Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.08.11 09:03 Frissítve: 2019.08.11 09:07

Cselgáncs: Farkas Bence ifjúsági világbajnok lehet Almatiban

A Rákosvidéke Hajtós DSE 16 esztendős dzsúdósa, Farkas Bence nem akármilyen szezont tudhat maga mögött: középső éves ifiként az Európa-kupa-sorozatban két arany-, illetve egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett, a varsói ifjúsági Európa-bajnokságon második lett, míg az európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) a harmadik helyen zárta.

„Hároméves voltam, amikor édesapám először elvitt cselgáncsedzésre. Evidens volt, hogy ezt a sportot választja nekem, hiszen ő is dzsúdózott. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy apukám nagyon beletalált, hiszen az első pillanattól kezdve beleszerettem ebbe a sportba, és el sem tudom képzelni, hogy mást csináljak” – meséli Farkas Bence. 

Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter

Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on  •  Forrás: MOB/Szalmás Péter

Az RHDSE fiatalja már elsőéves ifjúságiként is remekelt az Európa-kupa-versenyeken, három ezüstéremmel zárt. Az idén aztán berobbant a kategóriájában, az 55 kg-ban: két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

„Az idei eredményességét leginkább annak köszönheti, hogy nagyon keményen, lelkiismeretesen dolgozik. Ráadásul könnyű is a munka vele, hiszen tudja a dolgát, hihetetlenül gyorsan tanul, emiatt kiemelkedően technikás versenyzőnek számít. A cselgáncs alapja az, hogy ki hogyan tud dobni. Bence egyik legkiemelkedőbb kvalitása az, hogy bármikor oda tudja vágni riválisait a tatamira” – vélekedik edzője, az 1992-es barcelonai olimpián ezüstérmes Hajtós Bertalan.

A 16 éves dzsúdós június végén, a varsói ifjúsági Európa-bajnokságon is bizonyította a mester által említett képességét: a fináléig mind a három mérkőzését ipponnal nyerte meg, csupán az aranycsatában tudta megállítani az olasz Vincenzo Skenderi. Habár Bence két intéssel is vezetett (a harmadik sido után ő nyert volna), a párharc végül az aranypontig folyt, amelyet az olasz bírt jobban, és vazari értékű akcióval győzött.

Bence az újabb lépcsőfokot aztán az EYOF-on szerette volna meglépni, amelynek megnyitóünnepségén ő vihette a magyar küldöttség zászlaját. „Óriási élmény volt, elképesztően jólesett, különösen azért, mert az edzők és a szakvezetők szavazata alapján esett rám a választás. Azt hiszem, ez is plusz motiváció volt a versenyre.”

Azerbajdzsánban aztán meg sem állt a dobogó harmadik fokáig: egészen az elődöntőig menetelt, ahol a török Berat Bahadir jobbnak bizonyult nála. Egy feladata maradt: le kellett győznie a vigaszág bajnokát a harmadik helyért – és ismét Vincenzo Skenderi került az útjába. Az olasz ezúttal nem tört túl sok borsot Bence orra alá, aki 54 másodperc alatt, ipponnal győzött. A szezon ugyanakkor nem ért véget, mivel a legnagyobb versenyt, az ifjúsági világbajnokságot szeptember végén rendezik meg Kazahsztánban. 

„A célom az, hogy ugyanúgy dolgozzak, mint az Eb-n és az EYOF-on – így  Bence. – Ha a legtöbbet kihozom magamból, ám ez sem lesz elég az éremre, úgy is elégedetten térek haza.”

Edzője amondó, ha a 16 éves versenyző a legjobb tudása szerint küzd, akkor világbajnok lesz Almatiban:
„Csak a legfényesebb érem hiányzik az idei kollekciójából. Kétségtelenül képes rá, hogy világbajnok legyen, hiszen véleményem szerint a kategóriájában ő a legjobb dzsúdós jelenleg a világon. A névjegyét már letette, mindenki őt akarja legyőzni, a dolga az, hogy ezt ügyesen használja ki.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.