utanpotlassport.hu 2018.07.01 14:18 Frissítve: 2018.07.01 14:55

Birkózás: hétfőn kezdődik a kadét-világbajnokság

Hétfőn kezdődik Zágrábban a kadét birkózók világbajnoksága, amelyen természetesen a magyar válogatott is részt vesz. A közel két hónapja véget ért korosztályos Európa-bajnokságon a leányszakág egy arany- és két ezüstérmet, a kötöttfogás egy harmadik helyet szerzett, míg a szabadfogású fiúk helyezés nélkül maradtak. De vajon a vb-n mire lesznek képesek a fiatalok?

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Óriási meglepetést keltett, hogy alig két hónapja Szkopjéban a mindössze 14 esztendős Szenttamási Róza Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a kadétok 49 kilogrammos súlycsoportjában. Rózának ezután bizonyítania kellett a hazai rendezésű, serdülő kontinensviadalon is, amelyen bronzérmes lett. Edzője, Ritter Diletta úgy véli, túl sok lenne még egy világbajnokság is a fiatalnak, így Róza nem vesz részt a zágrábi korosztályos vb-n.

A leányok közül a kétszeres kadét Európa-bajnok, 2017-ben korosztályos vb-harmadik Szél Anna, a Szkopjéban ezüstérmes Szabados Noémi és Nagy Nikolett képviseli a színeinket Horvátországban.

A válogatott két hetet az Egyesült Államokban, Coloradóban készült az amerikai, az indiai és a svéd korosztályos gárdával. A kadétok vezetőedzője, Ritter elmondta, hogy ő is és a lányok is rengeteget tanultak az ottani képzési rendszerből.

Szél Anna tavaly bronzérmet szerzett az athéni kadét-világbajnokságon Forrás: UWW

Szél Anna tavaly bronzérmet szerzett az athéni kadét-világbajnokságon  •  Forrás: UWW

A mester beszélt a várakozásairól is:

Úgy gondolom, Szél Annának van a legnagyobb esélye a világbajnoki címre. Igaz, az indiai, a kínai és a japán versenyzővel is meggyűlhet a baja. Nem lepődnék meg, ha Noémi felállna a dobogóra, ugyanis remek formában van, de rengeteg múlik a sorsoláson. Nikolettől tisztes helytállást várok, és akkor bármi megtörténhet. Akár meglepetést is okozhat.”

A kötöttfogásúak és a szabadfogásúak egyaránt hat fiatalt delegálhatnak Horvátországba a tíz súlycsoportban. Előbbi fogásnemben a 60 kilogrammos Tösmagi Attila szerzett egyedüliként bronzérmet a szkopjei kontinensviadalon.

A kötöttfogású magyar fiúk birkózását leginkább az jellemezte Macedóniában, hogy lenti helyzetből támadni és védekezni sem tudtak hatékonyan. Ennek következtében rengeteg mérkőzést vesztettek el.

Kliment László vezetőedzővel úgy döntöttünk, hogy azokra a szituációkra helyezzük a hangsúlyt a felkészülésben, amelyek leginkább nem sikerültek Szkopjéban, és amelyeken sok meccs ment el. Ilyen például a második vagy harmadik szándékból való fogásvégrehajtás, illetve a lenti védekezés és támadás. Már az Eb-n is lehetett látni a fejlődést az év elejéhez képest, de az egyelőre kevésnek bizonyult. Még többet gyakoroltunk, meglátjuk, ez mire lesz elég a vb-n. A srácok motiváltak, bizonyítani szeretnének” – foglalta össze Módos Péter, a kötöttfogásúak edzője.

Módos arról is beszélt, hogy a fiúk sokkal oldottabbak lélekben, mint két hónappal ezelőtt, ez is sokat segíthet. Elmondása szerint Zágrábban a realitás egy ötödik hely a kötöttfogásban, de rengeteg múlik a sorsoláson, és azon, hogy ki milyen napot fog ki. Úgy gondolja, bárki okozhat meglepetést dobogós helyezéssel.

Hasonlóan vélekedett az esélyekről a szabadfogásúak vezetőedzője, Tóth Gábor, aki kiemelte: egyvalaki van, aki bárkivel fel tudja venni a versenyt; a 80 kilogrammos Korcsog Milán, ő erőnlétben és technikailag is az élmezőnybe tartozik nemzetközi szinten.

„A kontinensviadal után egy hét pihenőt kaptak a srácok. Ezalatt az idő alatt mi és ők is átértékeltük a Szkopjéban történteket, levontuk a tanulságokat. Mindenkinél más hibán vagy problémán kellett dolgozni, így személyre szabottan zajlott a felkészülés. Többeknél súlyprobléma is volt. Zágrábban nagyon erős lesz a mezőny, oda kell tennie magát mindenkinek, ha bizonyítani szeretne” - mondta Tóth, aki hozzátette: több olyan sportoló is éremközelbe kerülhet, ám ahhoz bravúrok kellenek.

KADÉT VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A magyar versenyzők programja
Hétfő-kedd. Szabadfogás, 1. programcsomag. 45 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepel BC), 65 kg: nincs magyar induló. 80 kg: Korcsog Milán (Csepeli BC), 110 kg: Ubornyák Csaba (Kecskeméti TE1
Kedd-szerda. Szabadfogás, 2. programcsomag. 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: nincs magyar induló. 60 kg: Balázs Bálint (Tatabányai SC), 71 kg: Mezei Dominik (Érdi Spartacus) 92 kg: Hencz Joel (Kecskeméti TE)
Szerda-csütörtök. Leányok, 1. programcsomag. 43 kg: nincs magyar induló. 49 kg: nincs magyar induló. 57 kg: Szél Anna (Orosházi SBK), 65 kg: Szabados Noémi (FTC), 73 kg: nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. Leányok, 2. programcsomag. 40 kg: nincs magyar induló. 46 kg: nincs magyar induló. 53 kg: Nagy Nikolett (Csepeli BC), 61 kg: nincs magyar induló. 69 kg: nincs magyar induló.
Péntek-szombat. Kötöttfogás, 1. programcsomag. 48 kg: nincs magyar induló. 55 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Horváth Gyula (ESMTK), 80 kg: Mezei Patrik (Érdi Spartacus), 110 kg: Martin Márk (Tatabányai SC)
Szombat-vasárnap. Kötöttfogás, 2. programcsomag. 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: nincs magyar induló. 60 kg: Tösmagi Attila (ESMTK), 71 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi NC), 92 kg: Végh Artúr (Érdi Spartacus)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.