Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.09.11 13:46 Frissítve: 2019.09.11 14:00

Cselgáncs: bizakodó hangulat egy nappal a junior Eb előtt

Csütörtökön rajtol a junior cselgáncsozók Vantaa-i Európa-bajnoksága, amelyre legfőképpen a fiúválogatott utazik nagy reményekkel. A vezetőedző, Horváth László úgy fogalmazott honlapunknak, hogy nem lenne meglepő, ha az előzetesen kitűzött célt (egy-egy érem és pontszerző hely) túlszárnyalnák a srácok. Eközben a lányok mestere, Radics Attila a tapasztalatszerzést emelte ki legfőbb feladatuknak, hiszen rendkívül fiatalok még a hölgyek a juniormezőnyben.

Csütörtökön kezdődik Finnországban a junior cselgáncsozók Európa-bajnoksága. A tavalyi szófiai kontinenstornáról a fiúk Tóth Apor (90 kg) révén egy bronzéremmel tértek haza, ám könnyen lehet, hogy ezt az eredményt idén túlszárnyalják.

Erre a válogatott kerettagok 2019-es Európa–kupa-sorozatban nyújtott teljesítménye alapján következtethetünk, hiszen a magyar fiatalok hét arany-, három ezüst- és nyolc bronzérmet gyűjtöttek. Külön szót kell ejtenünk azokról az ifjakról, akik már a felnőttmezőnyben is bizonyítottak: a legkiemelkedőbb teljesítményt a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) nyújtotta, ő ugyanis a budapesti Grand Prix-viadalon bravúros versenyzéssel a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Richárd Budapesten szerezte meg élete első medálját komolyabb felnőtt nemzetközi versenyről. Arról beszélt, hogy rengeteget tanult belőle:

 

Sipőcz Richárd Európa-bajnoki címet szeretne ünnepelni Vantaaban Forrás: zetapress.hu

Sipőcz Richárd Európa-bajnoki címet szeretne ünnepelni Vantaaban  •  Forrás: zetapress.hu

 

„Kiderült, melyek azok a dolgok, amelyekben a legtöbbet kell még fejlődnöm, hogy felérjek a legjobbakhoz: állóképesség, erőnlét és a technikák pontosítása. Rengeteg időre van szükségem, hogy ezeket tökéletesítsem. Ám az biztos, hogy jó úton haladok. Nem titkolt szándékom, hogy már újonc juniorként a dobogó legfelső fokára álljak Finnországban!”

Nem panaszkodhat Tóth Benedek (81 kg) sem, aki Celjében aranyéremmel zárta a felnőttek Ek-versenyét. Ugyanezen a viadalon második lett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai bronzérmes Vég Zsombor (100 kg), míg Rajkai Róbert (81 kg) a harmadik helyen végzett.

Egyébként tokiói felnőtt-világbajnokság kerethirdetésekor kiderült, a szövetség Sipőczöt is szerette volna nevezni a vb-re, ám edzőjével, Gyimes Nikolettel úgy döntöttek, hogy az idén még a juniormezőnyre koncentrálnak. A „nagyok” világbajnokságán ugyan nem vettek részt a fiatalok, hatan mégis a felnőttválogatottal készülhettek Japánban.

„Nem sokaknak adatik meg, hogy ilyen helyen edzhetnek a legjobbakkal. A japánoknál nagyon erős a partnerállomány, az Európa-bajnokság előtt tehát különösen jól jött ez a tábor” – mondta a fiúk vezetőedzője, Horváth László.

A mester arról is beszélt, hogy a vanttaai Európa-bajnokságon egy-egy érmet és pontszerző helyet remél, ugyanakkor hangsúlyozta, nem lenne meglepő, ha ennek akár a dupláját érnék el a srácok.

A lányoknál főleg a csapat rutintalansága okozza az eredmények megjósolhatatlanságát. Radics Attila tanítványai Szófiában egy aranyérmet (Szigetvári Mercédesz, +78 kg) és egy bronzérmet (Tóth Fanni, 78 kg) szereztek tavaly. Mind a két dobogós „kiöregedett” a korcsoportból, ám olyan korosztályos klasszisok követik őket, mint az Argentínában ifjúsági olimpiai bajnok, ifi Eb-győztes Özbas Szofi (63 kg) vagy az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta (57 kg).

„Nagyon fiatal válogatottal indulunk Finnországba, amelynek legfőbb célja a tapasztalatszerzés. A keret hat főt számlál, ebből öten elsőévesek. Ennek ellenére vannak olyan dzsúdósaink, akik esélyesek a dobogóra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az ifjúsági és a juniorkor közötti átmenet hatalmas mérföldkő, mivel az idősebbek olyan taktikai és technikai apróságokkal járnak előrébb, amelyek elsajátításához elengedhetetlenül időre van szükség” – magyarázza a vezetőedző.

Nem mellékes, hogy Özbas is bekerült Toncs Péter felnőtt-világbajnoki keretébe, ugyanakkor a Ceglédi VSE dzsúdósa is jobbnak látta, ha egyelőre nem él a részvétel lehetőségével:

„Fontosabbnak tartottam, hogy jól szerepeljek a korosztályom kontinensvetélkedőjén. Mérlegeltem, és úgy véltem, nem kockáztatom az Eb-t emiatt. Elvégre csak elsőéves junior vagyok, bőven van még időm bizonyítani a »nagyok« mezőnyében. A realitás is azt súgja, hogy nincs túl sok esélyem átütő eredmény elérésére, emiatt nem vagyok ott Japánban.”

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, VANTAA
A magyarok programja
Csütörtök. 48 kg: nincs magyar induló. 52 kg: Kardos Tímea, 57 kg: Kármán Andrea és Varga Brigitta, 60 kg: Feczkó Csanád és Vida András, 66 kg: Pongrácz Bence
Péntek. 63 kg: Özbas Szofi és Katzenmajer Kíra, 70 kg: nincs magyar induló. 73 kg: nincs magyar induló. 81 kg: Rajkai Róbert és Tóth Benedek
Szombat. 78 kg: nincs magyar induló, +78 kg: Farkas Szilvia, 90 kg: Gőz Roland, 100 kg: Árvai Péter és Vég Zsombor, +100 kg: Sipőcz Richárd
Vasárnap. Csapatverseny

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).