Birkózás: Lévai Zoltán négy érmet vár a kötöttfogásúaktól az U23-as vb-n

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.22. 14:40
Címkék
Szombaton kiderült, kik azok a kötöttfogású birkózók, akik képviselhetik Magyarországot a bő egy hónap múlva kezdődő budapesti U23-as világbajnokságon. A vezetőedzővel, Lévai Zoltánnal beszélgettünk a válogatóverseny helyszínén, Esztergomban a történtekről és a várakozásairól.

Az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnokban jártunk szombaton, ahol az U23-as birkózók kötöttfogású válogatóversenye zajlott. Természetes, minden csata fontos, amely a nemzeti mezért zajlik, ez az esemény ugyanakkor különösen nagy téttel bírt, hiszen az október végi, budapesti világbajnokság indulási jogáért küzdöttek a srácok hét súlycsoportban.

Igen, hétben, mivel három kategóriában már korábban biztossá vált, kik képviselhetik Magyarországot a megméretésen: az idei Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg), az U23-as Európa-bajnok ifj. Lévai Zoltán (77 kg), valamint a junior Európa- és kadétvilágbajnok Szőke Alex (97 kg).

Lévai Tamás (82 kg) az U23-as világbajnokságon is bizonyíthat
Lévai Tamás (82 kg) az U23-as világbajnokságon is bizonyíthat

Lévai Tamás (82 kg) az U23-as világbajnokságon is bizonyíthat

„Torba és Lévai már a felnőttválogatott tagjai, így nem is lehetett kérdés, ők részt vesznek a vb-n. Szőkével megállapodtunk: az U23-as Európa-bajnokságon nem vett részt, mivel a juniorversenyeken szeretett volna helytállni, de emiatt azt kérte, hogy indulhasson Budapesten. Ez ellen semmi kifogásom nem volt, rábólintottam”− indokol a szakág U23-asainak vezetőedzője, id. Lévai Zoltán.

Ha már a Lévai családnál tartunk: Zoltán öccse, Tamás (82 kg) is a keret tagja lett. Persze, ez nem olyan meglepő, tudván, hogy az U23-asok kontinensvetélkedőjén bronz-, míg a juniorok Európa-bajnokságán aranyérmes lett az idén. Igaz, mindezt a 77 kilogrammosok között érte el, ám ezúttal váltania kellett, hiszen így egyezett meg a bátyjával. Ilyen ez, amikor egy súlycsoportban van két, kiemelkedő kvalitású testvér... A legfontosabb, hogy Tamás élni tudott a 77 kilós lehetőséggel márciusban, és harmadik lett Újvidéken.

Nem mondhatni, hogy a mester alacsonyra tette a lécet fiai elé:

„Zolival szemben csak a világbajnoki cím elfogadható, mindenképpen győzelmet várok tőle. Nem azért, mert könnyű dolga lesz, hanem, mert képes rá. Az ő feladata már a felnőttmezőnyben is hasonló, így az a minimális elvárás tőle, hogy megnyerje saját korosztályának versenyét. Ami Tomit illeti: sokakat meglepne, ha dobogóra állna, engem viszont nem, tényleg bármire képes. Jóval nehezebbek lesznek a riválisai, erre kell majd külön taktikát kitalálnunk.”

Esztergomban egyébként nagy csaták zajlottak: Balatoni Bence (67 kg) legyőzte a junor Eb- és vb-bronzérmes, 2018-ban felnőtt világbajnoki hetedik Váncza Istvánt, Kajtán Olivér (72 kg) pedig a kadét Eb-második Bak Gergelyt, míg a kadét-világbajnoki ezüstérmes Papp Bertalan (87 kg) az idén junior Eb-második Losonczi Dávidot múlta felül. Lévai közülük Kajtánt emelte ki:

„Soha nem láttam még ennyire összeszedetten, felkészülten birkózni, kiváló teljesítményt nyújtott. Úgy vélem, ha hasonló formában versenyez Budapesten, akár meglepetést is okozhat. Csakúgy, mint Balatoni, akinek leginkább arra kell figyelnie, hogy ne nyomja össze a hazai szereplés terhe.”

A kötöttfogásúak hamarosan kezdik felkészülésüket; két hetet Budapesten, egy-egy hetet Horvátországban és Tatán edzenek. A szakember leszögezte, négy éremmel lenne elégedett Budapesten.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik