Cselgáncs: bizakodó hangulat egy nappal a junior Eb előtt

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.11. 13:46
Címkék
Csütörtökön rajtol a junior cselgáncsozók Vantaa-i Európa-bajnoksága, amelyre legfőképpen a fiúválogatott utazik nagy reményekkel. A vezetőedző, Horváth László úgy fogalmazott honlapunknak, hogy nem lenne meglepő, ha az előzetesen kitűzött célt (egy-egy érem és pontszerző hely) túlszárnyalnák a srácok. Eközben a lányok mestere, Radics Attila a tapasztalatszerzést emelte ki legfőbb feladatuknak, hiszen rendkívül fiatalok még a hölgyek a juniormezőnyben.

Csütörtökön kezdődik Finnországban a junior cselgáncsozók Európa-bajnoksága. A tavalyi szófiai kontinenstornáról a fiúkTóth Apor(90 kg) révén egy bronzéremmel tértek haza, ám könnyen lehet, hogy ezt az eredményt idén túlszárnyalják.Tóth Apor(90 kg) révén egy bronzéremmel tértek haza, ám könnyen lehet, hogy ezt az eredményt idén túlszárnyalják.

Erre a válogatott kerettagok 2019-es Európa–kupa-sorozatban nyújtott teljesítménye alapján következtethetünk, hiszen a magyar fiatalok hét arany-, három ezüst- és nyolc bronzérmet gyűjtöttek. Külön szót kell ejtenünk azokról az ifjakról, akik már a felnőttmezőnyben is bizonyítottak: a legkiemelkedőbb teljesítményt a kétszeres ifjúsági Európa-bajnokSipőcz Richárd(+100 kg) nyújtotta, ő ugyanis a budapesti Grand Prix-viadalon bravúros versenyzéssel a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

RichárdBudapesten szerezte meg élete első medálját komolyabb felnőtt nemzetközi versenyről. Arról beszélt, hogy rengeteget tanult belőle:

 

Sipőcz Richárd Európa-bajnoki címet szeretne ünnepelni Vantaaban Forrás: zetapress.hu
Sipőcz Richárd Európa-bajnoki címet szeretne ünnepelni Vantaaban Forrás: zetapress.hu

Sipőcz Richárd Európa-bajnoki címet szeretne ünnepelni Vantaaban • Forrás: zetapress.hu

 

„Kiderült, melyek azok a dolgok, amelyekben a legtöbbet kell még fejlődnöm, hogy felérjek a legjobbakhoz:állóképesség, erőnlét és a technikák pontosítása. Rengeteg időre van szükségem, hogy ezeket tökéletesítsem. Ám az biztos, hogy jó úton haladok. Nem titkolt szándékom, hogy már újonc juniorként a dobogó legfelső fokára álljak Finnországban!”

Nem panaszkodhatTóth Benedek(81 kg) sem, aki Celjében aranyéremmel zárta a felnőttek Ek-versenyét. Ugyanezen a viadalon második lett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai bronzérmesVég Zsombor(100 kg), mígRajkai Róbert(81 kg) a harmadik helyen végzett.

Egyébként tokiói felnőtt-világbajnokság kerethirdetésekor kiderült, a szövetség Sipőczöt is szerette volna nevezni a vb-re, ám edzőjével,Gyimes Nikolettelúgy döntöttek, hogy az idén még a juniormezőnyre koncentrálnak. A „nagyok” világbajnokságán ugyan nem vettek részt a fiatalok, hatan mégis a felnőttválogatottal készülhettek Japánban.

„Nem sokaknak adatik meg, hogy ilyen helyen edzhetnek a legjobbakkal. A japánoknál nagyon erős a partnerállomány, az Európa-bajnokság előtt tehát különösen jól jött ez a tábor”– mondta a fiúk vezetőedzője,Horváth László.

A mester arról is beszélt, hogy a vanttaai Európa-bajnokságon egy-egy érmet és pontszerző helyet remél, ugyanakkor hangsúlyozta, nem lenne meglepő, ha ennek akár a dupláját érnék el a srácok.

A lányoknál főleg a csapat rutintalansága okozza az eredmények megjósolhatatlanságát.Radics Attilatanítványai Szófiában egy aranyérmet (Szigetvári Mercédesz, +78 kg) és egy bronzérmet (Tóth Fanni, 78 kg) szereztek tavaly. Mind a két dobogós „kiöregedett” a korcsoportból, ám olyan korosztályos klasszisok követik őket, mint az Argentínában ifjúsági olimpiai bajnok, ifi Eb-győztesÖzbas Szofi(63 kg) vagy az ifjúsági világbajnokVarga Brigitta(57 kg).

„Nagyon fiatal válogatottal indulunk Finnországba, amelynek legfőbb célja a tapasztalatszerzés. A keret hat főt számlál, ebből öten elsőévesek. Ennek ellenére vannak olyan dzsúdósaink, akik esélyesek a dobogóra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az ifjúsági és a juniorkor közötti átmenet hatalmas mérföldkő, mivel az idősebbek olyan taktikai és technikai apróságokkal járnak előrébb, amelyek elsajátításához elengedhetetlenül időre van szükség”– magyarázza a vezetőedző.

Nem mellékes, hogy Özbas isbekerült Toncs Péter felnőtt-világbajnoki keretébe, ugyanakkor a Ceglédi VSE dzsúdósa is jobbnak látta, ha egyelőre nem él a részvétel lehetőségével:

„Fontosabbnak tartottam, hogy jól szerepeljek a korosztályom kontinensvetélkedőjén. Mérlegeltem, és úgy véltem, nem kockáztatom az Eb-t emiatt. Elvégre csak elsőéves junior vagyok, bőven van még időm bizonyítani a»nagyok« mezőnyében. A realitás is azt súgja, hogy nincs túl sok esélyem átütő eredmény elérésére, emiatt nem vagyok ott Japánban.”

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, VANTAA
A magyarok programja
Csütörtök. 48 kg: nincs magyar induló. 52 kg: Kardos Tímea, 57 kg: Kármán Andrea és Varga Brigitta, 60 kg: Feczkó Csanád és Vida András, 66 kg: Pongrácz Bence
Péntek. 63 kg: Özbas Szofi és Katzenmajer Kíra, 70 kg: nincs magyar induló. 73 kg: nincs magyar induló. 81 kg: Rajkai Róbert és Tóth Benedek
Szombat. 78 kg: nincs magyar induló, +78 kg: Farkas Szilvia, 90 kg: Gőz Roland, 100 kg: Árvai Péter és Vég Zsombor, +100 kg: Sipőcz Richárd
Vasárnap. Csapatverseny

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik