utanpotlassport.hu 2019.06.08 21:17 Frissítve: 2019.06.12 18:36

Birkózás: Végh Artúr ötödik lett a junior Eb-n

Végh Artúr (97 kg) révén egy ötödik hely jutott a szabadfogású fiúknak a pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokság hatodik versenynapján. A magyar színekben versenyző Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) egy lépésre került az aranycsatától, ám 0.3 (!) másodpercen múlt, hogy alulmaradt a négy között.

Egy bronzmérkőzésen voltak érdekeltek a magyarok a szabadfogásúak első programcsomagjának helyosztó mérkőzésein szombaton este a pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokságon: Végh Artúr (97 kg) lépett szőnyegre az ukrán kadét Európa- és világbajnoki bronzérmes Danilo Sztaszjukkal szemben.

Végh Artúr (kékben) ötödik lett a junior Európa-bajnokságon Pontevedrában Forrás: UWW

Végh Artúr (kékben) ötödik lett a junior Európa-bajnokságon Pontevedrában  •  Forrás: UWW

Végh jól kezdte a meccset, hiszen Sztaszjuk nem tudott akciót végrehajtani a rá kiszabott harminc másodperces támadóidő alatt (1−0). Az ukrán ezután mégis levitte a Artúrt, így átvette a vezetést (1−2). Danilót többször kellett figyelmeztetni; csuklózásért és azért, mert belenyúlt Végh arcába, végül megintették (2−2)

A második menetben ismét levitték az érdi fiút (2−4). Sztaszjuk ugyanakkor nem hagyta abba a szabálytalankodást, megint megintették arcba nyúlásért, így egy hibapontra került a leléptetéstől (3−4). Erre észhez tért, visszafogta magát, mi több még egyszer kitolta a magyart, ráadásul előnyét meg is tudta tartani (3−5), így Végh az ötödik helyen zárt.

Szombaton, a délelőtti programban a szabadfogásúak másik fele is kezdte meg a versenyt. A magyar színekben versenyző Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) rendkívül magabiztosan, technikai tussal kerekedett a cseh David Kopriva, majd a német Purya Jamali fölé, így az elődöntőbe jutott.

Az ESMTK fiatalja az ukrán Jevszijenkóval nézett farkasszemet az aranycsatáért, és rögtön az első menetben négypontos akciót csinált, és ezután le is vitte az ukránt (6−0).

A folytatás ugyanakkor már nem sikerült ennyire jól: Jevszijenko négy pontért eldobta Halidovot, ám a magyar mögé ment, így neki is járt egy pont (7−8). Gamzatgadzsi nekiugrott ellenfelének, s addig hajtotta, mígnem három másodperccel a vége előtt el tudott indítani egy dobást, amit végre is hajtott két pontért. Igen ám, de a földre érkezéskor vissza tudott nyúlni az ukrán, és 0.3 (!) másodperccel az utolsó sípszó előtt visszatolta hátára a magyart. Ezzel persze, a végeredményt is beállította (10−9), és kvalifikálta magát a fináléba. Halidov pedig a bronzéremért léphet szőnyegre vasárnap este.

Végh Richárd (92 kg) 36 pontos meccset birkózott az első fordulóban a moldovai Gheorge Erhannal, aminek a végén ő került ki győztesen tussal (22−14). Richárd a folytatásban már nem bírt az orosz Aszlanbek Szotyevvel, aki bejutott a döntőbe, a magyar tehát a vigaszágon küzdhet tovább.

Dobler Benjamin (74 kg), a kadét vb-bronzérmes Korcsog Milán (86 kg) és Marton Márk (125 kg) elveszítette az első ütközetét. Közülük Dobler az, aki bizonyíthat a vigaszágon.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Hatodik versenynap
Selejtező
74 kg: Dimitrij Kuprin (orosz)−Dobler Benjamin 10−0
92 kg: Végh Richárd−Gheorghe Erhan (moldovai) tus 22−14-nél
Nyolcaddöntő
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi−David Kopriva (cseh) 11−0
86 kg: Mert Cikmaz (török)−Korcsog Milán 8−3
Negyeddöntő
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi−Purya Jamali (német) 11−1
92 kg: Aszlanbek Szotjev (orosz)−Végh Richárd 10−0
125 kg: Mikita Horhun (fehérorosz)−Marton Márk 11−8
Elődöntő
61 kg: Alekszander Jevszijenko (ukrán)−Halidov Gamzatgadzsi 10−9
Bronzmérkőzés
97 kg: Danilo Sztaszjuk (ukrán)−Végh Artúr 5−3

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.  

2019.06.01 05:48:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A decemberi U20-as vb-n parádézott, felgyorsult a világ talán legerősebb juniorbajnokságának szintjére, és jövőre már a felnőttválogatottban bizonyítana. Az év ifjúsági korú magyar jégkorongozójának választott, az USHL-es Madison Capitols gárdájában edződő Papp Kristóffal beszélgettünk.