A bajnok arra is kitért, hogy elindul a budapesti felnőtt Grand Prix-n július közepén. Elmondta, az idei éve szempontjából vízválasztó lesz az esemény:

„Amennyiben jól szerepelek a Papp László Sportarénában, úgy akár már az idén elkezdhetünk a felnőttmezőnyre koncentrálni. Persze akkor sem dől össze a világ, ha ez még nem sikerül, hiszen nagyon fiatal vagyok; nincsen semmi gond azzal, ha egyelőre a saját korcsoportomra kell helyeznem a hangsúlyt.”

A győri cselgáncsozónak táplálékkiegészítőre és edzőfelszerelésekre egyaránt szüksége van céljai eléréséhez – ebben nyújt segítséget neki a Mol Alapítvány támogatása.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.  

2019.06.01 05:48:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A decemberi U20-as vb-n parádézott, felgyorsult a világ talán legerősebb juniorbajnokságának szintjére, és jövőre már a felnőttválogatottban bizonyítana. Az év ifjúsági korú magyar jégkorongozójának választott, az USHL-es Madison Capitols gárdájában edződő Papp Kristóffal beszélgettünk.