Birkózás: érem nélkül a magyar kötöttfogásúak a kadét vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.08. 21:38
Címkék
A kötöttfogás érem nélkül maradt a Zágrábban rendezett kadét birkózó világbajnokságon, miután a 60 kilogrammos korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes, Tösmagi Attila és a 92 kilós Végh Artúr is kiesett a zárónapon. Kliment László, a fogásnem kadétjainak a vezetőedzője értékelt oldalunknak a megméretést követően.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huA kötöttfogásúak küzdelmeivel ért véget a kadét birkózó világbajnokság Zágrábban. A fogásnem magyar válogatottja érem nélkül zárta a megméretést, miután a 60 kilós korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes, Tösmagi Attila és a 92 kilogrammosok között versenyző Végh Artúr is kiesett a vigaszágon.Krasznai Bence –utanpotlassport.huA kötöttfogásúak küzdelmeivel ért véget a kadét birkózó világbajnokság Zágrábban. A fogásnem magyar válogatottja érem nélkül zárta a megméretést, miután a 60 kilós korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes, Tösmagi Attila és a 92 kilogrammosok között versenyző Végh Artúr is kiesett a vigaszágon.

Végh Artúr (kékben) is kiesett a kadét-világbajnokságon
Végh Artúr (kékben) is kiesett a kadét-világbajnokságon

Végh Artúr (kékben) is kiesett a kadét-világbajnokságon

Tösmagi pénteken kétes bírói ítéleteket követően kapott ki a török Serhat Kiriktől, aki végül bejutott a vasárnap esti döntőbe – amelyet meg is nyert, így Attila a vigaszágon folytathatta. A vezetőedző, Kliment László szerint a magyar fiú nagyon túlpörgette magát az ukrán Vladiszlav Jevtusenko elleni ütközetnél a vigaszágon, s ennek következtében halmozott hibát hibára.

Attila abszurd módon fordult bele három válldobásba is összesen tíz pontért, s bizony a birkózásban ekkora hátrányt rendkívül nehéz ledolgozni, még úgy is, hogy ő dobott egy szaltót és ezen kívül szerzett további három pontot. Végül 10−5-s vereséget szenvedett, ez pedig azt jelentette, hogy Tösmaginak véget ért a világbajnokság.

„Nyerhető lett volna a meccs. Annyira akart győzni, hogy túlpörgette magát, s emiatt hibázott folyamatosan. Meg kell tanulni kezelni a hasonló helyzeteket, ha profi szeretne lenni. De természetesen ez idővel korrigálva lesz. Mégpedig úgy, hogy minél több tapasztalatot szerez a nemzetközi porondon” – foglalja össze Kliment.

Végh Artúr pénteken szintén későbbi győztes, az iráni Mohammad Noszratival szemben maradt alul, de a vigaszágon ő is bizonyíthatott volna az idei kadét Európa-bajnoki ezüstérmes török Osman Ayaydin ellen. Artúr túl nagy iramban kezdte meg a párharcot; kétszer fordult be válldobásra, azonban a török ellenfele mindkétszer remekül tudta őt megkontrázni. A vége technikai tus lett, s Artúr is búcsúzott a viadaltól.

Kliment így értékelt oldalunknak, miután a kötöttfogás érem nélkül maradt a vb-n:

„A fiúk hozzáállása remek volt, nem lehet semmi rosszat mondani emiatt. A fejlődésük is folyamatosan észlelhető, s szinte mindenki kihozta magából a maximumot. Ennek ellenére természetesen nem mondhatom azt, hogy elégedett vagyok, ugyanis minimum egy pontszerző helyet szerettünk volna. Le kell szűrni a tanulságokat. Az pedig leginkább az, hogy sokkal több nemzetközi tapasztalatot kell szerezniük a srácoknak. Nem a horvátokkal vagy a szerbekkel kell közösen táborozniuk, mert ott ők tanulnak tőlünk, hanem a birkózó-nagyhatalmakkal kell készülniük azért, hogy folyamatosan fel tudják magukat mérni, hol is tartanak valójában, miben kell fejlődniük, s a ritmusukat is felvegyék.”

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Kötöttfogás, 2. programcsomag
A zárónap magyar versenyzői
60 kg (28 induló): Tösmagi Attila (ESMTK), 92 kg (21 induló): Végh Artúr (Érdi Spartacus)
Vigaszág. 60 kg: Vladiszlav Jevtusenko (ukrán)−Tösmagi Attila 10−5, 92 kg: Osman Ayaydin (török)−Végh Artúr 9−0
A kötöttfogás 2. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései
45 kg: Ilijasz Jandarov (Oroszország),
51 kg: Lazizhon Uzbjekov (Üzbegisztán)
60 kg: Serhat Kirik (Törökország), ...11. Tösmagi Attila
71 kg: Bagrati Gagnidze (Grúzia), ...9. Klányi Krisztofer
92 kg:Mohammad Noszrati (Irán), ...15. Végh Artúr

Eddig ezt írtuk a kadét-világbajnokságról:
Szőnyegre, Zágrábban!
Korcsog Milán bronzesélyes
Bronznap szabadfogásban
Szél Anna döntőben
Három kieső
Háromból kettő

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik