utanpotlassport.hu 2018.07.02 21:37 Frissítve: 2018.07.02 21:55

Birkózás: Korcsog Milán bronzéremért küzdhet a kadét-világbajnokságon

A 80 kilogrammos Korcsog Milán bejutott az elődöntőbe a Zágrábban zajló kadét birkózó világbajnokság első, szabadfogású versenynapján. Ott azonban alulmaradt az orosz Dmitrij Jelkanovval szemben, így kedden a bronzéremért léphet szőnyegre. Ráadásul kifejezetten jó eséllyel.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A szabadfogású fiúké volt a főszerep a Zágrábban zajló kadét birkózó világbajnokság első versenynapján. Magyarországot három fiatal képviselte, s egyikük egészen az elődöntőig jutott, ami korántsem megszokott egy világbajnokságon magyar szabadfogásúként.

Korcsog Milán (kékben) az indiai Ankit Vac ellen Zágrábban

Korcsog Milán (kékben) az indiai Ankit Vac ellen Zágrábban

A 80 kilogrammos Korcsog Milán kiváló birkózással múlta felül az indiai Ankit Vacot a nyolcaddöntőben, majd a negyeddöntőben is óriási csatában kerekedett az üzbég Dzsamsid Abdufattahov fölé. Az indiai és az üzbég szabadfogásról is tudniillik, hogy a világ élmezőnyébe tartozik, így még bravúrosabb Milán sikere.

Korcsogot az elődöntőben az orosz bajnok, Dmitrij Jelkanov várta. A küzdelem mindössze 1:50 percig tartott. Milánt megintették, így 30 másodpercen belül akciót kellett végrehajtania. Ez azonban nem sikerült, s a nagy kapkodásában az orosz a magyar mögé került. De ez nem volt elég neki; meg sem állt a pörgetésekkel egészen a technikai tusig (10−0).

Korcsog így a vigaszág győztesét várhatja a bronzcsatában. Nem is akármilyen esélyekkel, ugyanis az elefántcsontparti Afrika-bajnok, Ulrich Manouan vagy a Pánamerika-bajnoki ezüstérmes kanadai Carson Lee lehet az ellenfele, s egyik ország sem tartozik a világ élmezőnyébe birkózásban. De persze, nem lehet előre inni a medve bőrére, s erre Tóth Gábor, a szabadfogású fiúk vezetőedzője is felhívta a figyelmet:

„Senkit sem lehet leírni, hiszen ez világbajnokság. Ráadásul rendkívül kemény a mezőny, szinte bárki okozhat meglepetést. Az biztos, hogy Milán csodálatosan birkózott egész nap. Tökéletesen összpontosított, s ez látszott a teljesítményén is, az orosz ellen viszont már nem volt esélye.”

Ezzel nem volt egyedül Korcsog, hiszen az 55 kilogrammos kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, Budai-Kovács Marcell és a 110 kilogrammos Ubornyák Csaba is orosz ellenféltől szenvedett vereséget rögtön az első meccsen. Némi meglepetésre a Budai-Kovácsot legyőző Kizinov, és az Ubornyákot felülmúló Európa-bajnok Kozirev sem jutott be a kedd este döntőbe, így a verseny mindkét magyar fiúnak véget ért.

Tóth elmondta, hogy Csaba nagyon messze van erőnlétben a 110 kilósoktól, mindenképp erre kell helyezni a hangsúlyt jövőre. Marcellal kapcsolatban pedig kifejtette, hogy nem birkózott rosszul, beleragadt a saját akciójába, s onnan már nem bírt mit kezdeni Kizinovval. A vezetőedző kiemelte: az 55 kilogrammosok mezőnye az egyik legnehezebb a bajnokságon.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A magyar szereplők

55 kg (24 induló): Budai-Kovács Marcell (Csepeli BC), 80 kg (24 induló): Korcsog Milán (Csepeli BC), 110 kg (23 induló): Ubornyák Csaba (Kecskeméti TE)
Szabadfogás, 1. programcsomag
A magyar mérkőzések

Selejtező. 55 kg: Dzsambulat Kizinov (orosz)−Budai-Kovács Marcell 11−2, 110 kg: Szergej Kozirjev (orosz)−Ubornyák Csaba 12−0
Nyolcaddöntő. 80 kg: Korcsog Milán−Ankit Vac (indiai) 7−3
Negyeddöntő. 80 kg: Korcsog Milán−Dzsamsid Abdufattaho (üzbég) 9−6
Elődöntő. 80 kg: Dmitrij Jelkanov (orosz)−Korcsog Milán 10−0

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról:
Szőnyegre, Zágrábban!

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.