utanpotlassport.hu 2018.07.03 21:13 Frissítve: 2018.07.03 21:35

Birkózás: Korcsog Milán bronzérmes a kadét-világbajnokságon

Korcsog Milán bronzérmet szerzett a szabadfogásúak 80 kilogrammos súlycsoportban a Zágrábban zajló kadét birkózó világbajnokságon. Ezzel a sikerrel a fogásnem idei első medálját szerezte világversenyen. A 71 kilósok között pedig harmadik helyért léphet szőnyegre szerda este Mezei Dominik.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Kiemelkedő magyar szabadfogású sikerekkel ért véget Zágrábban a kadét birkózó világbajnokság második napja. A délutáni programban a 80 kilogrammos Korcsog Milán megszerezte a magyar csapat első érmét, s felállt a dobogó harmadik fokára.

Milán kiváló birkózással menetelt egészen az elődöntőig hétfőn. Felülmúlta az indiai Ankit Vacot, majd a negyeddöntőben óriási csatában kerekedett az üzbég Dzsamsid Abdufattahov fölé.

Korcsog Milánnak (kékben) az indiai Ankit Vac elleni siker is kellett a bronzéremhez Zágrábban

Korcsog Milánnak (kékben) az indiai Ankit Vac elleni siker is kellett a bronzéremhez Zágrábban

Korcsogot végül az elődöntőben az orosz bajnok, Dmitrij Jelkanov állította meg, így a magyar fiúnak a vigaszág győztesére kellett várnia kedden, aki a Pánamerika-bajnokságon ezüstérmes kanadai Carson Lee lett.

Milán oktatást tartott Leenek a harmadik helyért zajló csatában; simán győzött technikai tussal 11−0-ra, úgy, hogy öt lábra támadást és egy pörgetést is bemutatott. Kétség sem férhet hozzá, megérdemelten lett övé a bronz.

A siker értékét az is növeli, hogy 2018-ban fiú szabadfogású versenyző nem tudott dobogóra állni világversenyen egyetlen korcsoportban sem, pedig Győrött zajlott nemrégiben a serdülő Európa-bajnokság, májusban pedig a kadét kontinensviadalt rendezték Szkopjéban.

A 71 kilogrammos Mezei Dominik is élhet az éremszerzés lehetőségével, ugyanis egészen a négy közé menetelt. A nyolcaddöntőben a román színekben versenyző Bíró Krisztiánt győzte le, majd a negyeddöntőben intéssel, kitolással és elutasított challenge-dzsel aratott 3−1-s diadalt a litván Vadim Babuskin felett.

Az elődöntőben viszont már nem bírt a korosztályos Európa-bajnok grúz, Bagrati Gagnidzével, így automatikusan a szerda esti bronzcsatába juttatta magát. Az Érdi Spartacus birkózójának ellenfele az izraeli Csengiz Szoltanli vagy a japán Szuvama Sinnoszuke  lesz.

A második napon a 60 kilogrammos Balázs Bálint is szőnyegre lépett, aki még serdülőkorú, s így lett ötödik a szkopjei kadét Európa-bajnokságon. Zágrábban nem sikerült neki hasonló bravúr, akkor ugyanis 11−1-re kikapott a japán Hagivara Jamatótól, akit a következő körben orosz sportoló utasított maga mögé, így Bálint számára véget ért a vb.

Nem tartott tovább a viadal a 92 kilós Hencz Joelnek sem. A Kecskeméti TE fiatalja az indiai Monu Dahijával szemben maradt alul, akit később egy iráni birkózó gyűrt le, így Joel is kiesett.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Szabadfogás, 2. programcsomag
A magyar szereplők
60 kg (25 induló): Balázs Bálint (Tatabányai SC), 71 kg (20 induló): Mezei Dominik (Érdi Spartacus), 92 kg (21 induló): Hencz Joel (Kecskeméti TE)
Selejtező. 60 kg: Hagivara Jamato (japán)−Balázs Bálint 11−1, 92 kg: Monu Dahija (indiai)−Hencz Joel 6−1
Nyolcaddöntő. 71 kg: Mezei Dominik−Bíró Krisztián (romániai) 8−1
Negyeddöntő. 71 kg: Mezei Dominik−Vadim Babuskin (litván) 3−1
Elődöntő. 71 kg: Bagrati Gagnidze (grúz)−Mezei Dominik 10−0
Bronzmérkőzés. 80 kg: Korcsog Milán−Carson Lee (kanadai) 11−0
Az 1. programcsomag bajnokai és magyar helyezései
48 kg: Aliasza Amirli (Azerbajdzsán), magyar induló nem volt.
55 kg: Dzsamsidbek Marufov (Üzbegisztán), ...19. Budai-Kovács Marcell
65 kg: Turan Bajramov (Azerbajdzsán), magyar induló nem volt.
80 kg: Dmitrij Jelkanov (Oroszország), …3. Korcsog Milán (Magyarország)
110 kg: Amir Zare (Irán), …20. Ubornyák Csaba

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról:
Szőnyegre, Zágrábban!
Korcsog Milán bronzesélyes

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.