Birkózás: mindhárom magyar fiú kiesett ma a kadét-világbajnokságon

Vágólapra másolva!
2018.07.06. 21:07
Címkék
Háromból kötöttfogású magyar fiúból három esett ki a Zágrábban zajló kadét birkózó világbajnokság ötödik versenynapján. A legtovább a 65 kilogrammos Horváth Gyula és a 110 kilós Marton Márk jutott; mindketten a nyolcaddöntőben estek ki.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huMind a három magyar fiú kiesett a zágrábi kadét birkózó világbajnokság ötödik, kötöttfogású versenynapján.Krasznai Bence –utanpotlassport.huMind a három magyar fiú kiesett a zágrábi kadét birkózó világbajnokság ötödik, kötöttfogású versenynapján.

A nyolcaddöntőig menetelt a 65 kilogrammos Horváth Gyula. Az ESMTK versenyzője első mérkőzésén magabiztosan győzte le a lengyel Kamil Nowakot, a következő fordulóban viszont már nem tudott mit kezdeni a svájci Michael Portmannal. A svájcit a negyeddöntőben nagyon simán, technikai tussal verte az örmény kadét Európa-bajnok, Sant Kacsatrijan, ezzel Gyulának véget ért a világbajnokság.

Horváth Gyula (pirosban) pörget
Horváth Gyula (pirosban) pörget

Horváth Gyula (pirosban) pörget

Kliment László, a kadét kötöttfogású válogatott vezetőedzője így vélekedett Horváth teljesítményéről:

„Maradt bennem hiányérzet vele kapcsolatban, hiszen a sorsolása alapján legalább a vigaszágra be kellett volna jutnia. A svájci fiút idén már verte meg, most azonban mentális problémát tapasztaltam. Valószínűleg ezért nem sikerült.”

Nem volt ez másképp a 110 kilós Marton Márkkal sem. A tatabányai fiú első meccsén meglepően magabiztosan, technikai tussal verte meg az üzbég Ázsia-bajnoki ezüstérmes Muhammadali Szajdullajevet, s ezután a 16 között is helyt állt. Ellenfele az orosz Alekszandr Saposnyikov volt, s csupán az döntött a két nehézsúlyú között, hogy melyikük csinálta az utolsó pontot. S ezt az orosz hajtotta végre.

„Kihozta magából a maximumot, remekül küzdött egész nap. Mindenképpen el kell mondanom róla, hogy tíz kilóval könnyebb, mint súlycsoportja, s ez mindent elmond... Az orosz ellen győzelemmel felérő vereséget szenvedett, csupán a szerencsén múlott melyikük jut tovább, s az is, hogy nem viszi a vigaszágra Márkot. Az oroszt a török kadét Európa-bajnok, Muhammet Bakir győzte le szoros csatában a negyeddöntőben” – foglalja össze Kliment.

Mindössze egy párharc jutott a 80 kilogrammosok mezőnyében versenyző Mezei Patriknak. A tizenhat közé jutásért lépett szőnyegre a török Oktay Demir ellen, s 9−2-re kikapott. Kliment szerint hibás bírói ítéletek születtek a mérkőzésen, de azt is elmondta, hogy tovább nemigen juthatott volna Patrik, ugyanis rendkívül nehéz ágra sorsolták. A szakember teljes mértékben meg van elégedve a fiatal hozzáállásával, s a pénteki birkózásával.

Az 53 kilós Nagy Nikolett csütörtökön kikapott az indiai Menaksi Menaksitól, ám legyőzője bejutott a péntek esti döntőbe – amelyen második lett, tehát a magyar lány a vigaszágon folytathatta. Első meccsét meggyőzően nyerte a bolgár Tanja Teneva ellen, de a folyatásban a mongol Erdeneszuvd Bat Erdene megállította. Nikolett ezzel a 11. helyen zárta a világbajnokságot.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Kötöttfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
65 kg (30 induló): Horváth Gyula (ESMTK), 80 kg (33 induló): Mezei Patrik (Érdi Spartacus), 110 kg (19 induló): Marton Márk (Tatabányai SC)
Selejtező. 65 kg: Horváth Gyula−Kamil Nowak (lengyel) 4−0, 110 kg: Marton Márk−Muhammadali Szajdullajev (üzbég) 9−0
Tizenhat közé jutásért. 80 kg: Oktay Demir (török)−Mezei Patrik 9−2
Nyolcaddöntő. 65 kg: Michael Portmann (svájci)−Horváth Gyula 7−1, 110 kg: Alekszandr Saposnikov (orosz)−Marton Márk '1−1 (később szerzett ponttal)
Vigaszág. 53 kg: Nagy Nikolett−Tanja Teneva (bolgár) 3−1, Erdeneszuvd Bat Erdene (mongol)−Nagy Nikolett 10−0
A női szakág 2. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései
40 kg: Lucsana Bekbaulova (Oroszország)
46 kg: Sakura Motoki (Japán)
53 kg: Mako Oono (Japán), ...11. Nagy Nikolett
61 kg: Antonina Kulaina (Ukrajna)

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról:
Szőnyegre, Zágrábban!
Korcsog Milán bronzesélyes
Bronznap szabadfogásban
Szél Anna döntőben

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik