utanpotlassport.hu 2019.06.08 21:17 Frissítve: 2019.06.12 18:36

Birkózás: Végh Artúr ötödik lett a junior Eb-n

Végh Artúr (97 kg) révén egy ötödik hely jutott a szabadfogású fiúknak a pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokság hatodik versenynapján. A magyar színekben versenyző Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) egy lépésre került az aranycsatától, ám 0.3 (!) másodpercen múlt, hogy alulmaradt a négy között.

Egy bronzmérkőzésen voltak érdekeltek a magyarok a szabadfogásúak első programcsomagjának helyosztó mérkőzésein szombaton este a pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokságon: Végh Artúr (97 kg) lépett szőnyegre az ukrán kadét Európa- és világbajnoki bronzérmes Danilo Sztaszjukkal szemben.

Végh Artúr (kékben) ötödik lett a junior Európa-bajnokságon Pontevedrában Forrás: UWW

Végh Artúr (kékben) ötödik lett a junior Európa-bajnokságon Pontevedrában  •  Forrás: UWW

Végh jól kezdte a meccset, hiszen Sztaszjuk nem tudott akciót végrehajtani a rá kiszabott harminc másodperces támadóidő alatt (1−0). Az ukrán ezután mégis levitte a Artúrt, így átvette a vezetést (1−2). Danilót többször kellett figyelmeztetni; csuklózásért és azért, mert belenyúlt Végh arcába, végül megintették (2−2)

A második menetben ismét levitték az érdi fiút (2−4). Sztaszjuk ugyanakkor nem hagyta abba a szabálytalankodást, megint megintették arcba nyúlásért, így egy hibapontra került a leléptetéstől (3−4). Erre észhez tért, visszafogta magát, mi több még egyszer kitolta a magyart, ráadásul előnyét meg is tudta tartani (3−5), így Végh az ötödik helyen zárt.

Szombaton, a délelőtti programban a szabadfogásúak másik fele is kezdte meg a versenyt. A magyar színekben versenyző Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) rendkívül magabiztosan, technikai tussal kerekedett a cseh David Kopriva, majd a német Purya Jamali fölé, így az elődöntőbe jutott.

Az ESMTK fiatalja az ukrán Jevszijenkóval nézett farkasszemet az aranycsatáért, és rögtön az első menetben négypontos akciót csinált, és ezután le is vitte az ukránt (6−0).

A folytatás ugyanakkor már nem sikerült ennyire jól: Jevszijenko négy pontért eldobta Halidovot, ám a magyar mögé ment, így neki is járt egy pont (7−8). Gamzatgadzsi nekiugrott ellenfelének, s addig hajtotta, mígnem három másodperccel a vége előtt el tudott indítani egy dobást, amit végre is hajtott két pontért. Igen ám, de a földre érkezéskor vissza tudott nyúlni az ukrán, és 0.3 (!) másodperccel az utolsó sípszó előtt visszatolta hátára a magyart. Ezzel persze, a végeredményt is beállította (10−9), és kvalifikálta magát a fináléba. Halidov pedig a bronzéremért léphet szőnyegre vasárnap este.

Végh Richárd (92 kg) 36 pontos meccset birkózott az első fordulóban a moldovai Gheorge Erhannal, aminek a végén ő került ki győztesen tussal (22−14). Richárd a folytatásban már nem bírt az orosz Aszlanbek Szotyevvel, aki bejutott a döntőbe, a magyar tehát a vigaszágon küzdhet tovább.

Dobler Benjamin (74 kg), a kadét vb-bronzérmes Korcsog Milán (86 kg) és Marton Márk (125 kg) elveszítette az első ütközetét. Közülük Dobler az, aki bizonyíthat a vigaszágon.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Hatodik versenynap
Selejtező
74 kg: Dimitrij Kuprin (orosz)−Dobler Benjamin 10−0
92 kg: Végh Richárd−Gheorghe Erhan (moldovai) tus 22−14-nél
Nyolcaddöntő
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi−David Kopriva (cseh) 11−0
86 kg: Mert Cikmaz (török)−Korcsog Milán 8−3
Negyeddöntő
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi−Purya Jamali (német) 11−1
92 kg: Aszlanbek Szotjev (orosz)−Végh Richárd 10−0
125 kg: Mikita Horhun (fehérorosz)−Marton Márk 11−8
Elődöntő
61 kg: Alekszander Jevszijenko (ukrán)−Halidov Gamzatgadzsi 10−9
Bronzmérkőzés
97 kg: Danilo Sztaszjuk (ukrán)−Végh Artúr 5−3

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.

2020.07.17 20:07:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Kulcsár Krisztiánnak a véleményét kértük az után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa elfogadta a 2022-es dakari ifjúsági olimpia négyéves halasztásáról szóló javaslatot.

2020.07.16 15:57:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nemcsak az NB I-es csapatban, hanem a dunaújvárosi utánpótlásban is szerepet vállal a visszatérő Bulath Anita. A 106-szoros válogatott irányítót a számára nem is annyira ismeretlen feladatról kérdeztük.

2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.