Birkózás: fárasztásos győzelem kötöttfogásban a serdülő Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 18:10
Címkék
Véget ért a serdülő birkózók Európa-bajnoksága Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A zárónapon a kötöttfogásúak voltak az érdekeltek, s a magyar válogatott remekelt, hiszen egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel fejezte be a viadalt, s ezzel a teljesítménnyel a csapatverseny hatodik helyén végzett. Az Európa-bajnok Varsányi Lászlóval, valamint az alakulat vezetőedzőjével, ifj. Módos Csabával beszélgettünk a történtekről a helyszínen.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huA serdülő birkózók Európa-bajnoksága a kötöttfogású versenynappal ért véget Győrött. Varsányi László utolsó magyarként, s versenyzőként lépett szőnyegre az Olimpiai Sportparkban, hiszen a harmadik nap legnagyobb kategóriájában, a 85 kilogrammosok döntőjében küzdött a török Oruccal. László remekelt, rendkívül kiélezett csatában szerezte meg a csapat egyetlen aranyérmét.Krasznai Bence –utanpotlassport.huA serdülő birkózók Európa-bajnoksága a kötöttfogású versenynappal ért véget Győrött. Varsányi László utolsó magyarként, s versenyzőként lépett szőnyegre az Olimpiai Sportparkban, hiszen a harmadik nap legnagyobb kategóriájában, a 85 kilogrammosok döntőjében küzdött a török Oruccal. László remekelt, rendkívül kiélezett csatában szerezte meg a csapat egyetlen aranyérmét.

Így értékelt oldalunknak a fiatal bajnok a mérkőzést követően:

„A verseny előtt nagyon izgatott voltam, de sikerült lecsillapítanom magam agykontrollal, így egész nap higgadtan léphettem a szőnyegre. Szerintem a döntőben ezen is múlott a török elleni sikerem, emellett pedig erőnlétben is jobban is bírtam. Öt kilóval a súlycsoport alatt mértem be, tehát annyit ehettem, ihattam, amennyit csak akartam, míg ő fogyasztott, s ez megviselte az erőnlétét. Betartottam az edzőm taktikai tanácsát, s ez most nyerőnek bizonyult. El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok.”

Ifjabb Módos Csaba, a serdülő kötöttfogású válogatott vezetőedzője így értékelte László szereplését:

A három kötöttfogású, serdülő Európa-bajnoki érmes magyar fiú (balról: Kovács Gábor, Varsányi László, Borosi Henrik) Forrás: birkozoszov.hu
A három kötöttfogású, serdülő Európa-bajnoki érmes magyar fiú (balról: Kovács Gábor, Varsányi László, Borosi Henrik) Forrás: birkozoszov.hu

A három kötöttfogású, serdülő Európa-bajnoki érmes magyar fiú (balról: Kovács Gábor, Varsányi László, Borosi Henrik)  •  Forrás: birkozoszov.hu

„Tudtuk, hogy remek formában és jó erőben van. Azzal is tisztában voltunk, hogy Oruc fáradékony, hiszen az elődöntőben Borosi Henriketúgy verte meg, hogy az utolsó ötven másodperben már nagyon kifulladt. Arra építettük fel a taktikát, hogy kifáradjon, szerencsére ez sikerült is. Fantasztikus volt, amit László véghez vitt!”

Borosi Henrik végül bronzérmet szerzett, miután az éremcsatában magabiztos birkózással múlta felül 7−0 ra a moldovai Covalit. A szakember csak dicsérni tudta a fiatal fiú teljesítményét. Kiemelte Henrik szívósságát, küzdeni akarását és erejét. Módos nagyon sajnálja, hogy a nem a két magyar mérte össze erejét a fináléban.

Kovács Gábor a 48 kilósok versenyében szerzett ezüstérmet.

„Kétségtelen, hogy Gábornak volt a legnehezebb a sorsolása az összes magyar közül, majdnem elsírtam magam, amikor megláttam. Hihetetlen akaraterővel ment át mindenkin egészen a döntőig, ahol a lengyel Skrzypczakkal találkozott, akit alig egy hónapja legyőzött a kadét kontinensviadalon. Igaz, szoros meccsen. Gábor most rendkívül kellemetlen szituációba ragadt bele, amiből nem tudott kifordulni, így kikapott. Fájt érte a szívem, de csak dicséretet érdemel” – foglalja össze Módos.

A szakember nem csupán az érmeseket emelte ki. Elmondta, hogy mindenki a tudása legjavát nyújtotta, s elismerésre méltóan küzdött. Leszögezte: a fiúk hozzáállása, s a táborban nyújtott edzésmunkája is rendkívül pozitív előjel a jövőre nézve.

A serdülő Európa-bajnokság utolsó napjának a tudósítását ITT olvashatja el.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik