Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu 2019.08.15 19:39 Frissítve: 2019.08.18 19:49

Birkózás, junior-vb: három perc alatt megnyerte a bronzot Nagy

Junior Európa-bajnoki címe után újabb medállal bővítette idei éremkollekcióját az Újpesti TE birkózója, Nagy Bernadett, aki a tallinni junior-világbajnokság bronzmérkőzésén technikai tussal győzte le az olasz Eleni Pjollajt. Tudósításunkban kitérünk a japán klasszisra, Jui Szuszakira is, aki hetedik vb-címét (ebből kettőt a felnőttek között szerzett) nyert a Tondibara jégcsarnokban.

Az esti programban rendezték csütörtökön a női szakág első helyosztóit a tallinni Tondiraba jégcsarnokban. Szerencsére, magyarért is szoríthattunk: a 76 kilogrammosok bronzmérkőzésén lépett szőnyegre a junior Európa-bajnok Nagy Bernadett. Az ifjú bajnoknak ráadásul nem sokon múlt, hogy nem jut be az aranycsatába...

A szerdai elődöntőben a kétszeres Ázsia-bajnok, a tajpeji Hui-Tsu Chang ellen kellett megküzdenie. A második menetben már 4−2-re vezetett Nagy, amikor már csak egy perc volt hátra. A tajpeji elindított egy csípődobást, amelybe Bernadett olyannyira beszorult, hogy nem tudott kifordulni, le kellett ütni a tust, és azzal elillantak a döntős remények. A dobogós hely ugyanakkor nagyon szép, éppen ezért kellett megnyugodni, és teljes erőbedobással a helyosztóra koncentrálni.

Csütörtök délelőtt kiderült, a rivális a junior Eb-harmadik olasz, Eleni Pjollaj lesz az este.

Nagy Bernadett junior-világbajnoki bronzérmet szerzett Tallinnban Forrás: UWW

Nagy Bernadett junior-világbajnoki bronzérmet szerzett Tallinnban  •  Forrás: UWW

„Jó formában van, higgadt. Úgy vélem, az övé lesz a bronzérem, mert jobb az olasz lánynál” − mondta a vezetőedző, Ritter Diletta fél órával az ütközet előtt.

Bernadett aztán nem is vacakolt sokat: Pjollaját már az első menetben levitte ötször egymás után, így kialakítva a technikai tust (10−0), és megszerezve a világbajnoki bronzérmet.

„Elképesztően mérges vagyok az elveszített elődöntő miatt, de úgy érzem, kárpótoltam magam a harmadik hellyel, nagyon örülök neki. Ahhoz képest, hogy kihagytam közel egy évet, nem panaszkodhatom az Eb-arannyal és ezzel a bronzzal” − értékelt meglehetősen nyugodtan Bernadett közvetlenül a bronzmeccs után a jégcsarnokban.

Kicsit sem mellékes, hogy Észtországban megküzdött a világbajnoki címért Jui Szuszaki is. A japán hölgyről illik tudni, hogy korábban lett felnőtt-világbajnok, mint junior. Húsz esztendősen a mérlege: kétszeres felnőtt-, egyszeres junior- és háromszoros kadét-világbajnok. Vereségeinek száma a világversenyeken: nulla. Már a szerdai, első napon megmutatta, nem hiába a híre: három meccsen összesen négy percet töltött a szőnyegen; egy perc alatt tusolta a kétszeres korosztályos Európa-bajnok román Stefania Priceputut, technikai tussal verte − szintén egy perc alatt − az ukrán Marija Vinniket és két percen belül győzte le tizenkét pontos különbséggel az indiai kadét vb-harmadik Nilamot, úgy jutott az elődöntőbe. Nem volt ez másképp a fináléban sem, ahol a kétszeres utánpótlás Európa-bajnok, orosz Darja Hvosztovát győzte le technikai tussal egy perc alatt, ezzel szerezve meg a hetedik világbajnoki címét.

A japánon a várakozásnak megfelelően taroltak: az öt súlycsoportból háromban szerezték meg az aranyérmet. Európába a lengyelek, az amerikai kontinensre a kubaiak szállítanak első helyet.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Női szakág, az 1. programcsomag helyosztói
A magyar szereplők
76 kg (19 induló): Nagy Bernadett (Újpesti TE)
Bronzmérkőzés
Nagy Bernadett−Eleni Pjollaj (olasz) 10−0
A dobogósok és a magyar helyezettek

50 kg. Világbajnok: Jui Szuszaki (Japán), 2. Darja Hvosztova (Oroszország), 3. Maria Leorda (Moldova) és Marija Vinnik (Ukrajna)
55 kg. Világbajnok: Patrycja Gil (Lengyelország), 2. Jekatyerina Verbina (Oroszország), 3. Szaki Igarasi (Japán) és Szezen Belberova (Bulgária), ...8. Szél Anna
59 kg. Világbajnok: Szae Nandzso (Japán), 2. Anastasia Nichita (Moldova), 3. Morena De Vita (Olaszország) és Katerina Zelenih (Ukrajna), ...14. Bognár Erika
68 kg. Világbajnok: Naruha Macujuki (Japán), 2. Mirim Zsumanazarova (Kirgizisztán), 3. Ewelina Weronika Ciunek (Lengyelország) és Hanum Velijeva (Oroszország), ...14. Elekes Emese
76 kg. Világbajnok: Milaimys de la Caridad Marin Portille (Kuba), 2. Hui-Tsu Chang (Taipei), 3. NAGY BERNADETT (MAGYARORSZÁG) és Jaszuha Macujuki (Japán)

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban
Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon
Az amerikai szabadfogásúak nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.