K. B. utanpotlassport.hu 2019.09.14 14:02 Frissítve: 2019.09.14 15:18

Birkózás: Lévai Zoltán (82 kg) szerencsétlen vereség után esett ki

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

Nagy reményekkel vágott neki kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, a 23 esztendős (idén még utánpótláskorú) Lévai Zoltán a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapjának. A Budapesti Honvéd SE kiválósága nem a saját súlycsoportjában, a 77 kilogrammosok között lépett szőnyegre, hanem eggyel feljebb, a 82 kilósok mezőnyében. Ennek az volt oka, hogy Kazahsztánban a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes klasszis Lőrincz Tamás bizonyíthatott az előbbi kategóriában.

 

Négy másodpercen múlt Lévai Zoltán továbbjutása Nur-Szultanban Forrás: birkozoszov.hu

Négy másodpercen múlt Lévai Zoltán továbbjutása Nur-Szultanban  •  Forrás: birkozoszov.hu

 

„Jelenleg nyolcvan-nyolcvanegy kiló körül mozog a súlyom, tehát a kategória alatt vagyok. Ez előny, egyben hátrány is. Mozgékonyabb vagyok a többieknél, pörgősebb, ők ugyanakkor nagyobb izomtömeggel dolgozhatnak ellenem. A célom az, hogy minél hamarabb elfárasszam a riválisaimat. Sok ütközést és a lehető legtöbb mozgást szeretném csempészni a birkózásomba. Mindenképpen dobogóra szeretnék állni, ám ehhez bravúrgyőzelmekre lesz szükség” − nyilatkozta Zoltán honlapunknak a vb előtt.

Lévai aztán magabiztosan kezdett: 4:20 perc alatt technikai tussal (9–0) verte a svéd Bogdan Kourinnoit. A nyolcaddöntőben a dán színekben versenyző Rajbek Bisultanov, az U23-as Eb tavalyi, a felnőtt-kontinensbajnokság idei aranyérmese volt az ellenfél. Versenyzőnk 3–1-re vezetett a mérkőzés hajrájában, amikor négy másodperccel a vége előtt ellenfele kitolta a szőnyegről. Három kettő, és ez jó is lett volna végeredménynek. A dánok azonban challenge-et kértek, és a versenyelnök a videó alapján úgy ítélte, hogy Zoltán menekült, ezért Bisultanov két pontot kapott, és 3–3-as végeredménnyel az utolsó akció révén megnyerte a meccset.

Hogy a magyar vigaszágra kerüljön, ahhoz a dánnak döntőbe kellett volna kerülnie – csak hát már a negyeddöntőn sem jutott túl. Az üzbég Nurbek Haszimbekov 1:42 perc alatt 6–0-ra elhúzott ellene, majd két vállra is fektette.

„A meccs előtt még fel is hívták a figyelmemet arra, hogy vigyázzak a kitolásaira. Nos, ez csak öt perc ötvenhat másodpercig sikerült. Nem gondoltam, hogy megintenek menekülésért. Az a fájó, hogy ez nem volt benne a mérkőzésben. Úgy éreztem, kontroll alatt tartom a dolgokat. De hát megbotlottam, és ezt ki tudta használni. Nagyon csalódott vagyok, mert volt néhány hibám a párharcon. Ami a bírókat illeti: nem igazán értünk egyet a döntéssel, ezzel viszont nem tudunk mit csinálni, le kell szűrni a tanulságokat” − összegzett Zoltán.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.10.11 22:13:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Péntek este harmadik felkészülési meccsét is lejátszotta a Gera Zoltán irányította 2021-es korosztályos Európa-bajnokságra készülő U21-es labdarúgó-válogatott. A zalaegerszegi összecsapáson a horvát válogatott három góllal bizonyult jobbnak.

2019.09.29 17:02:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az utolsó hétvégén Kovács Bálint bebiztosította első helyét a német gyorsaságimotoros-bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájában. A H-Moto Team 18 éves versenyzője egy futamot megnyert, a másik versenyben második lett Hockenheimben.

2019.09.24 21:22:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Telekom Veszprém U21-es csapatával állt ki a Szpartak Moszkva ellen a Seha-liga 3. fordulójában; a Gulyás Péter vezette fiatalok pedig nagyszerűen helyettesítették a felnőtteket: hullámzó mérkőzésen 26–23-ra legyőzték az oroszokat.

2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.