utanpotlassport.hu 2019.04.15 14:39 Frissítve: 2019.04.15 14:43

Birkózás: négy súlycsoportban külön meccs dönt a kadétválogatottságról

Nem hozott áttörő sikereket a 2018-as esztendő kadét kötöttfogású birkózóinknak. Igaz, a szkopjei korosztályos kontinensviadalon a 60 kilogrammos Tösmagi Attila révén szerzett egy bronzérmet a válogatott, az mégis elenyésző az egy évvel korábbi Eb-n elért eredményekhez képest, amelyen két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet nyert a Kliment László vezette csapat. A vezetőedző beszélt oldalunknak az idei várakozásokról, és arról, hogy négy súlycsoportban még mindig nem tudni, ki lesz az első számú kerettag.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Habár lezajlott mind a két válogatóverseny a kadét kötöttfogású birkózók között, négy súlycsoportban újabb megméretést kellett kiírni a fiataloknak: szerda délután négy órától a budapesti Körcsarnokban néznek farkasszemet nyolcan, hogy a négy pár győztesei magukra ölthessék a címeres mezt a korosztályos világversenyeken.

Kliment László, a fogásnem kadétjainak vezetőedzője beszélt arról, hogy az idén sokkal kiegyensúlyozottabb a hazai mezőny, mint 2018-ban.

Varsányi László 2018-ban a serdülő kötöttfogásúak között szerzett Európa-bajnoki aranyérmet a 85 kilogrammosok között Forrás:

Varsányi László 2018-ban a serdülő kötöttfogásúak között szerzett Európa-bajnoki aranyérmet a 85 kilósok között  •  Forrás: birkozoszov.hu

„Tavaly kevesebb fejtörést okozott, hogy két válogatón kell eldönteni, ki az első számú birkózó súlycsoportonként. Idén négy kategóriában van szükség arra, hogy újra megmérkőzzenek azok a fiatalok, akik nyertek egy-egy versenyt, így különösen érdekes a helyzet.”

2018-ban a szkopjei korosztályos kontinensviadalon a legnagyobb problémát a lenti helyzetből való védekezés és támadás okozta a magyaroknak. A mester ennek ellenére nem abban látja a legnagyobb hiányosságot:

„Az eddigi tapasztalatokra alapozva három dologban kell leginkább fejlődnünk az idén: akaratosabban kell küzdeni, több erősítésre van szükség, emellett sokkal nagyobb összpontosítást igényelnek a nemzetközi megméretések. A srácoknak meg kell tanulniuk dominálni a mérkőzéseiket, érvényesíteni az elképzeléseiket. Az, hogy ez nincs meg bennük alapból, annak tudható be, hogy kevés az igazán nagy rivalizálás a hazai porondon, hiányoznak a rendkívül kiélezett párharcok.”

Kliment szerint két olyan versenyző van, aki igazán ütőképes lehet az idei Európa-és a világbajnokságon: a 92 kilogrammos Varsányi László, aki 2018-ban a serdülők között állt fel a kontinensbajnoki dobogó legfelső fokára Győrött, valamint a 65 kilogrammos, 2018-ban kadét Eb-harmadik Tösmagi Attila.

„Lászlóban óriási a potenciál − így a vezetőedző. − Már most tudja, hogy a kadétmezőny sokkal nagyobb falat, mint a serdülő. Főleg, hogy súlycsoportváltás mellett döntött úgy, hogy nyolcvannyolc kilóval mérlegel a kilencvenkettesek között. Az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt építse magára a lehető legnagyobb izommennyiséget. Amennyiben jó sorsolást kap, akár a dobogós helyek egyikéig is eljuthat. Attilával más a helyzet, hiszen már tavaly is helytállt ebben a korosztályban. Jó formában van, bízom benne, hogy megfelelő felkészüléssel az idén is érem kerül a nyakába.”

Szerdán tehát eldől, mely tíz versenyző képviselheti hazánkat világversenyeken a nyáron. A felkészülés már április 27-én megkezdődik Horvátországban, a Croatian Open nemzetközi kötöttfogású kadétversenyen, amelyen természetesen a válogatott is részt vesz. A korosztály Európa-bajnokságát június 17-23. között az olaszországi Faenzában rendezik meg, a világbajnokságnak július 29-től a bolgár főváros, Szófia ad otthont.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.04.18 11:24:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bekerült az német U17-es válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe Dárdai Pál középső fia, Márton. A Herthában pallérozódó középhátvéd korábban már csapatkapitányként is vezethette a korosztályos-csapatot, továbbá alapember volt az elitkörben is, így nem meglepő, hogy Michael Feichtenbeiner számít rá az írországi kontinenstornán.

2019.04.11 17:04:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A mezőny egyik legfiatalabbjaként szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán a békéscsabaiak tehetséggel megáldott súlyemelője, Mitykó Veronika, aki a 71 kilósok kategóriájában összetettben a 11. helyen végzett Batumiban.

2019.04.11 09:14:18

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ugyan az edzések zömét már jó ideje a felnőttcsapat tagjaként végzi, a juniorbajnokság múlt hétvégi nyolcas döntőjében megvédte címét a korosztályos együttessel a 17 esztendős Lukács Norbert, aki ráadásul bekerült a torna All Star-válogatottjába is.

2019.03.28 14:24:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A W Series bejelentette a rajtrácsot kiérdemlők listáját, melyből kiderül, hogy a 18 éves Keszthelyi Vivien a sorozat szerződtetett, hivatalos tesztpilótájaként folytatja pályafutását, így ő lesz a mezőny egyik legfiatalabb tagja.

2019.03.27 18:33:17

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első sikerét a hazai rendezésű Európa-bajnoki elitkörben U17-es leányválogatottunk. Schumi Dorottya együttese magabiztos, 4−0-s győzelmet aratott a grúzok felett, így másodikként zárt csoportjában. A kvartettből az angolok jutottak ki a bulgáriai kontinensviadalra.