K. B. utanpotlassport.hu 2019.09.14 14:02 Frissítve: 2019.09.14 15:18

Birkózás: Lévai Zoltán (82 kg) szerencsétlen vereség után esett ki

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

Nagy reményekkel vágott neki kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, a 23 esztendős (idén még utánpótláskorú) Lévai Zoltán a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapjának. A Budapesti Honvéd SE kiválósága nem a saját súlycsoportjában, a 77 kilogrammosok között lépett szőnyegre, hanem eggyel feljebb, a 82 kilósok mezőnyében. Ennek az volt oka, hogy Kazahsztánban a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes klasszis Lőrincz Tamás bizonyíthatott az előbbi kategóriában.

 

Négy másodpercen múlt Lévai Zoltán továbbjutása Nur-Szultanban Forrás: birkozoszov.hu

Négy másodpercen múlt Lévai Zoltán továbbjutása Nur-Szultanban  •  Forrás: birkozoszov.hu

 

„Jelenleg nyolcvan-nyolcvanegy kiló körül mozog a súlyom, tehát a kategória alatt vagyok. Ez előny, egyben hátrány is. Mozgékonyabb vagyok a többieknél, pörgősebb, ők ugyanakkor nagyobb izomtömeggel dolgozhatnak ellenem. A célom az, hogy minél hamarabb elfárasszam a riválisaimat. Sok ütközést és a lehető legtöbb mozgást szeretném csempészni a birkózásomba. Mindenképpen dobogóra szeretnék állni, ám ehhez bravúrgyőzelmekre lesz szükség” − nyilatkozta Zoltán honlapunknak a vb előtt.

Lévai aztán magabiztosan kezdett: 4:20 perc alatt technikai tussal (9–0) verte a svéd Bogdan Kourinnoit. A nyolcaddöntőben a dán színekben versenyző Rajbek Bisultanov, az U23-as Eb tavalyi, a felnőtt-kontinensbajnokság idei aranyérmese volt az ellenfél. Versenyzőnk 3–1-re vezetett a mérkőzés hajrájában, amikor négy másodperccel a vége előtt ellenfele kitolta a szőnyegről. Három kettő, és ez jó is lett volna végeredménynek. A dánok azonban challenge-et kértek, és a versenyelnök a videó alapján úgy ítélte, hogy Zoltán menekült, ezért Bisultanov két pontot kapott, és 3–3-as végeredménnyel az utolsó akció révén megnyerte a meccset.

Hogy a magyar vigaszágra kerüljön, ahhoz a dánnak döntőbe kellett volna kerülnie – csak hát már a negyeddöntőn sem jutott túl. Az üzbég Nurbek Haszimbekov 1:42 perc alatt 6–0-ra elhúzott ellene, majd két vállra is fektette.

„A meccs előtt még fel is hívták a figyelmemet arra, hogy vigyázzak a kitolásaira. Nos, ez csak öt perc ötvenhat másodpercig sikerült. Nem gondoltam, hogy megintenek menekülésért. Az a fájó, hogy ez nem volt benne a mérkőzésben. Úgy éreztem, kontroll alatt tartom a dolgokat. De hát megbotlottam, és ezt ki tudta használni. Nagyon csalódott vagyok, mert volt néhány hibám a párharcon. Ami a bírókat illeti: nem igazán értünk egyet a döntéssel, ezzel viszont nem tudunk mit csinálni, le kell szűrni a tanulságokat” − összegzett Zoltán.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.