Birkózás, junior-vb: vigaszági remények kötöttfogásban

Vágólapra másolva!
2019.08.16. 15:29
Címkék
Lévai Tamás (77 kg), Losonczi Dávid (87 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg) a vigaszágban bízhat a tallinni junior birkózó-világbajnokság pénteki, kötöttfogású versenynapján, míg Gyürky Tibornak (63 kg) véget ért a megméretés.

Méltán lehetett bízni a kötöttfogásúak sikerében a tallinni junior-világbajnokság ötödik versenynapján. Olyan korosztályos kiválóságok bizonyíthattak Struhács György válogatottjában, mint a junior Európa-bajnok, U23-as Eb- és vb-bronzérmes Lévai Tamás (77 kg), a junior kontinensbajnoki második Losonczi Dávid (87 kg) vagy a junior Eb-bronzérmes Vitek Dáriusz (130 kg). Rajtuk kívül a figyelemre méltó technikájú Gyürky Tiborért (63 kg) is szoríthattunk. Struhács György válogatottjában, mint a junior Európa-bajnok, U23-as Eb- és vb-bronzérmes Lévai Tamás (77 kg), a junior kontinensbajnoki második Losonczi Dávid (87 kg) vagy a junior Eb-bronzérmes Vitek Dáriusz (130 kg). Rajtuk kívül a figyelemre méltó technikájú Gyürky Tiborért (63 kg) is szoríthattunk.

Lévai Tamásnak ezúttal nem sikerült a bravúr Fotó: Daniel Mitchell
Lévai Tamásnak ezúttal nem sikerült a bravúr Fotó: Daniel Mitchell

Lévai Tamásnak ezúttal nem sikerült a bravúr  •  Fotó: Daniel Mitchell

„A sorsoláson mosolyogni és szomorkodni sem tudunk; közepesen voltunk szerencsések. Nem szeretek ezzel foglalkozni, hiszen ez olyan, minthogy esik az eső vagy süt a nap. Az biztos, hogy Tibornak lesz a legnehezebb a dolga, Dáriusznak pedig az első meccsen kell a legjobbját nyújtania, ha ez megvan, úgy bármeddig eljuthat. Tamás és Dávid nem panaszkodhat az ágára”− összegezte a srácok helyzetét a vezetőedző.

Lévaikontroll alatt tartotta a tavalyi Ázsia-bajnoki ötödik japánt, Simojamada Amanét; kitolta, felfordította, valamint egy passzivitást is kiharcolt, így 4−0-ás győzelmet aratva jutott tovább a nyolc közé, ahola törökAbdurrahman Kalkannal találkozott.

„Úgy megyek fel, hogy megpróbálom felőrölni, és lelkileg összetörni, akkor nem lehet baj”− mondta a fiatal negyed órával a meccs előtt.

Tamás rögtön ez elején beszorult hátsó derékfogásba, amelyből négy pontért odavágta őt a török. A magyar hajtott, öt másodperccel a menet vége előtt levitte riválisát, ahonnan be is billentette, ám ez időn túli volt, nem sikerült az egyenlítés (2−4). Kegyetlen iramot diktáltak a második felvonásban, Tamás taktikája a fárasztás volt; további egy pontért kitolta ellenfelét (3−4), ugyanakkor nem tudott fordítani, a török megtartotta az előnyét, és továbbment. Lévai elképzelése annyiból láthatóan bevált, hogy Kalkan csak két edzője segítségével tudott lejönni a szőnyegről, ez azonban kevés, így a Budapesti Honvéd SE sportolója a vigaszágban bízhat.

„Az ellenkezőjét csinálta annak, amit megbeszéltünk. Kapkodva kezdte a párharcot, emiatt dobták el. Négy pontot pedig nagyon nehéz ledolgozni ilyen kaliberű birkózókkal szemben”− vélekedett Struhács a Tondiraba jégcsarnokban.

Losonczi Dávidnak (kékben) túl nagy falat volt a török Bedrihan Tan Fotó: Daniel Mitchell
Losonczi Dávidnak (kékben) túl nagy falat volt a török Bedrihan Tan Fotó: Daniel Mitchell

Losonczi Dávidnak (kékben) túl nagy falat volt a török Bedrihan Tan  •  Fotó: Daniel Mitchell

Losonczi Dávid is a vigaszágban reménykedhet. Az ESMTK sportolójanem sok esélyt adott a selejtezőben az idei, szófiai kadét-világbajnok azerinek, Lacsin Valijevnek: passzivitást követően kétszer megpörgette, egyszer kitolta és levitte, így mindössze két perc alatt technikai tussal győzött. A 16 között aztánmeglehetősen könnyed mozgást bemutatva, játszi könnyedséggel iskolázta le az Ázsia-bajnokság idei ötödik helyezettjét, a kínai Lei Hant: négyszer kitolta, eldobta és földre vitte, technikai tussal nyert (9−0). Az elődöntőbe jutásértjöhetett a török kadét Európa-bajnoki ötödik, Bedirhan Tan.

Dávidnak kedvezett a passzivitás; ‘1−1 volt az állás másfél perccel a vége előtt, amikor− újabb passzivitás miatt − egy pontot ítéltek a bírók a töröknek. Az eredményt (1−2) az utolsó sípszóig tartotta Tan, ezzel ő jutott az elődöntőbe.

Vitek Dáriusz is arra vár, hogy tovább harcolhasson a medálért, miutána kadét-világbajnok, junior vb-bronzérmes amerikai Cohlton Michael Schultztól kikapott. Pedig jól kezdte az ütközetet: két pontért levitte riválisát. A folytatás azonban nem róla szólt, beleszaladt két négypontos dobásba, valamint két levitelbe, így idő előtt, technikai tussal (12−2) zárult a mérkőzés.

Gyürky Tibornak hamar véget ért a világbajnokság.Hatalmas ötpontost dobott rajta az idei Ázsia-bajnoki ötödik üzbég, Javahirbek Szamatov. Olyannyira beszorult a fiatal, hogy tusolták is− mindössze huszonkét másodperc alatt. Legyőzője a nyolcaddöntőben kikapott a grúz kadét-világbajnok, junior Eb-győztes Leri Abuladzétól.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Kötöttfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
55 kg: nincs magyar induló. 63 kg (22 induló): Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 77 kg (26 induló): Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 87 kg (25 induló): Losonczi Dávid (ESMTK), 130 kg (23 induló): Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE)
Selejtező
63 kg: Javohirbek Szamatov (üzbég)−Gyürky Tibor tus 5−0-nál
87 kg:Losonczi Dávid–Lacsin Valijev (azeri) 8−0
130 kg: Cohlton Michael Schultz (amerikai)−Vitek Dáriusz 12−2
Nyolcaddöntő
77 kg:Lévai Tamás−SimojamadaAmane (japán) 4−0
87 kg:Losonczi Dávid−LeiHan (kínai) 9−0
Negyeddöntő
77 kg:Abdurraham Kalkan (török)−Lévai Tamás 4−3
87 kg:Bedirhan Tan (török)−Losonczi Dávid 2−1

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban
Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon
Az amerikai szabadfogásúak nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat
Nagy Bernadett (76 kg) bronzérmes Tallinnban

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik