utanpotlassport.hu 2019.04.15 14:39 Frissítve: 2019.04.15 14:43

Birkózás: négy súlycsoportban külön meccs dönt a kadétválogatottságról

Nem hozott áttörő sikereket a 2018-as esztendő kadét kötöttfogású birkózóinknak. Igaz, a szkopjei korosztályos kontinensviadalon a 60 kilogrammos Tösmagi Attila révén szerzett egy bronzérmet a válogatott, az mégis elenyésző az egy évvel korábbi Eb-n elért eredményekhez képest, amelyen két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet nyert a Kliment László vezette csapat. A vezetőedző beszélt oldalunknak az idei várakozásokról, és arról, hogy négy súlycsoportban még mindig nem tudni, ki lesz az első számú kerettag.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Habár lezajlott mind a két válogatóverseny a kadét kötöttfogású birkózók között, négy súlycsoportban újabb megméretést kellett kiírni a fiataloknak: szerda délután négy órától a budapesti Körcsarnokban néznek farkasszemet nyolcan, hogy a négy pár győztesei magukra ölthessék a címeres mezt a korosztályos világversenyeken.

Kliment László, a fogásnem kadétjainak vezetőedzője beszélt arról, hogy az idén sokkal kiegyensúlyozottabb a hazai mezőny, mint 2018-ban.

Varsányi László 2018-ban a serdülő kötöttfogásúak között szerzett Európa-bajnoki aranyérmet a 85 kilogrammosok között Forrás:

Varsányi László 2018-ban a serdülő kötöttfogásúak között szerzett Európa-bajnoki aranyérmet a 85 kilósok között  •  Forrás: birkozoszov.hu

„Tavaly kevesebb fejtörést okozott, hogy két válogatón kell eldönteni, ki az első számú birkózó súlycsoportonként. Idén négy kategóriában van szükség arra, hogy újra megmérkőzzenek azok a fiatalok, akik nyertek egy-egy versenyt, így különösen érdekes a helyzet.”

2018-ban a szkopjei korosztályos kontinensviadalon a legnagyobb problémát a lenti helyzetből való védekezés és támadás okozta a magyaroknak. A mester ennek ellenére nem abban látja a legnagyobb hiányosságot:

„Az eddigi tapasztalatokra alapozva három dologban kell leginkább fejlődnünk az idén: akaratosabban kell küzdeni, több erősítésre van szükség, emellett sokkal nagyobb összpontosítást igényelnek a nemzetközi megméretések. A srácoknak meg kell tanulniuk dominálni a mérkőzéseiket, érvényesíteni az elképzeléseiket. Az, hogy ez nincs meg bennük alapból, annak tudható be, hogy kevés az igazán nagy rivalizálás a hazai porondon, hiányoznak a rendkívül kiélezett párharcok.”

Kliment szerint két olyan versenyző van, aki igazán ütőképes lehet az idei Európa-és a világbajnokságon: a 92 kilogrammos Varsányi László, aki 2018-ban a serdülők között állt fel a kontinensbajnoki dobogó legfelső fokára Győrött, valamint a 65 kilogrammos, 2018-ban kadét Eb-harmadik Tösmagi Attila.

„Lászlóban óriási a potenciál − így a vezetőedző. − Már most tudja, hogy a kadétmezőny sokkal nagyobb falat, mint a serdülő. Főleg, hogy súlycsoportváltás mellett döntött úgy, hogy nyolcvannyolc kilóval mérlegel a kilencvenkettesek között. Az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt építse magára a lehető legnagyobb izommennyiséget. Amennyiben jó sorsolást kap, akár a dobogós helyek egyikéig is eljuthat. Attilával más a helyzet, hiszen már tavaly is helytállt ebben a korosztályban. Jó formában van, bízom benne, hogy megfelelő felkészüléssel az idén is érem kerül a nyakába.”

Szerdán tehát eldől, mely tíz versenyző képviselheti hazánkat világversenyeken a nyáron. A felkészülés már április 27-én megkezdődik Horvátországban, a Croatian Open nemzetközi kötöttfogású kadétversenyen, amelyen természetesen a válogatott is részt vesz. A korosztály Európa-bajnokságát június 17-23. között az olaszországi Faenzában rendezik meg, a világbajnokságnak július 29-től a bolgár főváros, Szófia ad otthont.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.