utanpotlassport.hu 2019.05.19 10:41 Frissítve: 2019.05.19 10:55

Cselgáncs: már a felnőtteket figyeli a 18 éves Sipőcz Richárd

Kétszeres ifjúsági Európa-bajnokként, EYOF-győztesként lépett feljebb, a juniorok közé a +100 kilogrammos cselgáncsozó Sipőcz Richárd. A Mol alapítvány 18 esztendős támogatottja beszélt az idei céljairól és arról, hogy hamarosan már a felnőttek mezőnyében is igazán ütőképes szeretne lenni.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu „Nagyon vártam már, hogy a juniorok között bizonyíthassak. Félreértés ne essék, szerettem az ifjúsági éveimet, ugyanakkor ez a következő lépcsőfok a karrieremben, és hasonlóan sikeres szeretnék lenni itt is, mint amilyen voltam az elmúlt időszakban” – vélekedik a korosztályváltásról a SZESE cselgáncsszakoszályának utánpótlásklasszisa, Sipőcz Richárd.

Sipőcz Richárd (kékben) nagy dobásra vágyik

Sipőcz Richárd (kékben) nagy dobásra vágyik

A juniorközeg nem új a +100 kilós versenyzőnek, hiszen korábban nyert már Európa-kupa-viadalt ebben a kategóriában, valamint részt vett a korosztály szófiai kontinensviadalán és bahamai világbajnokságán is tavaly.

„Sokkal kiegyenlítettebb ez a korcsoport, mint az ifjúsági – így Sipőcz. – Nincsenek akkora különbségek a cselgáncsozók között, hiszen itt már minden tekintetben közelítünk a felnőttekhez. Nem meglepő, hogy a nehézsúlyban leginkább az erőnlét a mérvadó, éppen ezért már másfél éve azon dolgozunk, hogy ne legyen lemaradásom ezen a téren a többiekkel szemben.”

Richárd szerepelt már idén Európa–kupa-versenyen az idén, Szentpéterváron a dobogó második fokára állt fel.

„Viszonylag erős mezőny gyűlt össze. Három oroszon kellett túljutnom a fináléig, és mondhatni, ez könnyedén sikerült. Az aranycsatában régi ellenfelemmel néztem farkasszemet: a hazai pálya előnyét élvező David Babajannal (tőle kapott ki a 2017-es ifjúsági Eb döntőjében – a szerk.). Szoros mérkőzés volt, amely egészen az aranypontig ment, végül őt találták jobbnak.”

Sipőcz csalódottan távozott Oroszországból, ám a vereség ellenére hasznos visszajelzéseket kapott:

„Kiderült, hogy remekül ment a munka az elmúlt másfél évben, mivel beleerősödtem a kategóriába. Az is bebizonyosodott, hogy sokat tapasztaltam tavaly, és jó következtetéseket vontunk le a világversenyekből. Megítélésünk szerint velem együtt jelenleg öt-hat olyan dzsúdós van Európában a súlycsoportomban, aki azonos szinten áll. Biztos vagyok benne, hogy szeptemberben, Finnországban közöttünk dől el a kontinensbajnoki érmek sorsa.”

A 18 éves ifjú nincs egyszerű helyzetben, mivel nemrégiben bokaszalag-szakadást szenvedett. Csakúgy, mint mindenhez, a rehabilitációhoz is pozitívan áll hozzá:

„Volt négy hetem az erősítésre összpontosítani. Néhány napon belül újra megkezdődhet a kőkemény edzés a tatamin. Az erő-állóképesség, valamint a szőnyegbiztonság az, ami ilyenkor valamelyest gyengül, ám ezt hamar vissza lehet hozni. Szerintem egy hónap múlva már tökéletes formában leszek. Az első viadal, amelyen megméretem magam, a paksi Ek-verseny lesz június végén.”

A bajnok arra is kitért, hogy elindul a budapesti felnőtt Grand Prix-n július közepén. Elmondta, az idei éve szempontjából vízválasztó lesz az esemény:

„Amennyiben jól szerepelek a Papp László Sportarénában, úgy akár már az idén elkezdhetünk a felnőttmezőnyre koncentrálni. Persze akkor sem dől össze a világ, ha ez még nem sikerül, hiszen nagyon fiatal vagyok; nincsen semmi gond azzal, ha egyelőre a saját korcsoportomra kell helyeznem a hangsúlyt.”

A győri cselgáncsozónak táplálékkiegészítőre és edzőfelszerelésekre egyaránt szüksége van céljai eléréséhez – ebben nyújt segítséget neki a Mol Alapítvány támogatása.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.