Birkózás: hat érmet remélnek a magyarok a kadét Eb-ről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.13. 18:57
Címkék
Tavaly remekül szerepelt a kadét-birkózóválogatott a szarajevói Európa-bajnokságon: négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta a megméretést. Feladta a leckét az új generációnak, amely hétfőtől bizonyíthat Szkopjéban, a korosztályos kontinensviadalon. Sikerülhet legalább megközelíteni a tavalyi eredményeket?

Krasznai Bence –utanpotlassport.hu A szarajevói kadét Európa-bajnokság volt 2017-ben a magyar birkózó-utánpótlás legsikeresebb világversenye: négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel. Semmi kétség, hogy az új generációnak nehéz lesz felülmúlnia azt a teljesítményt. Mindenesetre megpróbálhatja a hétfőn, Szkopjéban rajtoló kontinensviadalon.Krasznai Bence –utanpotlassport.hu A szarajevói kadét Európa-bajnokság volt 2017-ben a magyar birkózó-utánpótlás legsikeresebb világversenye: négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel. Semmi kétség, hogy az új generációnak nehéz lesz felülmúlnia azt a teljesítményt. Mindenesetre megpróbálhatja a hétfőn, Szkopjéban rajtoló kontinensviadalon.

A legbizakodóbb talán Ritter Diletta, a kadét leányok vezetőedzője. Szerinte a versenyzői akár három éremmel térhetnek haza Szkopjéból:
„Nagyon bízom az ötvenhét kilogrammos Szél Annában, aki már tavaly is felállt a dobogó legfelső fokára az Eb-n, s úgy vélem, idén is ő a favorit. Jó esélye van az éremre a hatvanöt kilós Szabados Noéminek, valamint a még serdülőkorú, negyvenkilenc kilogrammos Szenttamási Rózának.”

Nem volt egyszerű helyzetben a korosztály, hiszen a nemzetközi szövetség két héttel elhalasztotta és áthelyezte a kontinensviadalt, így a vezetőedzőknek újra kellett tervezni a felkészülési folyamatot. Rittertől megtudtuk, hogy sikerült:
„A helyzethez képest kifejezetten jól. Az elmúlt két hétben leginkább a versenyzők gyorsítására, valamint a finomabb mozzanatokra helyeztük a hangsúlyt. Szenttamási Rózával például az előkészítését igyekeztük tökéletes összhangba hozni a támadásával. Szél Annával pedig azon dolgoztunk, hogy a lábra támadásai közben semmikor ne térdeljen le, tudniillik, akkor megszakad az akció dinamikája.”

Szél Anna így örült az Európa-bajnoki címnek tavaly
Szél Anna így örült az Európa-bajnoki címnek tavaly

Szél Anna így örült az Európa-bajnoki címnek tavaly

Tóth Gábor, a szabadfogásúak vezetőedzője nagy reményekkel utazik Szkopjéba:
„Az iskola miatt nem tudtunk sokat készülni, mindössze két hetünk volt rá. De rengeteg nemzetközi viadalon vettünk részt, amelyen biztató eredményeket produkált két srác is: az ötvenöt kilogrammos, kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Budai-Kovács Marcell, illetve a nyolcvan kilós Korcsog Milán. Meg kell említenem, hogy nagyon jól birkózott a hetvenegy kilogrammos Mezei Dominik is. A kontinensviadalon mindenképpen szeretnénk érmet nyerni, s akkor elégedetten távozunk.”

A legnehezebb helyzetben egyértelműen Kliment László, a kötöttfogásúak mestere van, ugyanis a fogásnem két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert a tavalyi Európa-bajnokságon, de az akkori dobogósok közül mindenki feljebb, a juniorok közé lépett az idén.

Cseppet sem volt elégedett az új generációval a szezon elején. Akkor azt mondta, hogy rengeteg mentális problémát tapasztal. Történt azonban pozitív elmozdulás a korosztály egyik legrangosabb nemzetközi versenye, a török Győzelem-kupa után, amelyről a válogatott három éremmel tért haza.

A török megméretés után így nyilatkozott a mester:
„Szerencsére azt tudom mondani, hogy megleptek a srácok. Harciasak voltak és akaratosak. El tudtuk hitetni velük, hogy képesek legyőzni a náluk sokkal erősebbnek tűnő ellenfeleket. Különösen biztató ez a teljesítmény, mivel általában aki ezen a versenyen dobogós helyezést ér el, gyakran az Európa-bajnokságról is érmesként távozik.”

Most arról beszélt Kliment, hogy jól sikerült a felkészülés, amellett nincsenek komolyabb súlyproblémák sem. Hozzátette: nem szeretne esélyeket latolgatni, sem pedig neveket kiemelni, mert ezzel plusz nyomást rakna a fiúkra. Annyit azért elárult, hogy két éremmel már nagyon boldog lenne mindenki.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE
A magyar versenyzők programja
Hétfő-kedd. Szabadfogás, 1. programcsomag. 45 kg: Kaffai Botond (Vasas SC), 51 kg: Dely Marcell (Újpesti TE), 60 kg: Balázs Bálint (Tatabányai SC), 71 kg: Mezei Dominik (Érdi Spartacus), 92 kg: Hencz Joel (Kecskeméti TE)
Kedd-szerda. Szabadfogás, 2. programcsomag. 45 kg: Gilányi Alex (Balkányi SE), 55 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepel BC), 65 kg: Dodó Bence (Püspökladányi NSE), 80 kg: Korcsog Milán (Csepeli BC), 110 kg: Ubornyák Csaba (Kecskeméti TE)
Szerda-csütörtök. Leányok, 1. programcsomag. 43 kg: Kocsis Boglárka (Győri AC), 49 kg: Szenttamási Róza (Csepeli BC), 57 kg: Szél Anna (Orosházi SBK), 65 kg: Szabados Noémi (FTC), 73 kg: nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. Leányok, 2. programcsomag. 40 kg: nincs magyar induló. 46 kg: Matyi Vivien (ESMTK), 53 kg: Nagy Nikolett (Csepeli BC), 61 kg: Újfalvi Lili (Kecskeméti TE), 69 kg: Nagy Alexa (Csepeli BC)
Péntek-szombat. Kötöttfogás, 1. programcsomag. 48 kg: Kovács Gábor (Esztergomi BSE), 55 kg: Zurai Rajmund (Diósgyőri BC), 65 kg: Horváth Gyula (ESMTK), 80 kg: Dömök Péter (Ceglédi VSE), 110 kg: Martin Márk (Tatabányai SC)
Szombat-vasárnap. Kötöttfogás, 2. programcsomag. 45 kg: Vitek Amadeusz (Budapesti Honvéd SE), 51 kg: Kecskeméti Dávid (Ceglédi VSE), 60 kg: Tösmagi Attila (ESMTK), 71 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi NC), 92 kg: Végh Artúr (Érdi Spartacus)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik